Yemenin houthien musta listaus Yhdysvaltoihin voi aiheuttaa laajamittaisen nälänhädän, YK varoittaa

Varoittaen, että Jemen voi kärsiä laajamittaisesta nälänhädästä, YK: n ylimmän avun virkamiehet kehottivat Yhdysvaltoja torstaina hävittämään Jemenin Houthi-kapinallisten ryhmän mustan listan ja väittivät, että muutos voisi tehokkaasti katkaista elintarvikkeiden toimitukset maahan, jossa miljoonat jo uhkaavat nälkään.

Varoitus, joka annettiin turvallisuusneuvoston tiedotustilaisuudessa Jemenin tuhoavasta kuusivuotisesta sodasta, tuli neljä päivää sen jälkeen, kun ulkoministeri Mike Pompeo sanoi yhdessä hänen viimeisimmistä tekoistaan ​​Trumpin hallinnon ylimpänä diplomaattina, että hän oli luokittelemalla houthit ulkomaiseksi terroristijärjestöksi.

Pelot ovat lisääntyneet siitä, että tällainen nimeäminen, joka tulee voimaan 19. tammikuuta, saattaisi sekä avustusryhmille että kaupallisille tarjoajille altistaa amerikkalaiset oikeudelliset seuraamukset suhteesta Houthien kanssa, jotka hallitsevat Jemenin suuria alueita, mukaan lukien tärkeimmät tulopisteet.

Vaikka herra Pompeo sanoi, että poikkeuksia myönnettäisiin avun keskeytysten välttämiseksi, kansainväliset humanitaariset järjestöt ovat sanoneet, että nimeämisellä ja byrokraattisilla takertumisilla poikkeusten hakemiseen olisi silti jäähdytysvaikutus – tuloksen, jota myös Yhdistyneiden Kansakuntien viranomaiset pelkäävät.

Mark Lowcock, Yhdistyneiden Kansakuntien hätäavun koordinaattori sanoi, että hän ei kiistänyt Yhdysvaltojen nimittämää houthilaisia ​​tarkoitusta, mutta vastasi kolmeen tällaisen askeleen esittämään kysymykseen.

“Ensinnäkin, mikä on todennäköinen humanitaarinen vaikutus? Vastaus on laajamittainen nälänhätä mittakaavassa, jota emme ole nähneet melkein 40 vuotta ”, herra Lowcock kertoi turvallisuusneuvoston jäsenille. “Toiseksi estävätkö avustusjärjestöjen lisenssit ja poikkeukset tämän? Vastaus on ei ”, hän sanoi. “Kolmanneksi, mikä estäisi sen? Päätöksen kumoaminen. “

David M.Beasley, Yhdistyneiden Kansakuntien nälänvastaisen viraston, World Meals Programmin, toimitusjohtaja voitti vuoden 2020 Nobelin rauhanpalkinnon, oli tylsempi kommentissaan ja kertoi turvallisuusneuvoston diplomaateille, että nimitys oli “kuolemanrangaistus sadoille tuhansille, ellei miljoonille viattomille ihmisille Jemenissä”.

Molemmat virkamiehet kuvasivat dramaattista tarvetta lisätä humanitaarisen avun rahoitusta Jemenille, arabimaailman köyhimmälle maalle, jossa 80 prosenttia noin 30 miljoonan väestön väestöstä tarvitsee suurelta osin ulkopuolista apua sodan takia.

“Jo noin 50000 ihmistä nälkää olennaisesti nälänhädässä, mikä on pohjimmiltaan pieni nälänhätä”, Mr. Lowcock sanoi. “Muut 5 miljoonaa on useless yksi askel taakse.”

Jemenin konflikti alkoi vuonna 2015 sen jälkeen, kun houthit ohittivat naapurimaiden Saudi-Arabian tukeman hallituksen, joka vastasi suurella osalla maata tuhonnut ilmavoimien sotilaallinen kampanja. Saudit pitävät houtheja Iranin, Saudi-Arabian alueellisen vastustajan, edustajina.

Mutta sota on muuttunut tuhoisa suo Saudi-Arabian tosiasialliselle hallitsijalle, kruununprinssi Mohammed bin Salmanille, joka on ollut vahva Trumpin hallinnon liittolainen. Poliittisen ratkaisun näkymät ovat edelleen kaukaiset.

Richard M. Mills, Yhdysvaltojen sijainen Yhdistyneissä Kansakunnissa, sanoi vastauksessaan että Lowcockin ja Beasleyn varoitukset “kertoivat, kuinka lähestymme nimityksen toteutusta ja kuuntelemme”. Silti herra Mills sanoi: “Uskomme, että tämä askel on oikea askel eteenpäin oikean signaalin lähettämiseksi, jos haluamme poliittisen prosessin etenevän.”

Nimitys tulee voimaan päivää ennen valitun presidentti Joseph R. Biden Jr: n virkaanastumista. Vaikka hän on luvannut kumota tai kumota monet nykyisen hallinnon ulkopoliittisista toimista, herra Bidenin Houthin nimeämistä koskevat aikomukset ovat epäselviä.

Kysyttäessä, oliko YK: n avustushenkilöiden viesti tarkoitettu Bidenille, YK: n pääsihteeri Stéphane Dujarric sanoi: “Nämä vetoomukset tehdään julkisesti. Epäilen heidän kuulevansa. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *