Taistelu laulavista tähdistä, siipien ja höyhenten kanssa

PARAMARIBO, Suriname – Joka sunnuntai heti aamunkoiton jälkeen, kun suuri osa kaupungista nukkuu, joukko miehiä kokoontuu julkisen puiston umpeen kasvaneelle nurmikolle rauhallisella alueella Surinamin pääkaupungissa, Etelä-Amerikan pienimmässä maassa. He tunkeutuvat yhteen ja hiljaa.

Heillä on lintuhäkkejä, joissa kussakin on laululintu – pikoletti, twa-twa tai rowti, kuten lajit tunnetaan täällä. Seuraavien tuntien aikana miehet nojaavat, ovat hiljaa ja keskittyneitä, ja kuuntelevat lintuja, kun erotuomarit merkitsevät kunkin laulun puhkeamisen keston ja arvioivat kunkin laulajan suorituskyvyn liitutaululla.

Yleisö on kiihtynyt, mutta voittajat ja tappiot tervehtivät käsittelijät samalla hiljaisella kollegiaalisuudella kuin aamu.

Lintulaulukilpailut, eräänlainen taistelu yhtyeen taistelusta trooppisten lintujen välillä, ovat Surinamessa kansallinen pakkomielle. Se on harrastus, joka on lähempänä meditaatiota kuin adrenaliinipitoinen urheilu, joka herättää muita kansakuntia, mutta sen takana on vuosien harjoittelu, tuhansia dollareita investointeja ja tiivis yhteisö, joka vastustaa hiljaa modernin maailman nopeutuvaa vauhtia.

“Jotkut ihmiset pitävät jalkapallosta tai koripallosta”, sanoi Derick Watson, poliisi, joka vapaapäivinä auttaa järjestämään kilpailuja sikarilla suussa. “Tämä on meidän urheilulaji. Se on elämäntapa. “

Linnut ovat suosituimpia lemmikkejä Etelä-Amerikan Atlantin kulmassa sijaitsevassa Surinamessa, 500 00zero maassa, jossa koskematon trooppinen metsä on yksi maailman monipuolisimmista ekosysteemeistä. Häkit, joissa on papukaijoja ja muita trooppisia lintuja, ovat yleinen näky maan markkinoilla ja kahviloissa sekä jopa julkisen liikenteen veneissä ja busseissa.

Vuosittainen lintulaulun mestaruus, joka huipentuu viimeisiin kierroksiin lähetetään kansallisessa televisiossa Joulukuussa houkuttelee noin sata kilpailijaa, jotka lähtevät palkinnoista ja hetkestä kansallista kunniaa.

Muutama vuosi sitten, vuonna 2016, rauhallisella urheilulla oli lyhyt harja kansainvälisen julkisuuden kanssa, kun amerikkalainen nyrkkeilijä Mike Tyson teki yllätys ulkonäkö Surinamessa tuomalla oman linnunsa.

Hän varjoi yleisöä – mutta hävisi paikalliselle lintujen pitäjälle.

Menestyneimmät linnut, joilla on tunnettu kestävyys, myyvät Surinamessa jopa 15 00zero dollaria, omaisuuden köyhässä entisessä Hollannin siirtomassa, joka saavutti itsenäisyyden vuonna 1975. Mutta osa urheilun vetovoimaa on, että lähtötasolla se on kaikkien saatavilla, nuorten kouluttamattomien lintujen kanssa lemmikkikaupoissa on useless muutama dollari.

“Se on perinne”, kertoi surinamilainen lemmikkikaupan omistaja Arun Jalimsi ja yksi viime vuoden kilpailun mestareista. “Olemme kasvaneet sen kanssa.”

“Kun isäni antoi minulle rahaa polkupyörän ostamiseen, menin ostamaan linnun”, herra Jalimsi kertoi.

Hän sanoi, että hänen perheellään on kodeissaan noin 200 laululintua ja että heidän jatkuvasti kurkistuksensa, twiittinsä ja chirrupsinsa ovat rentouttavia. Hänen vaimonsa, hän sanoi, ei ole aivan samaa mieltä.

Laululinnun kouluttaminen vaatii asiantuntemusta, mutta myös valtavaa kärsivällisyyttä ja sitkeyttä. Lintujen laulukestävyyden lisäämiseksi harrastajat viettävät vuosia stimuloimalla heitä vuorovaikutuksessa, säätämällä ruokavalionsa ja asettamalla heidät naaras- tai urospuolisten kumppaneiden joukkoon kehittyneiden koulutusstrategioiden mukaisesti, joiden tarkoituksena on saada jokaisesta laululinnusta seurustelua tai kilpailukäyttäytymistä.

“Tarkkailet heitä jatkuvasti kotona, tarkkailet heidän käyttäytymistään”, poliisi herra Watson sanoi.

Se on huolellinen, toistuva työ, mutta myös pitkäaikainen sijoitus. Jotkut linnuista voivat elää jopa 30 vuotta, ja uran pituus ylittää useimpien ammattilaisurheilijoiden uran.

Suriname on monipuolinen maa, perintö Alankomaiden siirtomaajärjestelmästä, joka toi orjuutettuja ihmisiä ja työnantajia ympäri maailmaa työskentelemään sokeri-, kahvi- ja banaaniviljelmille. Laululintukilpailu heijastaa tätä monimuotoisuutta.

Afrikkalaisen, intialaisen, kiinalaisen ja indonesialaisen lintujen pitäjät – Surinamin tärkeimmät etniset ryhmät – sekoittuvat kilpailutilanteisiin. Yksi kilpailija saapui lintuhäkkein kiinnitettynä pieneen, lyötyyn mopoonsa. Toinen tuli kiiltävään Hummeriin. Lintuharrastajat tukevat erilaisia ​​poliittisia puolueita ja asuvat usein erillisissä, etnisesti määritellyissä kaupunginosissa.

Suriname on muutaman vuosikymmenen ajan itsenäisyydestään ollut myrskyisä. Maa on kokenut sisällissodan, poliittisia murhia ja talouskriisejä. Edellinen presidentti tuomittiin toimistossa ollessaan murhasta. Nykyinen varapresidentti on tuomittu pankkirööjä, jolle on kohdistettu huumemaksu ulkomailla.

Politiikka, rotu, luokka ja muut erimielisyydet muilla areenoilla eivät kuitenkaan näytä tunkeutuvan laululintujen omistajien yhteisön kollegiaalisuuteen.

“Kaikki ovat ystäviä, kun he tulevat tänne”, sanoi lintuharrastaja Marcel Oostburg ja korkean tason virkamies Surinamen kansallisen demokraattisen puolueen hallituksessa, joka hallitsi maata vuosikymmenien ajan ennen kuin hänet syrjäytettiin viime vuonna jännittyneissä vaaleissa. “Emme koskaan puhu politiikasta täällä.”

Kapkaupungin Paramaribon kapeilla kaduilla elämä etenee ilman kiirettä keskellä hollantilaisten jättämiä varovasti rappeutuvia puumökkejä ja hitaasti liettyviä kanavia. Etelä-Amerikan suurempia kaupunkeja täyttävä sykkivä, kova musiikki ja hälinä ovat poissa erityisesti. Paramaribon toimistot tyhjät työntekijöistä klo 15 mennessä

Surinamen hollannin kieli ja etninen koostumus ovat erottaneet maan muusta mantereesta, ja sen ihmiset eivät tunnista täysin eteläamerikkalaisia ​​tai karibialaisia ​​naapureitaan. Suurimmalle osalle ulkomaista yhteyttä on Alankomaihin, maantieteellisesti kaukana olevaan entiseen siirtomaavallaan, jossa asuu nyt melkein yhtä monta surinamilaista kuin itse Surinamessa.

Osallistuminen viikoittaisiin lintulaulukilpailuihin, jotka alkavat kello 7.00, ennen kuin trooppinen päivän lämpö puristuu kaupunkiin, on irrottaa jokapäiväisen elämän huolenaiheista.

Jokainen kilpailu kestää 10–15 minuuttia lintutyypistä riippuen, jonka aikana hoitajien on suljettava häiriötekijät ja kuunneltava tarkkaan ottaakseen piippauksensa vivahteet. Ei ole näkyvissä laitteita, ei havaittavaa toimintaa. Linnut tuskin liikkuvat.

Tuntia pitäjät keskittyvät useless lintulauluun, sen kauneuteen ja monimutkaisuuteen.

Kun kilpailu on ohi, tuomarin puolueettomuudesta ei kuulu kovia ilonpurkauksia tai mutinoita. Mutta voitokkaiden lintujen pitäjien hymyt näyttävät kenelle tahansa mestarille tutun ylpeyden.

“Se on ahdistus, siksi tulen tänne joka viikonloppu”, sanoi poliitikko Oostburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *