Kuuba, vaikka se on vihastunut terrorismin osoittamisesta, etsii Trumpia

HAVANA – Kun Trumpin hallinto ilmoitti tällä viikolla Kuuban nimeäminen terrorismin valtion sponsoriksi, reaktio Havannassa oli nopea ja äänekäs.

Kuuban hallitus syytti Washingtonia tekopyhyydestä ja kutsui etikettiä presidentti Trumpin “poliittiseksi opportunismiksi” estääkseen Kuuban ja valitun presidentti Joseph R. Biden Jr: n tulevan hallinnon suhteita.

Suuttumisen lisäksi kuubalaiset ovat kuitenkin valmiita siirtymään eteenpäin, minkä presidentti Miguel Díaz-Canel Bermúdez korosti. twiittasi tiistaina, että amerikkalainen päätös oli tehty “epäonnistuneen ja korruptoituneen hallinnon kuolemaan”.

Kuuban hallitukselle ja sen kansalaisille Amerikan presidentinhallinnon muutos ei voi tulla tarpeeksi pian.

Herra Trumpin kovaa linjaa esittävä lähestymistapa Kuuban johtoon on johtanut erilaisiin rajoituksiin matkailulle, viisumeille, rahalähetyksille, investoinneille ja kaupalle, mikä on pahentanut jo nyt köyhää taloutta. Pandemia on pahentanut ongelmia suurelta osin saattamalla matkailun, joka on merkittävä valuuttamääräinen lähde, pysähtymisen.

Kuubalaiset ovat joutuneet seisomaan tuntikausissa tuntikausien ajan, kun heillä on syvä puute välttämättömyystarvikkeista, kuten lääkkeistä ja ruoasta, toivoen saavansa käsiinsä olemassa olevat vähäiset varastot. Tavarat ovat menneet niin ohuiksi, että hallitus teki laittomaksi, että ihmiset ostavat riisiä yli valtion rajoittamien kuukausittaisten allokaatioiden.

Tämän vaikeuden keskellä monet Kuubassa toivovat, että herra Biden muuttaa Yhdysvaltojen politiikkaa tavalla, joka saattaa helpottaa taloudellista pakkoa. Valittu presidentti on sanonut vähän julkisesti Kuubaa koskevista poliittisista tavoitteistaan, vaikka kampanjan aikana hän hyökkäsi Trumpin lähestymistapaa Havannaan sanoen: “Kuuba ei ole nykyään lähempänä vapautta ja demokratiaa kuin neljä vuotta sitten.”

Herra Bidenin neuvonantajat ovat sallineet, että suhteiden normalisointi Kuuban kanssa – lähinnä palaaminen Obaman aikakauteen – oli paras strategia positiivisten muutosten aikaansaamiseksi.

Bidenin siirtymävaiheen tiimin vanhempi ulkopolitiikkahenkilöstö – mukaan lukien Antti Blinken, herra Bidenin valtiosihteeriehdokas ja Alejandro Mayorkas, Bidenin kotimaan turvallisuussihteerin ehdokas – olivat mukana neuvotteluissa Kuuban kanssa Obaman toisella kaudella.

“Bidenin tiimi ei ole useless laskuvarjohyppy, jolla ei ole aikaisempaa kokemusta”, sanoi politologi ja Kuuban johtavan yhteiskuntatieteellisen aikakauslehden Temasin päätoimittaja Rafael Hernández. “He voivat tarttua aikaansaamaansa yksimielisyyteen vuosina 2015-2016.”

Ja se on monien toivo Kuubassa.

“Biden tarkoittaa: toivoa, että pahin on ohi”, kertoo Hal Klepak, osa-aikaisesti Havannassa asuva Kanadan kuninkaallisen sotilaskorkeakoulun historian ja strategian emeritusprofessori. “Hän tarkoittaa: mahdollisuus uudistaa Obama-tyylinen avaaminen. Hän tarkoittaa: CIA: n, Pentagonin ja kotimaan turvallisuuden kuuntelemista Kuuban arvosta ystävänä ja yhteistyökumppanina eikä vihollisena. “

Päätös palauttaa Kuuba terrorismin tukemisesta syytettyjen valtioiden luetteloon – nimitys, jota sovellettiin viimeksi yli kolme vuosikymmentä, kunnes presidentti Obama kumosi sen vuonna 2015 – rajoitti Trumpin hallinnon hellittämättömiä pyrkimyksiä asettaa taloudellisia ja diplomaattisia rajoituksia saari.

Valtiosihteeri Mike Pompeo ja muut “työskentelivät keskittyen kumoamaan kaiken, mikä voidaan nähdä hyödyksi Kuuban hallitukselle”, sanoi New Yorkin Baruch Collegen sosiologian apulaisprofessori Ted A. Henken.

Vaikka herra Trumpin yritys oli harkinnut investointeja Kuubaan vähän ennen virkaanastumistaan, presidenttinä hän on lyönyt kommunistien hallitseman saaren ankarimmilla pakotteilla yli puolen vuosisadan ajan. Amerikkalaiset risteilyalukset eivät saaneet telakoitua saarella, rahalähetykset Yhdysvalloista kiellettiin ja Venezuelasta öljyä kuljettavia säiliöaluksia ei voitu saapua lastinsa mukana.

“Ainoa asia, joka on jäljellä, on diplomaattisuhteet”, herra Henken sanoi. “Meillä on edelleen virallisesti diplomaattisuhteet Kuubaan, vaikka ne ovatkin käytännössä jäässä.”

Nämä Trumpin hallinnon pyrkimykset kääntää Obama-aloitteet ovat hidastaneet Kuuban yksityisen sektorin kehitystä ja oikosulkuisia amerikkalaisten yritysten pyrkimyksiä rakentaa suhteita Obama détenteen perustuen, hän sanoi.

Rajoitusten keskellä Havannan siirtomaakorttelin kaduilla, jotka olivat kerran turistien kanssa tasan, liikenne laski jyrkästi ja putosi edelleen pandemian aikana. Polttoainepula on johtanut ajoittaisiin sähkökatkoihin ja pahentanut kuljetusta. Tuonnin kovan valuutan lasku merkitsi joissakin paikoissa tyhjiä apteekkien hyllyjä.

Mutta kauhistuttava talous ei ilmeisesti ole heikentänyt presidentti Díaz-Canelin johtajaa, joka tuli presidentiksi vuonna 2018 ja jonka hallitus on tukahduttivat edelleen poliittista erimielisyyttä.

Hänen edeltäjänsä Raúl Castron valitsema hillitty hahmo Diaz-Canal on korostanut jatkuvuutta Castron aikakaudelta, mutta on myös edistänyt taloudellisia uudistuksia.

1. tammikuuta hän yhdisti kansakunnan kaksoisvaluuttajärjestelmän, jotta saaren labyrinttitalous olisi avoimempi ja helpompi navigoida ulkomaisille sijoittajille. Viime vuonna hänen hallintonsa antoi yksityisen sektorin tuoda ja viedä suoraan, analyytikot kuvasivat käytännön vastaukseksi talouskriisiin.

Herra Díaz-Canel on ainakin julkisesti puhunut enimmäkseen sulan mahdollisuudesta herra Bidenin virkaan astumisen jälkeen. Mutta 8. marraskuuta hän tunnusti herra Bidenin voiton toivon ehdotuksella ja kirjoitti Twitteriin: ”Tunnustamme, että Yhdysvaltain kansa on valinnut uuden suunnan presidentinvaaleissa. Uskomme mahdollisuuteen olla rakentava kahdenvälinen suhde kunnioittaen samalla eroja. “

Jos herra Biden siirtyy kohti suhteiden normalisointia Kuubaan, Díaz-Canelin hallinto vaatii terrorismin nimeämisen poistamista ehdoksi, analyytikot sanoivat.

Kun herra Obama ilmoitti toisella toimikaudellaan normalisoivansa suhteet Havannaan, Kuuban hallitus oli päättäväinen poistamisesta luettelosta.

“Syy tähän on niin herkkä kuubalaisille, että heihin on kohdistunut kirjaimellisesti satoja terrori-iskuja.” Suurimman osan niistä ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kuubalaiset maanpaossa olevat ja CIA kouluttanut ja järjestänyt, sanoi William LeoGrande hallituksen professori Washingtonin amerikkalaisessa yliopistossa.

Joten kuubalaiset sanoivat “loukkaavansa, kun heidät nimitetään terroristien kannattajiksi”.

Palauttaessaan Kuuban terroristiluetteloon herra Pompeo mainitsi Kuuban isännöimän 10 Kolumbian kapinallisten johtajaa yhdessä kourallisen amerikkalaisten pakolaisten kanssa, joita etsittiin 1970-luvulla tehdyistä rikoksista, ja Kuuban tuesta Venezuelan autoritaariselle johtajalle Nicolás Madurolle.

Kun Kuuban hallitus on suhtautunut sosiaaliseen mediaan ja Kuuban tiedotusvälineisiin terrorismin nimeämistä vastaan, jotkut kuubalaiset ovat käsitelleet uutisia väsyneenä turhautuneina.

“Yhdysvallat tekee tämän saadakseen asiat räjähtämään”, sanoi Liber Salvat (35), Havannan keskustan puuseppä, joka on ollut työtön ja pystynyt saamaan käsiinsä puutavaraa pandemian puhkeamisen jälkeen.

“Olisi parempi”, hän sanoi, “jos he auttaisivat meitä.”

Ed Augustin raportoi Havannasta ja Kirk Semple Mexico Citystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *