Sissijohtaja, huumeparoni, kultamagnaatti … ja nyt sosiaalinen uudistaja?

MOENGOTAPOE, Suriname – Mustien urheiluautojen kavalkadi nousi pieneen kylään viidakon raivauksessa Etelä-Amerikan syrjäisessä nurkassa. Pitkä, raskaana oleva mies, jolla oli paksut kultaketjut tiukan paidan päällä, nousi suurimmasta autosta huutojen kuoroksi.

Mies Ronnie Brunswijk, toimeentuloviljelijöiden lapsi, oli lähtenyt Moengotapoen kylästä Itä-Surinamessa etsimään parempaa elämää 50 vuotta sitten. Hän palasi nyt yhtenä Surinamen rikkaimmista, voimakkaimmista ja suosituimmista miehistä tuoda sähköä kauan unohdettuun yhteisöön, joka koostuu orjuudesta paenneiden ihmisten jälkeläisistä, tunnetaan Maroons-nimisenä.

Herra Brunswijkista tuli viime vuonna ensimmäinen kastanjanruskea, joka saavutti Atlantin valtameren ja Amazonin sademetsän välissä sijaitsevan pienen Etelä-Amerikan kansakunnan varapresidentin viran. Matkan varrella hän oli ollut laskuvarjohyppääjä, jalkapalloilija, etsitty pankkirööjä, sissijohtaja, kultaparoni ja isä vähintään 50 lapselle.

Hänen äitinsä on sanonut, että hänellä on niin paljon jälkeläisiä, että tuntemattomat ihmiset joskus pyytävät halata häntä väittäen olevansa hänen lapsenlapsiaan.

Herra Brunswijk on tuomittu huumekaupasta Euroopassa, mutta on auttanut tuomaan demokratian kotimaahansa. Hänen anteliaisuutensa on ansainnut hänelle Robin Hoodin lempinimen ja kannattajien palvonnan, mutta on jättänyt monet surinamilaiset kyseenalaistamaan hänen rikkautensa lähteen ja poliittiset motiivit.

Monin tavoin herra Brunswijk edustaa Surinamen pienen, saaristoisen yhteiskunnan ristiriitaisuuksia, joissa sankareiden ja roistojen väliset linjat ovat vaihtelevat, missä historiasta tulee heti myytti ja ihmiset ovat oppineet, että sosiaalisen rauhan ylläpitämiseksi kannattaa olla esittämättä liikaa kysymyksiä .

“Kaiken, mitä minulla on, annan sen ihmisille”, herra Brunswijk, 59, sanoi haastattelussa toimistossa entisessä siirtomaa-toimistossa, josta oli näkymät Surinamin vanhaan pääkaupunkiin Paramariboon viime kuussa. ”Halusin lapsestani lähtien auttaa muita. Minulla on nyt mahdollisuus auttaa koko maata. “

Ylellinen puku ja solmio pukeutunut herra Brunswijk heijastaa vaikuttavan valtiomiehen auran ohjaamalla köyhtyneen kansakunnan öljyrikkauksiin äskettäin löydetyt offshore-talletukset ja parantamalla Surinamen marginalisoituneen punaruskea vähemmistön elämää.

Se on jyrkkä muodonmuutos miehelle, jolla oli tapana suihkuttaa kannattajia rahaa helikopterista ja jonka muki ammuttiin etsityissä julisteissa eri puolilla maata Surinamen sotilaallisen diktatuurin aikana, joka virallisesti päättyi vuonna 1988.

Hänen epätodennäköinen elämäntarinansa on monin tavoin tarina Surinamen myrskyisästä matkasta talouskriisi ja poliittinen väkivalta koska se syntyi Hollannin siirtomaa-hallinnasta vuonna 1975.

“Herra. Brunswijkilla on historia. Voisimme tarkastella hänen historiaansa ja nähdä sen esteenä ”, sanoi Surinamen presidentti Chan Santokhi, entinen poliisi, joka jäljitti herra Brunswijkin pakolaiseksi 1980-luvulla ennen kuin pyysi häntä muodostamaan koalitiohallituksen viime vuonna. “Odotamme parempaa tulevaisuutta, koska olemme kaksi johtajaa, joille on uskottu johtaa tätä kansaa yhdessä”, hän sanoi haastattelussa.

Herra Brunswijk syntyi kymmenen eloonjääneen lapsen perheeseen yhdellä Surinamin köyhimmistä alueista. Perhe asui enimmäkseen riisillä, maniokilla ja banaaneilla, jotka he onnistuivat houkuttelemaan ohuesta, hiekkaisesta maaperästä. Satunnaista lihaa tuli villieläimistä, herra Brunswijk ja hänen veljensä vaelsivat leikkeleitä.

“Elämä ei ollut hienoa”, varatoimitusjohtajan äiti Agnes Brunswijk sanoi haastattelussa kodinsa ulkopuolella Moengotapoen lähellä. “Meidän oli kamppailtava.”

Hän sanoi, että perheen suuri koko ja niukat resurssit opettivat herra Brunswijkia varhaisessa iässä jakamaan muiden kanssa, mistä tulee hänen tunnusmerkki. Hän oli “ilkikurinen” poika, hän sanoi, joka taisteli naapurilasten kanssa, mutta katkaisi myös polttopuuta vanhemmille ihmisille.

Herra Brunswijkin elämä muuttui, kun roomalaiskatolinen pappi valitsi hänet, ainoan sisarustensa joukosta, käymään sisäoppilaitoksessa läheisessä kaupungissa 10-vuotiaana.

“En nähnyt sähköä ennen kuin menin sisäoppilaitokseen”, muisteli herra Brunswijk.

Lisätutkimukset toivat lopulta herra Brunswijkin Paramariboon, missä vuonna 1980 hän sanoi, että Desiré Bouterse, joka oli ollut sotilasdiktaattori, oli ottanut hänet Surinamen orastavaan kansalliseen armeijaan. hiljattain tarttunut valtaan lupauksella pyyhkiä pois siirtomaa-ajan hallitsijoiden korruptio.

Vahvuudestaan ​​erotettu herra Brunswijkista tuli yksi Surinamen ensimmäisistä 12 laskuvarjohyppääjästä ja hänet lähetettiin sotilaskoulutukseen Kuubaan, ennen kuin herra Bouterse valitsi hänet henkivartijaksi.

Nämä kaksi miestä kasvoivat läheisesti, mutta herra Brunswijk sanoi, että heidän suhteensa heikentyivät, kun diktaattori alkoi murhata poliittisia vastustajia ja torjua itsenäisiä ajattelijoita Maroon-yhteisöjä.

“Maroon-ihmiset eivät pidä siitä, että heitä painostetaan”, herra Brunswijk sanoi. “Eräänä päivänä sanoin:” Tämä on väärin. ” Minulla oli tarpeeksi. ”

Seuraava jakautuminen on määritellyt Surinamen historian siitä lähtien.

Herra Brunswijk jätti armeijan vuonna 1984, lähti pakenemaan ja alkoi rakentaa kestävää Robin Hood -myyttinsä antaen vakaumuksen pankkiryöstöistä ja aseellisista varkauksista sekä maineensa maronilaisten kyläläisten keskuudessa anteliaasta monisteesta.

Herra Brunswijk on kiistänyt rikosten tekemisen sanomalla, että tuomiot olivat osa herra Boutersen pyrkimyksiä heikentää kilpailijaa. Tarjoamatta yksityiskohtia hän sanoi, että hänen lahjansa tulivat rahasta, jonka hän teki kultakaivoksella.

Hänet lopulta vangittiin, mutta onnistui pakenemaan ja pakeni Hollantiin, missä hän liittyi surinamilaisiin poliittisiin maanpakolaisiin ja suunnitteli herra Boutersen kaatamista.

Hän palasi Surinameen vuonna 1986 ja laukaisi aseellisen kapinan, joka johti voimaa, joka kasvoi 1200 mieheksi kuusi vuotta kestäneessä sisällissodassa. Sotaveteraanit ovat sanoneet, mitä häneltä puuttui sotilaallisesta kokemuksesta ja strategisesta visiosta, jonka hän kompensoi pelkällä tahdonvoimalla.

“Hänessä oli vahva henki”, sanoi entinen kapinallisten komentaja Adam Petrus haastattelussa. “Hänen ei tarvinnut maksaa ihmisille. He tulivat hänen luokseen ja tottelivat häntä. “

Sekalaista joukko onnistui taistelemaan hallituksen pysähdyksissä ja auttoi aloittamaan Surinamen paluun demokratiaan. Mutta poliittinen kompromissi syntyi hinnalla satoja kuolemia ja Surinamin talouden tuhoutuminen, josta nuori kansa ei koskaan täysin toipunut.

Sota oli myös alku syytöksille siitä, että herra Brunswijk oli mukana huumekaupassa, kuten molemmat osapuolet kääntyivät kokaiiniksi konfliktin rahoittamiseksi, hollantilaiset historioitsijat ovat sanoneet.

Vuonna 1999 hollantilainen tuomioistuin tuomitsi Brunswijkin poissa ollessa kokaiinin salakuljetusrenkaan johtamisesta. Vastaava vakaumus seurasi Ranskassa vuotta myöhemmin, mutta hän on vakaasti kiistänyt osallistumisensa huumekauppaan.

Hän sanoi, että hänen omaisuutensa tuli pikemminkin puun ja kullanlouhinnan myönnytyksistä, jotka hän sai sodan jälkeen. Hänen ensimmäinen hankkeensa oli saha, jonka hän perusti Alankomaiden hallituksen myöntämällä yritysavustuksella.

Hän käytti rahat menemään politiikkaan, vangitsemalla pienen mutta ratkaisevan Maroon-äänten osuuden ja tullessaan kuninkaaksi Surinamen parlamentaarisessa vaalijärjestelmässä. Hänet valittiin uudelleen parlamenttiin viime vuonna ja perusti koalitiohallituksen presidentti Santokhin kanssa.

Poliitikona herra Brunswijk jatkoi apua tarvitseville surinamalaisille maksamalla lääketieteellisiä laskuja, hautajaisia ​​ja taloja sekä ansaitsemalla kastanjanruskeayhteisöjen omistautumisen.

Apu vaihtelee liiallisesta voimakkaaseen. Hän on ostanut uusia autoja koko omistamansa paikallisen jalkapallojoukkueen joukkueelle. Mutta hän auttoi myös monia pakolaisia ​​palaamaan kyliinsä sodan jälkeen.

Hänen arvostelijansa mukaan monisteilla useless pidetään herra Brunswijkin valitsijat riippumattomina tarjoamatta todellista polkua itsensä parantamiseen. Mutta hänen kannattajiensa mukaan hyväntekeväisyysjärjestö on pelastusratkaisu maassa, jossa ei ole todellisia sosiaalisia suojeluja, ja vetoomuksen esittäjät Surinamen eri puolilta parveilevat hänen toimistoonsa joka päivä.

Herra Brunswijk toivoo nyt käyttävänsä korkeaa toimistoaan rakentaakseen todellisen sosiaalisen turvaverkon Surinameen ja tuodakseen perusinfrastruktuurin syrjäisiin yhteisöihin, joita maan hallitsijat eivät ole huomioineet vuosisatojen ajan.

“Tämä on historiallinen hetki, jolloin syntymäkylässäni voi vihdoin olla jatkuvaa sähköä”, näkyvästi liikuttunut herra Brunswijk sanoi kytkenyt voimalaitoksen päälle Moengotapoessa joulukuussa asukkaiden iloiseen laulamiseen. “Halusin aina tehdä siitä totta, ja nyt kun olen varapuheenjohtaja, voin vihdoin tehdä.”

Ank Kuipers kirjoitti raportin Paramaribosta, Surinamesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *