Pandemia vähensi Yhdysvaltojen päästöjä yli 10 prosenttia. Vaikutukset eivät välttämättä kestä.

Amerikan kasvihuonekaasupäästöt energiasta ja teollisuudesta laski viime vuonna yli 10 prosenttia, saavuttaen alhaisimman tasonsa vähintään kolmen vuosikymmenen aikana, kun pandemia löi kansantalouden jarrut, tiistaina julkaistun arvion mukaan Rhodium-konserni.

Jyrkkä lasku oli kuitenkin seurausta poikkeuksellisista olosuhteista, ja asiantuntijoiden mukaan Yhdysvalloilla on edelleen valtavia haasteita saada planeetan lämpenevä saaste hallintaansa.

“Viime vuoden merkittävimmät vähennykset liittyivät kuljetuksiin, jotka ovat edelleen voimakkaasti riippuvaisia ​​fossiilisista polttoaineista”, kertoi tutkimus- ja konsulttiyrityksen Rhodium Groupin johtaja Kate Larsen. “Mutta kun rokotteet yleistyvät ja riippuen siitä, kuinka nopeasti ihmiset tuntevat olonsa riittävän mukavaksi ajamiseen ja lentämiseen, odotamme päästöjen nousevan ellei merkittäviä poliittisia muutoksia tapahdu.”

Liikenteen, maan suurimman kasvihuonekaasulähteen, päästöt vähenivät 14,7 prosenttia vuonna 2020, kun miljoonat ihmiset lopettivat ajon töihin ja lentoyhtiöt peruuttivat lentoja. Vaikka matkustaminen alkoi jälleen vilkastua vuoden toisella puoliskolla, kun osavaltiot lievensivät lukkoja, amerikkalaiset ajoivat viime vuonna 15 prosenttia vähemmän mailia kuin vuonna 2019.

Kaiken kaikkiaan päästöjen lasku valtakunnallisesti oli suurin yhden vuoden lasku ainakin toisen maailmansodan jälkeen, Rhodium Group ilmoitti. Se asetti Yhdysvaltojen silmiinpistävälle etäisyydelle Pariisin ilmastosopimuksen yhdestä päätavoitteesta, joka on lähes 200 hallituksen maailmanlaajuinen sopimus ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Osana tätä sopimusta presidentti Barack Obama oli luvannut, että Yhdysvaltojen päästöt laskevat 17 prosenttia alle vuoden 2005 tason viime vuoteen mennessä. Presidentti Trump veti maan Pariisin sopimuksesta, ja ennen viime vuotta näytti siltä, ​​että Yhdysvallat menettäisi päästötavoitteen. Mutta Amerikan teollisuuspäästöt ovat nyt noin 21,5 prosenttia alle vuoden 2005 tason.

Tutkijoiden mukaan edes suuri yhden vuoden pudotus ei riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta. Kunnes ihmiskunnan päästöt olennaisesti nollataan ja kansakunnat eivät enää lisää kasvihuonekaasuja ilmakehään, planeetta lämpenee edelleen. Eurooppalaiset tutkijat ikään kuin korostaisivat tätä varoitusta ilmoitti viime viikolla että vuosi 2020 oli todennäköisesti sidottu vuoteen 2016 kuumin vuosi ennätyksessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *