Mob-mentaliteetin takana oleva historia

Samanaikaisesti impulsiivista väkivaltaa esiintyy yleensä vähemmän väkijoukoissa, joilla on jonkinlainen sosiaalinen rakenne ja sisäinen organisaatio. Kansalaisoikeusliikkeen protestit olivat taktisia ja organisoituja jo 1950-luvulla. Niin olivat monet istuimet 1960- ja 70-luvuilla ydinvoimaa ja Vietnamin sotaa vastaan. Ikkunat olivat rikki, poliisien kanssa oli ristiriitoja, mutta spontaani sekasorto ei ollut sääntö.

“Tänä aikakautena teillä on nyt Kentin osavaltio, kaupunkiraitoja, kansalaisoikeuksien marsseja”, sanoi Calvin Morrill, laki- ja sosiologiaprofessori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä. ”Ja ajatus ryhmämielestä ei anna yhteiskuntatieteilijöille tilaa selittää kaikkien mielenosoitusten taustalla olevia järjestäytymistasoja ja niiden tarkoitusta. Siitä lähtien protestit, olivatpa ne väkivallattomia vai eivät, ovat olleet taktiikkaa, strategiaa – ja koulutusta – varmistaakseen, ettei väkijoukko menetä huomiota. “

Tohtori Martin Luther King Jr. koulutti henkilökohtaisesti monia vapauden ratsastajien ryhmiä kertoen yksityiskohtaisesti, kuinka parhaiten reagoida poliisin provokaatioihin ja mitä sanoa (ja mitä ei) pidätettynä. Nuo oppitunnit jatkuivat. Monet mielenosoittajat Seabrookin ydinvoimalaitosalueella New Hampshiressa vuonna 1977 ja Diablo Canyonin voimalaitoksessa Kaliforniassa 1970-luvun lopulla ja 80-luvun alussa olivat oppineet menemään löyhästi välttääkseen poliisien iskut ja pukeutumaan saappaat eikä lenkkarit. (Tennarit luiskahtavat, kun sinua vedetään.)

Tällaista koulutusta ei ole varattu tietysti väkivallattomuuteen sitoutuneille ryhmille, ja se sisältää erityisiä rooleja erityisosaamista omaaville henkilöille ja eräänlaisen keskijohdon kerroksen. Provokaatioihin taipuvaiset protestiryhmät, olivatpa ne sitten vasemmistolaisia ​​tai oikeita, sisältävät usein ns. Väkivalta-asiantuntijoita – nuoria miehiä, jotka ovat halukkaita ottamaan keinut aloittaakseen asiat.

“Ehdottomasti heidät on koulutettu, koulutettu menemään suoraan riville ja sekoittamaan se sitten kaatumaan”, tohtori Morrill sanoi. “Näillä taktiikoilla on pitkät ja pitkät perinteet.”

Protestin ja tehtävän mukaan järjestettyihin mielenosoituksiin voi sisältyä myös marsseja tai oppaita, jotka auttavat kuljettamaan ihmisiä ympäriinsä, ja ns. Affiniteettiryhmiä – joukkueita, jotka ottaa jonkinlainen johtajuusvastuu mielenosoituksen edetessä. Viime kesän Tampassa, Fla., Järjestetyssä mielenosoituksessa Black Lives Matterilla oli väitetysti partioimassa melkein 100 fluoresoivassa liivissä olevaa marsalkkaa sekä lääkäreitä, jotka kaikki kommunikoivat radiopuhelinten kanssa ja olivat koulutettuja liukastumisen taktiikoille.

“Puhutte 4-10 hengen ryhmistä, mielenosoittajia, usein ystäviä, jotka tulevat toisesta kaupungista huolehtimaan loukkaantuneista tai hämmentyneistä ihmisistä”, kertoi Brooklyn Collegen sosiologian professori Alex Vitale, affiniteettiryhmät. “Ja nämä ryhmät koordinoivat toisiaan, ja jos väkijoukko hyökätään tai hajautetaan, he pystyvät päättämään:” Mitä meidän pitäisi tehdä seuraavaksi? “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *