Kuluttajaryhmät kohdistavat Amazon Prime -yhtiön peruutusprosessin

LONDON – Ne, jotka ovat yrittäneet lopettaa jäsenyyden Amazon Prime -tekniikan jättiläisen digitaalisessa tilauspalvelussa, saattavat tuntea monen napsautuksen prosessin: varoitukset, että peruutus merkitsee “yksinoikeuksien etujen” menettämistä ja kehottaa kääntämään kurssin tai siirtymään vuotuinen jäsenyys sen sijaan.

Kuluttajaoikeusryhmät Euroopassa ja Yhdysvalloissa kehottavat sääntelyviranomaisia ​​ryhtymään toimiin Amazonia vastaan ​​tämän Prime-muotoiluominaisuuden vuoksi sanomalla, että se manipuloi käyttäjiä pysymään maksettujen jäsenyyksien kanssa.

Norjalainen kuluttajaoikeusryhmä torstaina jätti oikeudellisen valituksen maan sääntelyviranomaiset syyttävät Amazonia epäoikeudenmukaisista kaupallisista käytännöistä Prime-peruutussuunnittelun kanssa, mikä on viimeisin askel laajemmalla pyrkimyksellä tehdä teknologiayrityksistä vastuuvelvollisempia käyttäjille.

“Tilauksen pitäisi olla yhtä helppoa kuin alun perin tilata”, sanoi norjalaisen kuluttajaneuvoston oikeuksien ryhmän digitaalipolitiikan johtaja Finn Lützow-Holm Myrstad. “Tämä käytäntö paitsi pettää kuluttajien odotuksia ja luottamusta myös rikkoo EU: n lakia.”

Kuluttajien oikeuksien puolustajat suhtautuivat myönteisesti torstaina Euroopan kuluttajiin, joista osa ilmoitti jättäneensä omat valituksensa, ja Yhdysvalloissa.

Ekpizo, Kreikan kuluttajajärjestö, joka ilmoitti tehneensä valituksia siellä oleville sääntelyviranomaisille kuultuaan kuluttajia, sanoi Prime-peruutusprosessin suunnittelun olevan “Amazonin tahallinen pyrkimys sekoittaa ja johtaa asiakkaita”.

Ranskassa maan suurin kuluttajansuojaryhmä UFC-Que Choisir ilmaisi tuki Norjan valituksesta. Yksi Saksan suurimmista kuluttajansuojaryhmistä, VSBV, ilmoitti olevansa valmis liittymään Amazonin vastaisiin toimiin, mutta tutki edelleen, kohdistuivatko saksalaiset asiakkaat vastaaviin esteisiin.

Yhdysvalloissa voittoa tavoittelematon voittoa tavoittelematon järjestö Public Citizen kertoi kirjoittaneensa Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomissiolle pyytääkseen sitä tutkimaan, rikkooko peruutuskäytäntö liittovaltion kauppakomission lakia.

“Amazonin tulisi kohdella asiakkaita kunnioittavasti sen sijaan, että yritettäisiin heikentää heidän itsenäisyyttään ja taistella heidän päätöksistään”, sanoi ryhmän digitaalisten oikeuksien ohjelman johtaja Burcu Kilic.

Amazon sanoi hylänneensä väitteet siitä, että peruutusprosessi loi epävarmuutta.

“Teemme asiakkaille helpon lähtemisen milloin tahansa”, yritys sanoi torstaina antamassaan lausunnossa ja lisäsi, että verkossa tai puhelimella oli useita tapoja peruuttaa. Peruutusprosessin aikana annetut tiedot “antavat kattavan kuvan eduista ja palvelun jäsenet peruuttavat ”, yritys sanoi.

Kuluttajien oikeuksien puolustajat sanoivat, että Amazonin käyttämä tekniikka on esimerkki “Tummat kuviot” käytetään verkkosivustoilla ja sovelluksissa kannustamaan ihmisiä tekemään asioita, joita he eivät muuten tekisi. Amazonin kaltaiset teknologiayritykset pitivät kuluttajia valtavasti.

Tekniikoihin voi sisältyä matkavakuutusten kiinnittäminen lentoihin, ihmisten kannustaminen hyväksymään laillinen sopimus tai rekisteröityminen markkinointiviesteihin, kertoi harhaanjohtavien verkkokäytäntöjen asiantuntija Harry Brignull, joka keksi vuonna 2010 termin “tummat mallit”. voidaan helposti ottaa käyttöön kaikille käyttäjille, hän sanoi.

Norjan kuluttajaneuvoston äskettäin tekemässä tuhannen ihmisen tutkimuksessa todettiin, että joka neljäs ilmoitti vaikeuksista luopua digitaalisen sisällön palveluista.

Tekniikat, joiden avulla käyttäjät pidettiin kirjautuneena Amazon Primeen, sisälsivät monimutkaisia ​​navigointipaneeleja ja vääristyneitä sanamuotoja, jotka jäsensuorittamisen merkitsivät negatiivisiksi, kertoi norjalaisen kuluttajaryhmän Myrstad. “He ovat tottuneet herättämään tunteita sinussa. Ihmiset pelkäävät menettää jotain. He pelaavat pelkoissasi. “

Vaikka hän kutsui taktiikkaa manipuloivaksi, Brignull sanoi, että oli epäselvää, olivatko ne laitonta. Uusi Kalifornian Privateness Rights ActEsimerkiksi täsmennetään, että “tummien kuvioiden käytöstä saatu sopimus ei ole suostumus”, mutta on epäselvää, miten sitä voidaan soveltaa.

Kuluttajaryhmien ponnistelut tulevat, kun teknologiayritykset, kuten Amazon, Google, Fb ja Apple, kamppailevat kriittisten ja oikeusjuttujen kanssa.

Yhdysvalloissa oikeusministeriö on syyttänyt Googlea suojelemaan laittomasti etsinnän monopolia, kun taas liittovaltion ja osavaltion sääntelyviranomaiset ovat haastaneet Fb ostamaan kilpailijansa hallitsemaan sosiaalista mediaa. Euroopassa lainsäätäjät ja sääntelyviranomaiset laativat säännöksiä tarkoituksena oli rajoittaa neljän yrityksen valtaa.

Yli tusina kuluttajaoikeusryhmää eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja on työskennellyt yhdessä saadakseen huolta sääntelyviranomaisten kanssa suurista teknologiayrityksistä, kertoi Ursula Pachl, 32 kuluttajaryhmän edustajana olevan Euroopan kuluttajajärjestön varatoimitusjohtaja.

“Euroopassa on erittäin hyvä kuluttajansuojalainsäädäntö, mutta se on pantava täytäntöön”, sanoi Pachl ja lisäsi, että hänen organisaationsa aikoi lähettää kirjeen Euroopan komissiolle, jossa ryhmät ilmaisivat huolensa. “Tarvitsemme nyt viranomaisia ​​ottamaan käyttöön nykyiset työkalut niiden soveltamiseksi verkkomarkkinoille.”

Ponnistelut perustuvat edelliseen kampanjaan, jonka seitsemän eurooppalaista kuluttajajärjestöä käytti vuonna 2018 ja jonka mukaan Google oli manipuloinut käyttäjiä saadakseen sijainnin seurantatiedot.

Kuluttajatoimien ulkopuolella tyytymättömillä jokapäiväisillä kuluttajilla oli toinen polku – valittamalla ääneen, herra Brignull sanoi.

“Viestini kuluttajille olisi valittaa näistä asioista julkisesti”, hän sanoi ja lisäsi, että sääntelyviranomaiset kiinnittivät huomiota palautteeseen sosiaalisessa mediassa ja yritysten arvostelusivustoissa. “Se antaa heille valtavan signaalin.”

Raportoinnin tekivät Niki Kitsantonis Ateenasta, Christopher Schuetze Berliinistä ja Aurelien Breeden Pariisista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *