Etelä-Korean tuomioistuin määrää Japanin korvaamaan sodanajan seksiorjoja

SEOUL, Etelä-Korea – Etelä-Korean tuomioistuin määräsi perjantaina Japanin hallituksen maksamaan kukin 91 800 dollaria 12 korealaiselle naiselle, joita pidettiin seksiorjina Japanin joukoille toisen maailmansodan aikana. Päätös, joka on ensimmäinen laatuaan Etelä-Koreassa, todennäköisesti pahentaa jo nyt kylmiä suhteita Washingtonin kahden avainliittolaisen välillä Aasiassa.

“Tuomioistuin myöntää, että syytetyt tekivät laittomia tekoja ja että kantajat kärsivät äärimmäistä psykologista ja fyysistä kipua, jota oli vaikea kuvitella”, tuomari Kim Jeong-gon sanoi päätöksessään.

Tuomio on pääosin symbolinen; Japanin hallitus ilmoitti perjantaina, että Korean tuomioistuimella ei ole toimivaltaa Japaniin ja että se “ei koskaan hyväksy” määräystä. Mutta päätös voi entisestään vaikeuttaa Washingtonin pyrkimyksiä tuoda Etelä-Korea ja Japani lähemmäksi Pohjois-Korean ydinuhkaa ja Kiinan kasvavaa sotilaallista vaikutusvaltaa alueella.

Vaikka Etelä-Korea ja Japani kohtaavat samanlaisia ​​uhkia Pohjois-Koreasta, kahden maan välillä on syvää epäluottamusta, joka juontaa juurensa Japanin siirtomaavallassa Koreassa vuosina 1910–1945. Kysymys Japanin armeijan käytöstä Korean ja muiden maiden välillä naiset seksiorjina on emotionaalinen historiallinen kiista, joka pitää Soulin ja Tokion erossa.

“Tämä on merkittävä päätös”, sanoi Soulin asianajajaryhmä, joka puhuu oikeusjuttuja esittäneiden naisten puolesta, Korean oikeusministeriö Japanin sotilaallisen seksuaalisen orjuuden kysymyksistä.

Päätös toisesta tapauksesta, jossa 11 entistä seksiorjaa hakevat vastaavaa korvausta Tokiosta, on määrä antaa keskiviikkona.

Edunvalvontaryhmä sanoi, että oikeudenkäynnit oli nostettu osaksi naisten yritystä kohdata Japanin hallitus, jota he syyttivät sodan aikaisen seksuaalisen orjuuden historian tuhoamisesta sen armeijan toimesta.

“Japanin hallituksen tulisi kunnioittaa päätöstä ja maksaa korvaus välittömästi”, ryhmä sanoi ja lisäsi, että jotkut naisista olivat kuolleet oikeudenkäyntien nostamisen jälkeen.

Perjantaina päätetyn siviilioikeudenkäynnin kantajat tekivät asian Soulin keskuspiirioikeudelle vuonna 2013. He syyttivät Japania pakottamisesta tai houkuttelemisesta seksuaaliseen orjuuteen sodan ajan bordelleissa, jotka ajavat maan joukkoja. Kukin vaati 100 miljoonan voiton (91 800 dollaria) korvausta. Kaksi naisista, Bae Chun-hee ja Kim Gun-ja, ovat kuolleet.

Historioitsijoiden mukaan kymmenet tuhannet naiset, joista monet ovat korealaisia, olivat eturintamassa, 1930-luvun alusta vuoteen 1945 asti. Vasta 1991, jolloin eteläkorealainen nainen nimeltä Kim Hak-teki pian ensimmäinen julkinen todistus hänen tuskallisista sodan kokemuksistaan, että asia meni globaaliksi. Etelä-Koreassa on sittemmin esiintynyt 2 40 naista, mutta useless 16 – kaikki 80- ja 90-vuotiaita – ovat edelleen elossa.

Tokio ei osallistunut oikeudenkäyntiin kieltäytymällä hyväksymästä Etelä-Korean tuomioistuimen ilmoituksia, joissa se ilmoitti oikeudellisesta haastamisesta ja pyysi vastausta. Tuomioistuin julkisti ilmoitukset verkossa ja piti ensimmäisen istuntonsa viime vuoden huhtikuussa.

Japanin pääministeri Yoshihide Sugan pääministerin pääsihteeri Katsunobu Kato sanoi perjantaina puhuessaan toimittajien kanssa, että tuomioistuimen päätös oli “erittäin valitettava” ja että Japanin hallitus oli virallisesti protestoinut Etelä-Korean kollegalleen.

“Olemme toistuvasti ilmaisseet, että Japanin hallitus ei kuulu Korean lainkäyttövaltaan kansainvälisen oikeuden mukaisen suvereniteetista vapauttamisen periaatteen mukaisesti”, Kato sanoi.

Tuomiossaan tuomioistuin totesi, ettei se voinut hyväksyä koskemattomuusvaatimusta, koska tapaus koski “syytetyn järjestelmällisesti suunnittelemia ja toteuttamia ihmisyyden vastaisia ​​toimia”.

Amnesty Worldwide Korean johtaja Yoon Ji-hyun sanoi, että päätös oli merkittävä, koska se oli “ensimmäinen kerta, kun Etelä-Korean tuomioistuin piti Japanin hallitusta vastuussa Japanin armeijan seksuaalisesta orjuudesta ja avasi tien palauttaa oikeudenmukaisuus selviytyneitä. “

Leif-Eric Easley, kansainvälisten tutkimusten professori Soulin Ewha Womansin yliopistossa, sanoi, että Tokio piti päätöstä “historian aseistamisen ja kansainvälisten sopimusten rikkomisen eskaloitumisena”.

Hän lisäsi: “Talouden laskeutumista on vaikea mitata pandemian aikana, mutta diplomaattisen vaikutuksen on monimutkaistettava tulevan Bidenin hallinnon suunnitelmia kolmenvälisestä yhteistyöstä Pohjois-Korean ja Kiinan kanssa.”

Etelä-Korean ja Japanin väliset suhteet olivat jo vuosia olleet pakkasia toisen kolonia-aikakauden ongelman vuoksi: sodanajan orjatyö. Vuonna 2018 Etelä-Korean korkein oikeus päätti, että japanilaisten yritysten on maksettava korvaus korealaisille miehille, jotka olivat joutuneet työhön toisen maailmansodan aikana. Japani tuomitsi ankarasti päätöksen.

Japani syytti Etelä-Koreaa heikentämästä vuoden 1965 sopimusta, jolla luotiin diplomaattisuhteet kahden kansakunnan välille, jonka mukaan Japani antoi Etelä-Korealle 500 miljoonaa dollaria apua ja halpoja lainoja. Tokio vaati, että kaikki sen siirtomaahallinnosta johtuvat vaatimukset, mukaan lukien pakkotyöntekijät ja niin kutsutut lohdunaiset, seksiorjien eufemismi, oli ratkaistu sopimuksella.

Vuonna 2019, Japani määrätty vientivalvontaEtelä-Koreaan liikkeessä, jota pidetään yleisesti kostona korkeimman oikeuden vuoden 2018 päätöksestä. Kauppakiista levisi pian turvasuhteisiin, ja Etelä-Korea uhkasi hylätä tiedustelutietojen jakamista koskeva sopimusTokion kanssa Washington piti elintärkeänä ylläpitää yhteistyötä kolmen kansakunnan välillä.

Soul ei seurannut uhkaa. Mutta molempien hallitusten pyrkimykset kaventaa erimielisyyksiä eivät ole menneet mihinkään. Perjantain päätös lisää todennäköisesti pahaa verta.

Maat yrittivät aiemmin sulkea toisen maailmansodan seksiorjoja koskevan luvun, kun Soul ja Tokio ilmoittivat joulukuussa 2015 “Lopullinen ja peruuttamaton” ratkaisu. Kaupassa Japani ilmaisi vastuunsa ja pyysi anteeksi naisia ​​uudestaan ​​ja lupasi perustaa 8,three miljoonan dollarin rahaston vanhushoidon tarjoamiseksi. Washington tervehti kauppaa. Mutta jotkut naisista ovat sittemmin hylänneet sen sanomalla, että siinä ei määritelty Japanin “laillista” vastuuta tai toimitettu virallisia korvauksia.

Presidentti Moon Jae-in tuomitsi myös vaalikampanjan jälkeisen sopimuksen, koska hänen kannattajansa pitivät sitä osana edeltäjänsä, presidentin, japanilaisista perinnöistä. Park Geun-hye, joka syytettiin korruptiosta ja vallan väärinkäytöksistä ja syrjäytettiin. Kun herra Moon otti vallan, yksi ensimmäisistä asioista hän teki käytännössä mitätöi vuoden 2015 sopimuksen.

Myös syyttäjät pidätti entisen ylituomarin Etelä-Korean korkeimman oikeuden päätös syytöksestä laittomasta salaliitosta Park Parkin hallituksen kanssa yrittääkseen viivyttää tai manipuloida korealaisten oikeustuomioita, jotka etsivät korvausta Japanista pakkotyöhön ja seksuaaliseen orjuuteen siirtomaa-aikana.

Motoko Wealthy osallistui raportointiin Tokiosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *