Kymmeniä kuolee etnisessä verilöylyssä levottomalla Etiopian alueella

Ainakin 80 ihmistä kuoli tiistaina, kun tuntemattomat aseistajat hyökkäsivät erään kylän länsiosaan Etiopiassa viimeisimmässä sarjassa etnisesti ajetuista joukkomurhista alueella, Etiopian ihmisoikeustoimikunta ja todistajat sanoivat keskiviikkona.

Verilöyly Benishangul-Gumuzin alueella Sudanin rajan varrella on viimeisin haaste pääministeri Abiy Ahmedin hallitukselle, joka tuli valtaan vuonna 2018 ja lupasi yhdistää Etiopian, mutta on kamppaillut kasvavan etnisen väkivallan aallon hillitsemiseksi.

Hyökkäykset uhkaavat entisestään Afrikan väkirikkaimman kansakunnan vakautta aikana, jolloin herra Abiy on jo kiihtynyt konfliktin kärjistymiseen Pohjois-Tigrayn alueella, jossa hän aloitti 4. marraskuuta suuren sotilasoperaation, jonka hänen oli tarkoitus pitää vangita uhmakkaat paikalliset johtajat.

Analyytikoiden mukaan Tigrayn kampanja on haitannut herra Abiyn kykyä pysäyttää viimeisimmät Benishangul-Gumuzissa käydyt yhteenotot, koska se on pakottanut hänet ohjaamaan sotilaita Etiopian alueelta Tigrayhin. Tämän seurauksena jo kuukausia kasvaneet etniset yhteenotot ovat useless pahentuneet.

Viimeisimmässä jaksossa todistajat kertoivat, että Gumuzin etnisen ryhmän miehet aseilla ja miekoilla aseistivat Daletin kylään tiistaina aikaisin. Paikallisten aktivistien toimittamista valokuvista hyökkäyksen jälkimainingeista kävi ilmi, että naisilla ja lapsilla oli verinen veri ruiskutettu maahan, monilla kammottavilla haavoilla. He sanoivat, että monet uhreista olivat etnisiä amharasia ja Agaws, jotka ovat vähemmistö alueella.

“Ryhmä Gumuz-miehiä tuli kyläämme laulamassa” poistu maaltamme “, sanoi Metekelin kaupunginosan kauppias Sebsibie Ibrahim, 36, puhuessaan puhelimitse. “He ampuivat aseensa ja käyttivät miekkoja hyökätäkseen kenenkään kohdattua – naisia, lapsia, vanhuksia.”

Seuraavassa kaaoksessa taloja soihdutettiin ja vanhaa miestä kaadettiin talonsa ulkopuolella, herra Sebsibie sanoi. “Veri valui hänen kaulastaan”, hän sanoi.

22. joulukuuta herra Abiy vietti aikaa Tigrayn kampanjasta vierailla Benishangul-Gumuzissa ja rauhallisilla jännitteillä alueella. Mutta päivää myöhemmin aseistetut miehet hyökkäsivät kylään, jolloin ihmisoikeusryhmien mukaan kuoli vähintään 100 ihmistä.

Keskiviikkona murhista ilmoittaneen valtion rahoittaman Etiopian ihmisoikeuskomission tiedottaja Aaron Maasho kehotti herra Abiya sijoittamaan ylimääräisiä turvallisuusjoukkoja rauhan ylläpitämiseksi levottomalla alueella.

“Kutsumme liittovaltion ja alueellisia viranomaisia ​​jo monitoista kertaa lisäämään turvallisuutta Metekelissä”, hän sanoi viitaten Benishangul-Gumuzin piiriin, jossa murhat tapahtuivat.

Herra Abiyn päätös avata Etiopian politiikka sen jälkeen, kun hän tuli valtaan vuonna 2018, vapauttamalla poliittiset vangit ja sallien maanpakolaisten palata, sai laajalti tunnustusta. Mutta se vapautti myös kiehuvat etniset jännitteet.

Esimerkiksi Benishangul-Gumuzissa asuu viisi suurta etnistä ryhmää, enimmäkseen Bertan ja Gumuzin kansoista. Mutta alueella asuu myös vähemmistö Amharas, Oromos, Tigrayans ja Agaws – lisääntyvän jännityksen lähde.

Pääministeri Abiyn tiedottaja Billene Seyoum ei vastannut väkivaltaa koskeviin kysymyksiin.

Amhara-oppositiopoliitikko Dessalegn Chanie sanoi, että viime päivinä on ollut merkkejä siitä, että Oromo- ja Gumuz-etnisten ryhmien aseistetut miehet valmistautuvat hyökkäykseen, erityisesti alueilla, joilla liittovaltion turvallisuuslähetyksiä on vähän.

“Nämä hyökkäykset olivat ennakoituja ja hyvin valmistautuneita”, hän sanoi.

Vaikka herra Abiy julisti voiton Tigrayssa viime kuussa, Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiesten mukaan taistelu jatkuu.

Keskiviikkona Etiopia ilmoitti, että sen armeija oli tappanut kolme Tigrayn entisen hallituspuolueen, Tigrayn kansan vapautusrintaman, vanhempaa jäsentä, mukaan lukien Etiopian entinen ulkoministeri Seyoum Mesfin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *