Yhdysvaltojen Capitolin riehumisen keskellä huppari herättää huolestuttavia muistoja

BERLIN – Kaikista väkivaltaisena väkijoukkona ympäri maailmaa lähetetyistä häiritsevistä kuvista valloitti Washingtonin osavaltion Capitolin, joka erityisesti ahdisti Dr.Eva Umlaufia, 78, lastenlääkäri ja psykoterapeutti, joka selviytyi Auschwitzista pikkulapsena, oli parta mies, jolla on musta huppari, jossa on koriste ”Camp Auschwitz”.

“En voinut uskoa, mitä näin”, tohtori Umlauf sanoi. ”Se todella rikkoi tabun. En olisi koskaan uskonut, että se olisi mahdollista amerikkalaisilta. “

Että kuva teki kierroksensa sosiaalisen median välityksellä ja tuotiin esiin sanomalehdissä Britanniasta Saksaan Puolaan esimerkkinä siitä, kuka oli joukossa, joka ryntäsi keskiviikkona Capitolin läpi, ja mitä ajattelivat paikasta, jota monet pitävät symbolina matala kohta ihmiskunnalle.

Sillä oli erityinen resonanssi, koska antisemitismi ja äärioikeistolainen nationalismi ovat lisääntymässä maailmanlaajuisesti. Ja natsien kuolemanleiriltä selvinneille ihmisille, kuten tohtori Umlauf, lisättiin tuskaa ymmärtämällä, että myöhemmät sukupolvet eivät ehkä ole oppineet holokaustin oppitunteja.

Tohtori Umlauf oli vasta 2-vuotias, kun Auschwitz vapautettiin; hänen käsivarteensa tatuoidut numerot – A-26959 – näkyvät tähän päivään saakka. Myös hänen äitinsä selviytyi, ja he palasivat kotiinsa Slovakiassa, missä tytär kävi lääketieteellisessä koulussa. Hän muutti Müncheniin 1960-luvulla, kun hän meni naimisiin, ja kasvatti siellä kolme poikaa.

Yksi heistä meni naimisiin amerikkalaisen naisen kanssa ja muutti Yhdysvaltoihin, missä hän on asunut viimeiset 30 vuotta, hän sanoi.

Se ei ollut useless collegepaita, hän sanoi. Nähdessään Capitolissa räjäytetyt ikkunat patsaat rikkoivat ja lainsäätäjien paperit leviävät lattialle symboloivat syvää välinpitämättömyyttä demokratiasta, joka oli pitkään majakka pimeässä maailmassa. “He polkivat demokraattisia periaatteita demokratian ytimessä”, hän sanoi.

“Juutalaisina yritimme saada lapsemme Amerikkaan, jotta he voisivat elää vapaudessa ja turvallisuudessa”, hän jatkoi. “Siinä maassa tapahtunut on useless yhden askeleen päässä totalitarismista.”

Päivä ennen mielenosoituksia Kongressin uusi jäsen, edustaja Mary Miller, Illinoisin republikaani, kehui Hitler hänen kampanjoinnistaan ​​nuorten indoktrinoimiseksi, puheessa Capitolissa osana Mothers for America -mallia. Hän esitti perjantaina anteeksipyynnön keskellä eroa.

Monille Auschwitzissa selvinneille tammikuu on erityisen vaikea kuukausi, joka tuo takaisin ahdistavia muistoja kuoleman marsseista, joihin monet leiristä pakotettiin, ja viimeisistä kauheista päivistä ennen Auschwitzin vapauttamista 27. tammikuuta 1945, kertoi Christoph Heubner varapuheenjohtaja Kansainvälinen Auschwitz-komitea, perhe, jonka perhe on perustanut estääkseen toisen Auschwitzin. Se useless heikensi kuvien vaikutusta.

“Nämä valokuvat kärsivät meistä, jotka olemme selviytyneitä”, sanoi Eva Fahidi, joka karkotettiin perheensä kanssa vuonna 1944 Auschwitziin, missä hänen vanhempansa ja sisarensa kuolivat. “Ajatus siitä, että joku käyttää tällaista paitaa omalla vartalollaan, on kauhistuttava.”

Se, että se oli amerikkalainen, teki siitä vielä pahemman, hän sanoi. Vaikka hän on kokenut antisemitismin “renessanssiksi” kuvaamansa kahden viime vuosikymmenen ajan, Yhdysvallat oli hänelle aina poikkeus.

Loppujen lopuksi hän sanoi, että amerikkalaiset vapauttivat hänet, kun Yhdysvaltain armeija vapautti Keski-Saksassa, jossa natsit olivat siirtäneet hänet ja joutuneet työskentelemään ammustehtaalla.

“Amerikkalaiset ja vapaus, he olivat yksi ja sama”, hän sanoi kotonaan Budapestista. “He olivat synonyymejä.”

Auschwitz-Birkenaun muistomerkki ja museo, joka säilyttää alkuperäisen keskitys- ja tuhoamisleirin paikan ja kouluttaa yleisöä sen historiasta, etsii keskusteluja leiristä ja siitä, miten se esitetään julkisessa keskustelussa. Kun virkamiehet huomasivat puseron keskustelun sosiaalisen median kanavillaan, he punnitsivat linkin leirin historiaopetukseen.

Keskustelussa keskityttiin myös sivustoihin, joissa myytiin collegepaidat ja muut vaatteet, joissa oli antisemitistisiä symboleja tai sanontoja, kannustamalla ihmisiä ottamaan yhteyttä heihin ja pyytämään niiden poistamista, sanoi muistomerkin tiedottaja Pawel Sawicki.

“Tuhannet ihmiset avasivat myös online-oppitunnin jakamastamme Auschwitzin historiasta”, herra Sawicki sanoi. “Joten on toivoa, että kiistanalainen tilanne lisää myös historiallista tietoisuutta.”

Kaikki eloonjääneet eivät järkytty kuvasta. Marian Turski, joka selviytyi Auschwitzista ja kuolemamarssista, kertoi kokemuksistaan, jotka hänellä oli matkustettaessa syvällä etelässä kansalaisoikeusliikkeen aikana, altistamalla hänet rasismille ja vihalle, jota jotkut valkoiset amerikkalaiset kannattivat.

Vuonna 1965 ollessaan apurahan Yhdysvalloissa, hän marssi tohtori Martin Luther King Jr.: n kanssa Selmassa Ala-osavaltiossa ja poltti autonsa Mississippissä, koska hän ratsasti mustan miehen kanssa.

Hänen mukaansa etelässä hän sanoi, että monet ihmiset kysyisivät häneltä, ajatteliko hän holokaustista selviytyneenä, että jotain sellaista, mitä Saksassa tapahtui natsien alaisuudessa, voisi koskaan olla mahdollista Yhdysvalloissa.

“Sanoin heille kyllä, se olisi mahdollista”, hän sanoi kotoaan Varsovasta. ”Kansallisuus ja fasismi eivät olleet yksinomaan saksalaisia. Oikeissa olosuhteissa ja olosuhteissa se voi tapahtua myös täällä. “

Hän sanoi myös, että paras este rasismille ja nationalismille oli demokratian puolustaminen, hän sanoi.

Perjantaina hän toivoi, että nähdessään keskiviikkotapahtumat useat amerikkalaiset saattaisivat innostua toimiin demokratiaa heikentäviä yrityksiä vastaan.

“Pääkaupungin miehitys – ehkä tämä oli erittäin hyvä opetus amerikkalaisille”, herra Turski sanoi. “Ehkä se vahvistaa halua puolustaa demokratiaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *