Pompeo palauttaa Kuuban terrorismin sponsoriluetteloon, joka rajoittaa Bidenin suunnitelmia

WASHINGTON – Ulkoministeriö nimitti Kuuban maanantaina terrorismin sponsoriksi viime hetken ulkopoliittisessa aivohalvauksessa, joka vaikeuttaa tulevan Bidenin hallinnon suunnitelmia palauttaa ystävällisemmät suhteet Havannaan.

LausunnossaValtiosihteeri Mike Pompeo mainitsi Kuuban isännöimän kymmenen kolumbialaista kapinallisten johtajaa yhdessä kourallisen amerikkalaisten pakolaisten kanssa, joita etsittiin 1970-luvulla tehdyistä rikoksista, ja Kuuban tuesta Venezuelan autoritaariselle johtajalle Nicolás Madurolle.

Pompeo sanoi, että toiminta lähetti viestin, että “Castron hallinnon on lopetettava tuki kansainväliselle terrorismille ja Yhdysvaltojen oikeuden kumoamiselle”.

The New York Occasions kertoi viime kuussa herra Pompeon punnitsi liikettä ja hänellä oli suunnitelma tehdä niin pöydällä.

Toiminta, josta ilmoitettiin useless muutaman päivän jäljellä Trumpin hallinnossa, päinvastainen askel vuonna 2015 sen jälkeen Presidentti Barack Obama palautti diplomaattisuhteet Kuubaan, kutsumalla vuosikymmenien poliittista ja taloudellista eristyneisyyttä kylmän sodan jäänteeksi.

Virassa ollessaan presidentti Trump toimi nopeasti ja heikensi herra Obaman avoimuuspolitiikkaa Kuuban amerikkalaisten ja muiden latinolaisten äänestäjien iloksi Floridassa. .

Muut republikaanit kannustivat herra Trumpia sanoen, että Havana ei ollut onnistunut panemaan täytäntöön poliittisia uudistuksia ja jatkanut erimielisyyksien hillitsemistä rikkomalla Obaman hallinnolle antamiaan lupauksia.

Yhdysvaltain virkamiesten mukaan suunnitelman Kuuban palauttamiseksi terrorismin sponsoriluetteloon kehitti tauko normaalista prosessista ulkoministeriön läntisen pallonpuoliskon asioiden toimisto eikä sen terrorismin vastainen toimisto, jolla olisi tyypillisesti keskeinen rooli tällaisessa päätöksessä. .

Maanantain nimityksen mukaan Kuuba on “toistuvasti tukenut kansainvälisiä terroritekoja” tulkoministeriön kriteerit maiden lisäämiseksi luetteloon, joka sisältää useless kolme muuta maata: Iran, Pohjois-Korea ja Syyria.

Muutos laukaisee automaattisesti Yhdysvaltojen pakotteet Kuubaa vastaan ​​- joilla on todennäköisesti merkityksetön vaikutus, asiantuntijat sanoivat, kun otetaan huomioon amerikkalaisten Havannaa vastaan ​​määrättyjen rangaistusten laajuus.

Mutta toiminta voi olla symbolinen pelote yrityksille, lisäämällä “toisen monien esteiden joukosta etsimään mahdollisuuksia viedä Kuubaan, tuoda sinne tai tarjota palveluja Kuuballe”, sanoi Yhdysvaltain ja Kuuban kauppa- ja talousneuvoston puheenjohtaja John Kavulich.

Pompeon lausunnossa mainittiin Kuuban kieltäytyminen luovuttamasta 10 Kolumbian kansallisen vapautusarmeijan johtajaa, joka myös nimitti ulkomaisen terroristijärjestön, jotka ovat asuneet Havannassa vuodesta 2017 lähtien. Johtajat matkustivat Havannaan vuonna 2017 Kuuban isännöimille rauhanneuvotteluille pitkien loppujen lopettamiseksi. -kamppailut Kolumbiassa eivätkä ole palanneet kotiin.

Kansallinen vapautusarmeija on ottanut vastuun pommitukset Bogotán poliisiakatemiassa tammikuussa 2019 joka tappoi 22 ihmistä ja loukkaantui yli 87 muuta.

Herra Pompeo mainitsi myös kolmen pakolaisen läsnäolon Kuubassa 1970-luvun alussa murhasta syytetyn tai murhasta tuomitun, mukaan lukien Joanne D.Chesimard, 73, entinen Mustan vapautuksen armeijan jäsen, joka nykyisin käyttää nimeä Assata Shakur, ja joka pysyy FBI: n etsityimpien terroristien luettelossa New Jerseyn osavaltion sotilaan tappamisesta vuonna 1973.

Hänen lausunnossaan sanottiin myös, että Kuuban hallitus “harjoittaa erilaisia ​​pahanlaatuisia käytäntöjä koko alueella” ja että sen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut “auttoivat Nicolás Maduroa ylläpitämään kansansa kuristusta samalla, kun terroristijärjestöt sallivat toimintansa”. Kuuban hallitus tuki Kolumbian kapinallisia rajojensa ulkopuolella ja että sen apu herra Madurolle oli auttanut luomaan “sallivan ympäristön kansainvälisten terroristien elää ja menestyä Venezuelassa”.

Kampanjapolulla puhuttu presidentti Joseph R.Biden Jr. puhui paluu herra Obaman avoimempaan lähestymistapaan Havannaan ja sitoutui “kääntämään nopeasti epäonnistuneet Trump-politiikat, jotka ovat aiheuttaneet haittaa Kuuban kansalaisille eivätkä ole tehneet mitään demokratian ja ihmisoikeuksien edistämiseksi”.

Vaikka Bidenin hallinto voi poistaa Kuuban terroristiluettelosta, se edellyttää uudelleentarkasteluprosessia, joka voi kestää kuukausia.

New Yorkin Baruch Collegen sosiologian apulaisprofessori Ted A.Henken kutsui nimitystä “symboliseksi viimeiseksi eleeksi” Trumpin hallinnolta Kuubaa kohtaan sekä palkkiona kuubalaiselle maanpakolaisyhteisölle ja samanmielisille Latino-äänestäjille, jotka osoittautui yllättävän voimakkaana presidenttinä marraskuussa.

“Se on perusteeton ansioiden tai todisteiden perusteella”, hän sanoi. “Kuuba on diktatuuri, joka kieltää järjestelmällisesti perusoikeudet kansalaisilleen, mutta sen ei ole osoitettu harjoittavan terroristitoimintaa.”

“Nimitys on poliittisesti motivoitunut kotimaiselle yleisölle Yhdysvalloissa”, hän lisäsi.

Washingtonin amerikkalaisen yliopiston hallituksen professori William LeoGrande huomautti, että Trumpin lukuisat Kuubaa koskevat pakotteet merkitsivät sitä, että uudella nimityksellä ei olisi juurikaan lisävaikutuksia.

Kahden viime vuoden aikana Kuubaan on kohdistettu Yhdysvaltojen ankarimpia pakotteita viimeisen 50 vuoden aikana, mikä on osaltaan johtanut perustarvikkeiden, kuten lääkkeiden ja ruoan, normatiiviseen puutteeseen. Sen talous kutistui viime vuonna 11 prosenttiaKuuban talousministerin Alejandro Gilin mukaan.

LeoGrande sanoi, että nimitys voi estää laillisia rahoitustoimia, joihin osallistuvat amerikkalaiset rahoituslaitokset, kuten Yhdysvaltain lentoyhtiöt, jotka maksavat Kuuban hallitukselle laskeutumismaksuista, kun pankit kasvavat entistä enemmän valtaa tällaisten vaihtojen Washingtonista.

Se voi vaikuttaa myös kolmansien maiden kautta suoritettaviin pankkitoimiin. Herra Trumpin toimikaudella eurooppalaiset pankit ovat yhä haluttomampia maksamaan Kuuban valtion yrityksille. Saaren terrorismin nimitys voi vähentää riskinottohalua entisestään.

LeoGrande sanoi, että Kuuban hallitus pyrkii välttämään konfliktin kärjistymistä ennakoiden, että herra Biden yrittää parantaa suhteita.

Havannan kaduilla uutiset kohtasivat vihaa. “Tämä on valhe”, sanoi Sergio Herrera, 45, polkupyörätaksinkuljettaja.

“Trumpilla on niska silmukassa” poliittisesti ja “etsii tekosyitä”, hän sanoi.

Michael Crowley raportoi Washingtonista, Ed Augustin Havannasta ja Kirk Semple Mexico Citystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *