Yhdysvallat julistaa Jemenin houthit terroristiryhmäksi, mikä lisää pelkoa nälänhädästä

WASHINGTON – Valtiosihteeri Mike Pompeo nimittää Houthi kapinoi Jemenissä ulkomaalaisena terroristijärjestönä neljä päätöstä tuntevaa Yhdysvaltain virkamiestä sanoi sunnuntaina ja käytti yhtä viimeisistä kovan voiman välineistään Saudi-Arabian hyökkäystä vastaan nälänhädän pahenemisriski yhdessä maailman köyhimmistä valtioista.

Ei ole selvää, miten terroristien nimeäminen estää Houthin kapinallisia, jotka ovat olleet sodassa Saudi-Arabian tukeman hallituksen kanssa Jemenissä lähes kuusi vuotta, mutta jotkut analyytikot sanovat, eivät aiheuta suoraa uhkaa Yhdysvalloille.

Herra Pompeo ilmoittaa nimeämisestä viimeisen kokonaisen viikon aikana ulkoministeriksi ja yli kuukauden kuluttua tapaamisesta Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa, joka aloitti sotilaallisen väliintulon arabiliittolaisten kanssa houtheja vastaan ​​vuonna 2015. Tämä kampanja on tappanut siviilejä, tuhonnut infrastruktuurin ja pahentanut johtanutta humanitaarista kriisiä miljoonia nälkäisiä jemeniläisiä.

Ulkoministeriön edustajat eivät vastanneet sunnuntai-iltana kommentointipyyntöihin, ja nimityksen vahvistaneet Yhdysvaltain viranomaiset puhuivat nimettömyydestä, koska siitä ei ollut vielä ilmoitettu. Reuters ilmoitti välittömästä ilmoituksesta aikaisemmin sunnuntai-iltana.

Houthien sisällyttäminen osaston luettelo ulkomaisista terroristijärjestöistä tarkoittaa, että suhteellisen hajautetun liikkeen taistelijat suljetaan pois taloudellisesta tuesta ja muista aineellisista resursseista, jotka ohjataan Yhdysvaltain pankkien tai muiden amerikkalaisten instituutioiden kautta.

Mutta Houthien pääsuojelija on Iran, joka lähettää edelleen tukea huolimatta siitä, että hänet on ryöstetty ankarat Yhdysvaltain taloudelliset pakotteet, mikä tekee nimityksen vaikutuksesta kapinallisiin symbolisemman kuin searing.

Muualla Jemenissä nimitys kuitenkin pahentaa tuhoa.

Asiantuntijat sanoivat se jäähdyttäisi humanitaarista työtä lahjoittaa ruokaa ja lääkkeitä Houthin hallitsemat alueet Pohjois- ja Länsi-Jemenissä, missä a suurin osa maan 30 miljoonasta ihmisestä elää, peläten, että kapinalliset tarttuisivat apuun ja käyttäisivät voittoa, joka voidaan jäljittää avustusjärjestöihin. Kapinalliset hallitsevat myös pääkaupunkia Sanaa ja sen osia strateginen satamakaupunki Hudaydah, jossa suuri osa humanitaarisesta avusta kaikkialta maailmasta puretaan.

Yhdistyneiden Kansakuntien arvioiden mukaan noin 80 prosenttia jemeniläisistä on riippuvaisia ​​ruoka-avusta ja lähes puolet kaikista lapsista kärsii aliravitsemuksen takia. 20. marraskuutaYK: n pääsihteeri António Guterres sanoi, että Jemen “on nyt välittömässä vaarassa pahimmasta nälänhädästä, jota maailma on nähnyt vuosikymmenien ajan”.

“Kehotan kaikkia, joilla on vaikutusvaltaa, toimimaan pikaisesti näissä asioissa katastrofin välttämiseksi, ja pyydän myös kaikkia välttämään sellaisia ​​toimia, jotka voisivat pahentaa jo nyt ankaraa tilannetta”, herra Guterres sanoi. “Jos tämä ei onnistu, vaarana on tragedia paitsi välittömässä ihmishenkien menetyksessä, mutta seurauksilla, jotka toistuvat loputtomiin tulevaisuuteen.”

Jotkut Houthin johtajat oli jo eroteltu terrorismiin liittyvistä amerikkalaisista pakotteista. Laajempi nimitys koko liikettä vastaan ​​on ollut Trumpin hallinto harkitsee vuosia.

Se, että herra Pompeo myöntää sen nyt, hallinnon viimeisinä päivinä, on merkki hänen päättäväisyydestään säilyttää hänen allekirjoituksen painostuskampanja Irania vastaan ​​niin kauan kuin mahdollista.

Yhdysvallat syyttää Houthin kapinallisia Iranin valtakamppailleista, yrittää horjuttaa naapurimaiden Saudi-Arabiaa mennessä lobbaa ohjuksia sen rajan yli ja iski sen öljykentät. Mutta hyökkäys kahteen valtion omistamaan Saudi Aramcon öljylaitokseen syyskuussa 2019, jonka houthit sanoivat toteuttaneen, näytti olevan paljon kehittyneempi kuin kapinallisten edelliset lakot.

Se viittasi siihen, että Iran oli suoraan mukana, kuten Trumpin hallinto on väittänyt, vaikka Teheran on kieltäytynyt.

“Trumpin hallinto olisi voinut hyödyntää siteitään Saudi-Arabiaan viimeisten neljän vuoden ajan päästäkseen lähemmäksi konfliktin ratkaisemista”, Ariane Tabatabai, Lähi-idän stipendiaatti Saksan Marshall Fundin julkisen politiikan asiantuntijaryhmästä, sanoi viime haastattelu nimeämistä ennakoiden. “Sen sijaan hallinto päätti leikata tyhjät sekit Saudi-Arabian johtajille.”

Hän ennusti, että terroristien nimeäminen oli osa strategiaa pakottaa valitun presidentin Joseph R. Biden Jr: n hallinto ylläpitämään kovaa linjaa Iraniin – tai vaarantamaan poliittiset seuraukset siitä, että “täytyy selittää kotimaisille kriitikoille ja alueellisille kumppaneille, miksi se on seuraamusten peruuttaminen. “

Trumpin hallinto on tukenut vakaasti Saudi-Arabiaa ja sen liittolaisia ​​Jemenin sodassa toimittamalla tiedustelua ja miljardeja dollareita aseita kongressin vastaväitteistähuolimatta mielivaltaiset pommitukset, jotka ovat tappaneet siviilejä ja muita mahdollisia sotilaallisia julmuuksia tarkoittaa sotarikoksia.

Lokakuussa kapinalliset vapautti kaksi amerikkalaista panttivankia ja kolmanneksen jäännökset vankien vaihdossa, joka antoi noin 240 houthille mahdollisuuden palata Jemeniin Omanista. Vapautuneisiin Houthisiin kuului Saudi-Arabian johtaman koalition vangitsemia taistelijoita ja virkamiehiä, jotka olivat lähteneet Omaniin kansainvälisiin rauhanneuvotteluihin eivätkä saaneet mennä kotiin.

Uhkaavan nälänhädän lisäksi terroristien nimeäminen voi myös sinetöidä valtavan kohtalon ruostunut öljysäiliöalus kiinnitettiin Jemenin länsirannikolle.

Verrattuna kelluvaan pommiin, osittain sen palavien kaasukertymien takia, joita sitä saattaa kuljettaa säiliöissään, hajoava alus, FSO Safer, ei ole kaukana Hudaydahin satamasta. Jos se joko räjähtää tai yksinkertaisesti hajoaa, se voi kaataa yli 1,1 miljoonaa tynnyriä öljyä Punaisellemerelle tuhoamalla sen ekosysteemin vuotoina, jotka ovat neljä kertaa suuremmat kuin Exxon Valdezin katastrofissa vuonna 1989.

Noin puoli tusinaa houthia on aluksella yhdessä pienen valtion tukemien insinöörien miehistön kanssa valtion omistamasta yrityksestä, jolla on titteli, kertoi Ian M.Ralby, IR Consilium, meriturvallisuusneuvonta. Terroristien nimeäminen voisi estää YK: n neuvottelijoita työskentelemästä mahdollisimman nopeasti Houthien kanssa aluksen korjaamiseksi tai muuten purkamaan sen aiheuttaman vaaran.

“Jos emme halua aiheuttaa Jemenille koko sukupolven menettämistä”, herra Ralby sanoi, “meidän on peruutettava tämä nimitys.”

Edward Wong osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *