Paavi muodostaa naisten roolit, mutta pappeus pysyy ulottumattomissa

Rooma – Paavi Franciscus on muuttanut roomalaiskatolisen kirkon lakeja sallimalla naisten muodollisesti lukea Raamattua misen aikana, toimia alttaripalvelimina ja jakaa ehtoollista, mutta heitä ei saa tulla diakoneiksi tai papeiksi.

Monissa maissa katoliset naiset suorittivat jo virallisesti miehille varattuja tehtäviä, mutta muuttamalla kanonilain säännöstöä, jossa vahvistetaan katolisten käytäntöjen säännöt, Francis on poistanut mahdollisuuden, että konservatiiviset piispat saattavat kieltää naisia liittyminen näihin tehtäviin.

Asetuksen liitteenä olevassa kirjeessä Francis sanoi haluavansa tunnustaa naisen ja maallikkojen “arvokkaan panoksen” kirkkoon.

Mutta asetuksessa, jonka Franciscus allekirjoitti sunnuntaina, ja Vatikaanissa maanantaina, tehdään myös ero “asetettujen” ministeriöiden – mukaan lukien pappeus ja diaconate, jotka on varattu miehille – ja muiden ministerien, jotka ovat avoimia kastetuille miehille ja naisille.

Vatikaanin verkkoportaalin Vatican Information -lehden julkaisemassa online-muistiossa Vatikaani sanoi, että paavi halusi tehdä selväksi, että “keskustelun kohteena ovat maallikkopalvelut”, joka eroaa pohjimmiltaan asetetusta palveluksesta, joka vastaanotetaan pyhien käskyjen sakramentin kautta. ”

Asetus itsessään “ei ole radikaali muutos”, sanoi Kate McElwee, Naisten vihkimiskonferenssi, joka taistelee sukupuolten tasa-arvon puolesta kirkossa, mukaan lukien naisten oikeus tulla pappeiksi. “Mutta kirkko tunnustaa katolilaisten laajalti hyväksytyt käytännöt ympäri maailmaa ja ryhtyy toimiin osallistavuuden lisäämiseksi on radikaali asia”, hän lisäsi.

Muutos ei todennäköisesti vaikuta moniin katolisiin, etenkään kehittyneissä maissa, joissa naiset ovat palvelleet näissä tehtävissä jo vuosia, hän sanoi. “Mutta yhteisöissä, jotka käyttävät kirkollista käytäntöä ja tapaa, jolla he kohtelevat naisia ​​keinona syrjiä tai puolustaa sortavia käytäntöjä yhteiskunnassa, tämä voi olla askel – vaikkakin pieni – kohti naisten tasa-arvoa”, hän sanoi.

Kirkon hierarkia, mukaan lukien paavi Franciscus, on tehnyt viime vuosikymmeninä selväksi, että naisia ​​ei aseteta pappeiksi.

Jotkut kirkkohistorioitsijat väittävät, että on todisteita siitä, että naiset palvelivat diakonina, virkaansa asetettuna ministerinä katolisen kirkon varhaisen historian aikana. Monet ihmiset, jotka ovat kampanjoineet naisten puolesta, jotta heillä olisi nykyään suurempi rooli kirkossa, ovat sanoneet, että heidän mahdollisuuden tulla diakoneiksi olisi tärkeä askel.

Francis on luonut kaksi paneelia tutkimaan naisten rooli varhaiskirkossa. Ensimmäiset eivät päässeet yksimielisyyteen.

Vuoden 2019 tapaamisen jälkeen Vatikaanissa siitä keskusteltiin myös naisten rooli maailman kaukaisissa nurkissa, kuten Amazonissa, jossa pappien puute on merkinnyt sitä, että naiset hoitavat jo monia pastoraalisia tehtäviä, Francis antoi paavin kirje se sanoi, että naisilla pitäisi olla muodollisemmat roolit kirkossa. Mutta hän vastusti naisten siirtämistä hierarkiassa.

Vatikaani sanoi a muistiinpano maanantaina että kokouksen jälkeen ”paavi Franciscus halusi muodostaa ja vakiinnuttaa naisten läsnäolon alttarilla”, ja uusi asetus oli tulos.

Kirkon historioitsijan ja feministin Lucetta Scaraffian mielestä paavin uusi asetus sulkee oven ovesta, jonka mukaan naisista tulee diakoneja.

“Asetuksessa ei ole mitään uutta – siinä tunnustetaan tosiasiallisesti roolit, joita monet naiset ovat tehneet vuosikymmenien ajan, vasta nyt piispa valvoo heitä”, Scaraffia sanoi puhelinhaastattelussa.

“Näyttää siltä, ​​että paavi on myöntänyt jotain naisille, mutta se on jotain, mitä heillä on ollut vuosikymmenien ajan, samalla kun he kieltävät pyytämänsä diakonian”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *