Irlannin raportti äiti- ja vauvakodeista paljastaa väärinkäytön ja tuhansia kuolemantapauksia

Tiistaina julkistetussa hallituksen tilaamassa raportissa todettiin järkyttävä määrä Irlannin uskonnollisissa laitoksissa tapahtuvia huolimattomien äitien ja heidän lastensa kuolemia ja laajamittaista väärinkäyttöä. Eloonjääneiden mukaan asiakirja on pieni askel kohti vastuullisuutta vuosikymmenien kauhujen jälkeen.

Raportti, kuuden vuoden tutkimuksen huipentuma, kuvasi noin 9000 lasten kuolemaa 14 maan ns. äiti- ja vauvakodeissa ja neljässä lääninkodissa useiden vuosikymmenien ajan. Kuolleisuus oli paljon korkeampi kuin muu väestö. Laitokset, joissa naimattomia naisia ​​ja tyttöjä lähetettiin synnyttämään salassa ja painostettiin luovuttamaan lapsensa adoptioon, olivat myös vastuussa epäeettisistä rokotekokeista ja traumaattisesta henkisestä hyväksikäytöstä, todettiin raportissa.

Vuosikymmenien ajan tarinoita näistä paikoista ja niissä tehdyistä julmuuksista oli pääosin sanomatonta – huolimatta äitien, jotka tulivat seiniensä sisällä virtuaalivangeiksi, ja lasten, jotka viettivät siellä varhaisimmat vuodet, ja myöhemmin kertomusten laiminlyönneistä ja väärinkäytöksistä huolimatta.

Mutta kun maa on tehnyt edistysaskeleita laskeakseen konservatiivisten roomalaiskatolisten juuriensa rumaat näkökohdat, jotka ovat tiiviisti sidoksissa valtion perustamiseen, on viime aikoina ollut hetkiä, jolloin systeemisten väärinkäytösten laajuus on työnnetty valoon.

Tiistai oli yksi niistä päivistä.

Irlannin johtaja tai Taoiseach Micheal Martin sanoi lehdistötilaisuudessa, että raportissa hahmoteltiin maan menneisyyden “pimeä, vaikea ja häpeällinen luku”, jossa tunnustettiin valtion, yhteiskunnan ja kirkon merkittävät epäonnistumiset.

“Se avaa ikkunan syvän misogynistiseen kulttuuriin Irlannissa useiden vuosikymmenien ajan, ja naisiin kohdistuu vakavaa ja järjestelmällistä syrjintää, etenkin niitä, jotka ovat synnyttäneet avioliiton ulkopuolella”, hän sanoi. “Teimme tämän itsellemme yhteiskunnana.”

Kodeista selviytyjien mukaan valtion on ryhdyttävä kiireellisiin toimiin, ja monien mielestä koteja johtanut roomalaiskatolinen kirkko on pidettävä vastuullisempana.

Äiti- ja vauvakodissa eloonjääneiden yhteenliittymä sanoi olevansa pettynyt loppuraportin “pohjimmiltaan puutteelliseen” luonteeseen.

Herra. Martin ja maan lastenministeri Roderic O’Gorman keskustelivat selviytyneiden kanssa aiemmin iltapäivällä videolla keskustellakseen raportin sisällöstä, joka on yli 3000 sivua. Herra Martin sanoi antavansa virallisen valtion anteeksipyynnön parlamentin edessä keskiviikkona, ja herra O’Gorman lupasi hallituksen sitoutuneen työskentelemään eloonjääneiden kanssa.

Äiti- ja vauvakoteja hoidettiin uskonnollisilla järjestyksillä 1920-luvulta alkaen, ja ne rahoitti Irlannin hallitus. Mutta instituutiot, joihin nuoret naiset ja tytöt otettiin, tyypillisesti heidän tahtoaan vastaan, eivät kuulu Irlannin kaukaiseen menneisyyteen. Viimeinen laitos suljettiin vuonna 1998.

Komissio keskittyi 18 laitokseen vuosina 1922-1998, ja se perustettiin sen jälkeen, kun oli saatu raportteja siitä, että lähes 800 vauvan ja lapsen jäännökset haudattiin merkitsemättömään joukkohautaan nunnien ylläpitämässä kodissa Tuamin kaupungissa Galwayn kreivikunnassa.

Aluksi kiinnitettiin tilanteeseen huomiota paikallisen harrastajahistorioitsijan Catherine Corlessin laajalla tutkimuksella. joka keräsi yhteen tietueita kymmenistä epäilyttävistä kuolemista imeväisten ja lasten Pyhän Marian äiti- ja vauvakodissa, mutta heihin ei ole liitetty hautoja. Herra Martin kiitti häntä nimellä tiistai kutsumalla häntä “väsymättömäksi ihmisarvon ja totuuden ristiretkeläiseksi”.

“Se on ollut pitkä matka, eikä se ole ollut helppoa”, rouva Corless sanoi tiistaina aamulla haastattelussa. Koska todisteita oli kasautunut vuosien varrella, hän sanoi olevansa pakko painostamaan hallitusta huomioimaan. “Se on kaikki mitä voisin tehdä: jatka puhumista, pidän ääntä ihmisille, joilla ei ollut ääntä.”

Hänen työnsä seurauksena hallitus joutui kiinnittämään huomiota ja muodosti komission vuonna 2015. A Tuamilta löydettiin merkittävä määrä ihmisjäännöksiä vuonna 2017.

Rouva Corless myönsi, että tiistai oli “suuri päivä” eloonjääneille, mutta sanoi, että valtion anteeksipyyntö ei yksinkertaisesti mennyt tarpeeksi pitkälle. Hän sanoi, että Tuamissa sijaitsevaa laitosta johtaneet Bon Secoursin nunnat ja muita valvovat käskyt oli saatettava vastuuseen.

Röyhkeydet eivät pelanneet useless Tuamissa. Tiistain raportin 18 kotia ulottui maahan ja niitä hoitivat erilaiset nunnaryhmät. Kirkko johti koteja, mutta vastaperustettu Irlannin valtio työskenteli käsi kädessä heidän kanssaan saaden monia tehokkaasti valtion instituutioita kaikissa nimissä.

Raportissa kuvattiin yksityiskohtaisesti miten 56 000 naimattomaa äitiä ja noin 57 000 lasta tuli komission tutkimien kodeiden läpi 76 vuoden aikana. Siinä yritettiin tehdä ero kodin varhaisempien ja myöhempien vuosien välillä.

”Ennen vuotta 1960 äiti- ja vauvakodit eivät pelastaneet” laittomien ”lasten elämää; Itse asiassa ne näyttävät vähentäneen merkittävästi selviytymismahdollisuuksiaan “, raportissa todetaan, että naisten ja lasten” ei olisi pitänyt olla lainkaan laitoksissa “.

Mutta siinä sanottiin myös, ettei “ole todisteita sellaisesta törkeästä väärinkäytöstä, joka tapahtui vuonna teollisuuskoulut“Ja sanoi, että valtio tai kirkko ei pakottanut naisia ​​tulemaan koteihin, vaikka heillä olikin vähän valinnanvaraa, piste-selviytyneet riitauttivat.

Kodit olivat useless osa suurempaa järjestelmää, joka hyödynsi ja tukahdutti joitain maan haavoittuvimpia naisia ​​ja tyttöjä. Heitä pidettiin “kaatuneina naisina”, ja heidät siirrettiin reunoille ja jopa silloin, kun he eivät olleet useless äiti- ja vauvakodeissa, painostettiin usein luopumaan vastasyntyneistään, usein hämärässä adoptiossa.

Irlannin Sunday Unbiased julkaisi tämän viikon yksityiskohdat raportista. KRW Legislation Human Rights, joka edustaa joukkoa eloonjääneitä, sanoi vuotaneen heikensi edelleen luottamusta komissioon.

Marie Arbuckle, yksi Dublinin kodeista selvinnyt perhe, josta hän synnytti pojan vuonna 1981, sanoi, että vuosikymmenet ovat olleet tuskallisia ja kokivat raportin tuskin naarmuun pintaan.

“Kun otat vauvan pois äidiltä, ​​kuinka voit sanoa, ettei se ole väärinkäyttöä?” hän sanoi. “Riippumatta siitä, mitä anteeksipyyntöä he antavat, se ei voi ottaa takaisin sitä, mitä he ovat jo varastaneet meiltä, ​​vaan omistaa.”

Komission arkisto on ollut luovutettu maan lapsi- ja perhevirasto, vaikka selviytyneet olivat olleet huolissaan materiaalien saatavuudesta. Hallitus lupasi varmistaa heidän henkilökohtaisten tietojensa saatavuuden ja sanoi, että neuvontapalveluja tarjottiin. Herra O’Gorman sanoi, että hallitus oli kirjoittanut asiaan kuuluville uskonnollisille järjestyksille järjestämään kokouksen, jossa vaaditaan anteeksipyyntöä ja haetaan korvausta eloonjääneille.

Mutta kirkko on ollut hiljaa asiasta aiemmin.

Selviytyneille raportti on vasta alkua, neiti Corless sanoi ja lisäsi, että kirkon ja uskonnollisten järjestöjen on aika pyytää anteeksipyyntöä ja työskennellä selviytyjien kanssa.

”Todella ja aidosti, he tarve anteeksipyyntö, eivät useless halua sitä, he tarve se parantamiseksi ”, hän sanoi. “Olemme riippuvaisia ​​siitä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *