Afganistanin johtajien sivutoiminnan edustajat kiihtyvässä väärinkäsityssodassa

KABUL, Afganistan – Kun Ahmad Jawad Hijri näki haavoittuneita lapsia sairaalassa ja sai tietää Afganistanin lentotiskista, joka aiheutti heidät sinne ja tappoi yhdeksän muuta ikäisistään Pohjois-Afganistanissa, hän ei koskaan odottanut, että hänen vastauksensa saisi hänet vankilaan.

Mutta Takharin maakunnan kuvernöörin edustaja Hijri pidätettiin, vangittiin kolmeen päivään ja erotettiin sitten kertomalla uutistoimistoille tapahtuneesta – vakiintunut osa hänen roolistaan, jota hän oli suorittanut monta kertaa aiemmin. Kabulin ylimmät virkamiehet väittivät, että lakossa oli tapettu useless Talebanin taistelijoita, ei lapsia, ja että jokainen, joka sanoi toisin, oli asetettava syytteeseen.

“Sairaalassa näin haavoittuneita lapsia”, herra Hijri sanoi. “En tehnyt virhettä.”

Afganistanin sota on pitkään ollut yksi kilpailevista kertomuksista. Mutta hallituksen vastaus Takharin maakunnassa 22. lokakuuta järjestettyyn lakkoon ilmoitti presidentti Ashraf Ghanin hallinnon taktiikan muutoksesta: avoimesta ilmoituksesta halukkuutensa tukahduttaa ja kieltää tiedot viattomien ihmisten kuolemista. Se toi myös esiin muuttuvan poliittisen maiseman, kun rauhanneuvottelut jatkuvat Qatarissa ja Taleban pyrkii hyödyntämään huomiota, jonka he ovat saaneet maailman näyttämöllä.

Uutistilaisuudet, joissa sodan alkuvuodet määriteltiin molempien osapuolten hyökkäämällä Afganistanin sydämen ja mielen voittamiseksi, ovat melkein loppuneet. Tällöin sen tärkeimmät toimijat – Yhdysvallat, Taleban ja hallitus – testaavat erilaisia ​​viestintästrategioita haluttujen päämäärien saavuttamiseksi.

Mutta kun amerikkalaiset aikovat vetäytyä maasta lähikuukausina, Afganistanin hallitus – tulvan alla Taleban-hyökkäyksistä, moraalista romahdusta turvallisuusjoukkojensa keskuudessa ja kohdennettujen murhien aaltoja ympäri maata – on useless kutistunut näyttämättä itseään linnoitukseksi. demokraattisten arvojen

Asiantuntijoiden mukaan lokakuun ilmaisku oli käännekohta Afganistanin hallitukselle. Jopa teeskentely vastuuvelvollisuudesta siirtyi suoraksi tuominnoksi hallituksen loppupäätä vastustavia, todennäköisesti peläten julkisen aseman menettämistä.

Tukahduttaminen on useless rohkaissut Talebania, joka on innokas todistamaan kykynsä johtaa Afganistania paremmin kuin nykyiset johtajat, jotka menettävät yhä enemmän uskottavuuttaan.

Afganistanin hallitus “pelkää niin kritiikkiä, että he eivät ole halukkaita myöntämään virheitä tai pitämään itseään vastuuvelvollisena”, sanoi Aasian apulaisjohtaja, Human Rights Watch, Patricia Gossman. “Se on viime kädessä itsetuhoa, mutta he hallitsevat epätoivoisesti tietoa.”

Aikaisemmin sodassa Afganistanin hallitus suhtautui suhtautumattomasti koalition tai afganistanilaisten joukkojen aiheuttamiin siviilien uhreihin ja sitoutui usein tutkimaan mutta tarjosi tuloksia, joista ilmoitettiin harvoin. Mutta ainakin jaksot tunnustettiin, ja paikallisten virkamiesten alueilta, joilla siviilejä haavoittui tai tapettiin, annettiin puhua niistä vapaasti.

Talebanit ovat käyttäneet siviilikuolemia propagandavälineenä koko sodan ajan ja osoittaneet Yhdysvaltojen ja Naton ilmaiskut ja yön hyökkäykset räikeinä rikosina Afganistanin kansaa vastaan. Mutta kun länsimaiden joukot vähentävät läsnäoloaan ja Afganistanin joukot tasoittavat omat aseensa kapinallisten ryhmää vastaan, seuraavista virheellisistä ilmaiskuista ja vääristä tykkitulista, jotka ovat haavoittaneet ja tappaneet viattomia, on tullut yhä voimakkaampi propagandaväline, tällä kertaa suoraan Afganistanin hallitus.

Yksi tällainen esimerkki sisälsi valokuvia kuolleista siviileistä ja tuhotusta omaisuudesta, jonka Taleban-edustaja lähetti Twitteriin viime viikolla ja korosti heitä Afganistanin ja Yhdysvaltojen sotilaiden tekeminä sotarikoksina. Tällaiset kuvat ovat usein katalysaattoreita julkiselle huudolle, joka tähtää molempiin suuntiin: syyttää hallitusta kyvyttömyydestä suojella kansaansa ja Talebania heidän horjumattomasta sitoutumisestaan ​​väkivaltaan.

Kun Taleban on kasvattanut propagandan jakamistaan, Afganistanin hallitus on kiristänyt virkaa yleisön kanssa käytävässä virallisessa vuoropuhelussa. Lokakuusta lähtien Ghanin hallinto on kuorinnut maakuntien edustajat ja piirikuvernöörit vaatien, että he lopettaisivat tiedon välittämisen tiedotusvälineille, kertoivat The Timesille useat afgaanilaiset virkamiehet useista maakunnista, etenkin siviilien uhreista.

Tukahduttaminen on herättänyt maakunnan edustajien pelkoja siitä, että he voivat menettää työpaikkansa tai joutua pidätykseen. Yksi nimettömänä puhunut tiedottaja sanoi, että toimittajien täytyi usein odottaa tunteja tai päiviä saadakseen kuulla maakunnan kuvernööreiltä, ​​koska heidän edustajiaan ei annettu vastata.

Amerikkalaiset virkamiehet ja herra Ghanin hallinnon jäsenet pitivät tukahduttamista paikallisten ja kansallisten virastojen välisen koordinoinnin puutteena ja totesivat, että maakunnan edustajia kiellettiin puhumasta useless turvallisuuskysymyksistä.

Ghani-tiedottaja Sediq Seddiq kiisti hallituksen pyrkivän rajoittamaan tietoja sanoen, että Afganistanin hallitus on “ollut edelläkävijä elävän median tukemisessa ja alueella ennennäkemättömien tietolakien saatavuuden valvonnassa”.

Viime kädessä Afganistanin hallituksen päätös tukahduttaa tietoja paikallisella tasolla tarkoittaa, että Talebanilla on enemmän tilaa hallita kertomusta maan piirissä, joissa he ovat läsnä, mutta että Afganistanin virkamiehet hallitsevat paremmin kansallista kertomusta, Yhdysvaltain entinen virkamies sanoi.

Tämä dynaaminen soi sunnuntaina Etelä-Afganistanissa. Nimruzin maakunnan paikalliset viranomaiset väittivät, että siellä afgaanien ilmaiskut tappoivat vähintään tusinan verran siviilejä päivä aikaisemmin, mutta kuvernööri kertoi myöhemmin, että 12 Talebania oli surmattu ja että siviilien uhreja koskevaa ilmoitusta tutkittiin. Samana päivänä mielenosoittajat veivät tapettujen jäännökset maakunnan pääkaupunkiin sanoen, että naiset ja lapset olivat kuolleiden joukossa.

Tietojen tukahduttaminen on ollut hyöty Talebanille, kapinallisryhmälle, joka kerran kielsi televisiot ja puhui harvoin toimittajille. Asiantuntijoiden mukaan heidän 29. helmikuuta Yhdysvaltojen kanssa tekemä sopimus vetäytymisen aikataulusta auttoi laillistamaan ryhmää kansainvälisellä tasolla, mikä sai Talebanin suhdetoiminnan kasvamaan huomattavasti.

Talebanin englanniksi kirjoitetut mielipidekappaleet julkaistaan ​​usein ryhmän verkkosivuilla, Voice of Jihad, ja joskus ilmestyvät kansainvälisissä tiedotusvälineissä, mukaan lukien The New York Timesin Op-Ed-sivu. Paikalliset afgaanilaiset uutispisteet lähettävät Talebanin edustajien lausuntoja sosiaaliseen mediaan, samoin kuin Afganistanin virkamiehet. Se on kaukana vuosikymmenestä sitten, jolloin Talebanin viestit hylättiin usein valheina.

Talebanit valehtelevat hyökkäyksissään usein kuolemantapauksista, kieltävät siviiliuhrit ja syyttävät toisinaan koalitiovoimia. Ryhmä on kiistänyt osallistuneensa äskettäin kohdennettuihin tapoihin koko maassa huolimatta siitä, että Yhdysvaltain armeija ja Afganistanin turvallisuusviranomaiset ovat suoraan osallisina siihen.

Talebanin pääsihteeri Zabihullah Mujahid sanoi, että heidän mediastrategiansa keskittyi “totuuden jakamiseen kansalle”. Todellisuudessa ryhmällä on kaksi toimintalinjaa: yksi tukee rauhanneuvotteluja ja toinen heikentää Afganistanin hallitusta taistelukentällä ja tukee Talebanin taistelijoita.

Talebanin kertomuksen torjumiseksi Yhdysvallat perusti Yhdysvaltain armeijan virkamiesten mukaan pienen psykologisen toiminnan yksikön nimeltä Info Warfare Process Drive-Afganistan. Varjoisa asu muodostettiin Yhdysvaltain Afganistanin joukkojen komentajan kenraali Austin S.Millerin pyynnöstä vuoden 2018 jälkeen. kenraali Abdul Raziqin tappaminen, Kandaharin poliisipäällikkö. Sisäpiirihyökkäyksessä tapahtuneen kuolemansa jälkeen huhut syyttivät hänen tappamisensa nopeasti amerikkalaisista.

Yhdistämällä kybertyökalut, siepatut viestit ja sosiaalinen media, yksikkö toimii välittömänä vastalauseena häiritsemään maan Talebanin ja terroristiryhmien viestintä- ja tiedotuskanavia, virkamiehet sanoivat.

Hijri, entinen maakunnan edustaja, kieltäytyy edelleen peittämästä 22. lokakuuta näkemiään siviilien uhreja. Afganistanin riippumattoman ihmisoikeustoimikunnan raportti tuki hänen väitteitään tapahtumasta sanomalla, että Afganistanin hallituksen ilmaiskut tappoivat yhdeksän lasta, 7–13-vuotiaita ja haavoittui yli 14 muuta. Myös Talebanin taistelijat loukkaantuivat.

“Olen kahden kiven keskellä: toinen puoli on Taleban ja toiselta puolelta hallitus”, herra Hijri sanoi. “Nyt kohtaloni ei ole selvä.”

Taimoor Shah osallistui raportointiin Kandaharista, Afganistanista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *