Ohitti enempää: Dedé Mirabal, joka kantoi surmattujen sisartensa soihtua

Tämä artikkeli on osa Missed-sarjaa nekrologeja merkittävistä ihmisistä, joiden kuolemasta vuonna 1851 alkoi raportoida The Occasions -lehdessä.

Dedé Mirabalilla oli murskaava paino yli 50 vuoden ajan: Dominikaanisen tasavallan julman diktaattorin Rafael Trujillon käsimiehet murhasivat kaikki kolme hänen sisartaan vuonna 1960.

Ainoana Mirabalin sisarena, joka selviytyi Trujillon hallinnosta, Dedén jätettiin taistelemaan syyllisyydestään ja löytämään merkitys elossaololle. Hän teki niin kantamalla sisarensa perinnön soihtua, ikään kuin itse las mariposat kantaisivat sen – koodinimen, joka tarkoittaa “perhosia”, jonka sisarensa olivat antaneet itselleen Trujillon vastustajina.

Dedé Mirabal kirjoitti sisarten vallankumouksellisista teoista vuoden 2009 muistelmissaan “Vivas en Su Jardín” (“Elävät heidän puutarhassaan”) ja säilytti muistonsa museossa, Casa Museo Hermanas Mirabalissa, kotikaupungissaan Conucossa. hän oli johtaja ja antoi usein retkiä.

Siellä hän kertoi vieraileville lapsille kuinka sisarensa kuolema lopulta auttoi vallankumousta, joka johti Trujillon kaatamiseen vuonna 1961, mikä tasoitti tietä demokratian palauttamiselle.

“Miksi he eivät tappaneet sinua?” lapset kysyisivät.

“Ja minä vastaan”, hän kirjoitti muistelmiinsa, “” Pysyin hengissä kertomaan heidän tarinoitaan. ”

Bélgica Adela Mirabal Reyes syntyi 1. maaliskuuta 1925 Enrique Mirabal Fernándezista ja Mercedes Reyes Camilosta. Hän oli toiseksi vanhin Mirabalin sisarista: María Teresa syntyi vuonna 1935, Patria vuonna 1924 ja Minerva vuonna 1926. Perhe asui vauraalla maatilalla lähellä Salcedon kaupunkia, jossa heillä oli myös kahvimylly ja sekatavarakauppa. .

Heidän äitinsä oli rakastava, mutta tiukka, pakkomielteinen puhtaudesta ja halusi kertoa lapsilleen: “Jumala rakastaa köyhyyttä, mutta ei kiireisyyttä”. Hän opetti tyttärensä ompelemaan. “Ja nouset nousematta sänkyä?” Dedé kirjoitti. “Hän ei salli sitä.” Hänen isänsä sitä vastoin kantaisi häntä harteillaan kulkiessaan pellon läpi ja ilmaisi usein tukensa tyttärilleen.

Sisarusten rauhanomaisen maaseudun kasvatuksen keskeytti Trujillo, joka oli Dominikaanisen armeijan komentaja, kun hän tarttui valtaan vallankaappauksessa vuonna 1930. Hän otti taloutta hallintaansa ja loi monopolit suolan, lihan, riisin ja riisin tuotannossa. tupakasta itselleen ja perheelleen. Kuolemassa “hänen imperiuminsa oli kasvanut niin suureksi, että hän hallitsi lähes 80 prosenttia maan teollisuustuotannosta”, historioitsija Frank Moya Pons kirjoitti artikkelissa “Dominikaaninen tasavalta: Kansallinen historia” (2010).

Vaikka hänen ahne ruokahalunsa ansaitsivat Trujillolle lempinimen “Vuohi”, hän julisti itsensä “Uuden isänmaan isäksi” ja käytti joukkojaan tahdonsa toteuttamiseksi terrorilla ja kidutuksella.

Sisarien vastarintatoimet alkoivat Minervalla, joka sai tietää Trujillon hallinnon epäoikeudenmukaisuudesta, kun hän meni yliopistoon pääkaupunkiin Santo Domingoon. Minerva oli kiinnittänyt Trujillon katseen, jonka etenemisen hän usein hylkäsi. Kun hänen kunniakseen järjestettiin juhla vuonna 1949 San Cristobalissa, lähellä Mirabalsin maatilaa, hän varmisti, että hän ja hänen perheensä osallistuivat.

“Olimme huolissamme siitä, että diktaattori voisi tarjota hänelle juoman”, Dedé kirjoitti, “koska levisi huhuja siitä, että se saattaa sisältää eräänlaista lääkettä, joka saisi naiset kulkemaan hänen käsissään.”

Minerva tanssii Trujillon kanssa ja oli tarpeeksi rohkea tekemään selväksi, ettei hän välittänyt hänen politiikastaan. “Entä jos lähetän seuraajani hakemaan sinut?” hän uhkasi.

Perhe alkoi jättää puolueen tämän vastakkainasettelun jälkeen – loukkaus, koska pöytäkirja vaati, ettei kukaan lähde Trujillon edessä – ja pakotti sotilashenkilöt pidättämään Minervan ja hänen isänsä. He tarjosivat päästää heidät menemään, jos Minerva tapasi Trujillon hotellihuoneessa; hän kieltäytyi. Hän ja hänen isänsä vapautettiin joka tapauksessa, mutta Minervaa seurattiin.

Minervasta tuli vastustuksen johtaja, ja Patria ja María Teresa liittyivät pian hänen luokseen, vaikka he menivät naimisiin ja perustivat perheitä. Sisaret värväsivät miehensä taisteluun.

Vuonna 1960 Minerva, hänen aviomiehensä Manolo ja muut Trujillon vastaiset hahmot järjesti vastarintakampanjan, joka tunnettiin nimellä 14. kesäkuuta liike, joka nimettiin epäonnistunut vuoden 1959 vallankaappausyritys Dominikaanisten maanpakolaisten Trujilloa vastaan ​​Kuubassa.

Trujillo pidätti monet salaliittolaiset, mukaan lukien kaikki kolme Mirabalin sisarta ja heidän aviomiehensä; Myöhemmin hän vapautti kaikki naispuoliset poliittiset vangit toivoen lisäävänsä hänen suosiotaan.

Vuonna 1948 Dedé meni naimisiin Jaime Fernandezin kanssa, jonka hän kuvaili olevan “väkivaltainen ja komea mies”. Heidän suhteensa kesti 34 vuotta, joista 18 hänen mukaansa oli hyvä. Heillä oli kolme poikaa.

Dedé pysyi tukevana katsojana taistelussa Trujilloa vastaan ​​(joidenkin mielestä hänen miehensä ei sallinut hänen osallistua). Kun hänen sisarensa tapasivat muita aktivisteja, hän tarkkaili heidän lapsiaan.

“Elimme pelossa”, hän kirjoitti muistelmiinsa, “eikä ole mitään pahempaa kuin elää pelossa.”

25. marraskuuta 1960 Mirabalin sisaret menivät vierailemaan Puerto Plataan vangittuihin aviomiehiin kuljettajan Rufino de la Cruzin seurassa. Hän oli ainoa henkilö, joka oli halukas ottamaan heidät, koska huhut olivat levinneet siitä, että Trujillo aikoi kohdistaa Mirabalit. Huhut osoittautuivat oikeiksi. Kun sisaret lähtivät kotiin, Trujillon roistot pysäyttivät autonsa ja tappoivat kuljettajan paikan päällä. Monien kertomusten mukaan sisaret siepattiin aseella ja heidät lyötiin ennen tappamista. Heidän ruumiinsa palautettiin autoon, joka työnnettiin sitten kallion yli.

Sisarien hautajaisissa ei luettu yhtään muistopuhetta. “Kuka voisi kutsua energiaa puhumaan niin vaikeina aikoina?” Dedé kirjoitti. Hänet oli vedettävä pois hautausmaalta. Hän kirjoitti: “En voinut lopettaa huutamista:” Murhaajat! He murhasivat heidät! ”

Tappuneet marttyyrisiskot pistivät Dominikaanisen kansan omatuntoa tavalla, jota Trujillon muiden uhrien kuolemat eivät olleet. “Se teki jotain heidän machismilleen”, kirjoitti Bernard Diederich kirjassaan “Trujillo: Diktaattorin kuolema” (2000).

30. toukokuuta 1961, melkein kuusi kuukautta sisarten kuoleman jälkeen, Trujillo väijytettiin ja murhattiin aseista, joista osa oli hänen omia kumppaneitaan, ja hänen perheensä pakeni maasta.

Kuolemassa Mirabaleja kutsuttiin vallankumouksen sankareiksi. Vuonna 1999 Yhdistyneet Kansakunnat nimesi murhan vuosipäivän 25. marraskuuta kansainväliseksi päiväksi naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi. Heidän lapsuudenkotinsa muutettiin museoksi, jota Dedé Mirabel johti. Ja Dominikaanisen amerikkalaisen kirjailijan Julia Alvarezin vuonna 1994 kirjoittama kirjaPerhosten aikana”, Vahvisti Mirabalin sisarten, mukaan lukien Dedén, perintöä.

“Jos tarkastelemme näiden neljän sisaren elämää”, Alvarez kirjoitti kirjoittajan muistiinpanoon, “ymmärrämme, että he kaikki saivat rohkeuttaan pienin askelin, pieninä hetkinä ja haasteina, joita me kaikki kohtaamme elämässämme joka päivä. Joillakin tavoin meistä tulee rohkeita, melkein vahingossa. “

Romaanista tehtiin vuoden 2001 TV-elokuva samannimisenä, pääosissa Salma Hayek Minervan ja Edward James Olmosin Trujillona; toinen Mirabals-draama, “Trópico de Sangre” (2010), näytteli Michelle Rodriguez Minervana.

Dedé puolestaan ​​painosti, että vaikka Alvarezin kirja levitti hänen perheensä tarinan ympäri maailmaa, se oli romaani. Hän kirjoitti omaelämäkerran osittain vastaamaan sen myyttien tekoa. “Niille, jotka kysyvät minulta tilanteen todenmukaisuudesta, yhdestä tai toisesta yksityiskohdasta tai esimerkiksi mieheni esittämisestä romaanissa”, hän kirjoitti, “sanon aina, että vaikka se perustui todellinen tarina, se on fiktioteos. “

Dedé vietti elämänsä kertomalla sisartaan ja kasvattamalla kuutta lasta oman äitinsä avulla. “Vastuu sisareni pojista ja tyttäristä oli se, mikä piti meitä menossa”, hän kirjoitti, vaikka oli haastavaa selittää, kuinka he olivat menettäneet äitinsä “antamatta sen vaikuttaa psykologisesti”.

Minervan tytär Minou Tavárez Mirabal kasvoi kongressin edustajaksi ja varaulkoministeriksi.

“Minulle on lohdutusta ajatella, että äitini Minerva ei ollut väärässä kuullessaan varoituksia siitä, kuinka vaarallista oli vastustaa Rafael Leonidas Trujilloa”, hän sanoi vuonna 2006 pitämässään puheessa, “ja vastaisi aina nämä samat sanat: “Jos he tappavat minut, minä ulotan käsivarteni haudasta ja olen vahvempi.” “

Yksi Dedén pojista, Jaime David Fernández Mirabal, oli Dominikaanisen tasavallan varapresidentti vuosina 1996-2000.

Dedé Mirabal kuoli 1. helmikuuta 2014. Hän oli 88-vuotias.

“Voin sanoa: Olen tehnyt velvollisuuteni kotimaan puolesta”, hän kirjoitti. “Voin sanoa: Olen kasvanut rehellisen perheen.”

Armando Arrieta osallistui tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *