Shamsur Rahman Faruqi, Urdun kirjallisuuden kohoava hahmo, kuolee 85-vuotiaana

Herra Faruqi oli myös merkittävä kriitikko. Hän julkaisi useita kommentointikirjoja, joista tunnetuin on hänen nelikirjainen tutkimuksensa 1700-luvun mugulirunoilijasta Mir Taqi Miristä. Tuo kokoelma, Sher-e-Shor-Angez (“Soul Stirring Verses”), “paitsi teki eloisaksi, miksi kaikki menneisyyden runoilijat ihailivat Miria, mutta myös valtavasti kertoi meille klassisen urdu-ghazalin poetiikasta” – muinainen arabian runouden tyyli – sanoi Chicagon yliopiston emeritusprofessori CM Naim sähköpostissa. “Pohjimmiltaan nämä kirjoitukset opastivat lukijaa lukemaan klassista runoutta ja proosakirjallisuutta huomattavasti rikkaammin siitä, mitä nuo aikaisemmat kirjoittajat olivat yrittäneet saavuttaa.”

Herra Faruqi toi tietoisuutta myös Dastangoiista, tarinankerronnan performanssitaidemuodosta, jonka uskotaan syntyneen 8. vuosisadalla ja joka huipentui Amir Hamza Dastanin julkaisemiseen 1800-luvulla. hänen monia romanttisia ja sankarillisia hyökkäyksiä. Yli 20 vuoden aikana herra Faruqi keräsi ja tutki ahkerasti jokaista osaa ja julkaisi useita kirjoja innoittamalla veljenpoikansa Mahmood Farooquia elvyttämään unohdetun taiteen.

“Se, mitä hän saavutti kaivamalla niin syvällisesti Dastansin maailmaan ja kartoittamalla hänen yksinäistä polkua sen läpi”, Mr. Farooqui kirjoitti vuonna 2019 julkaistussa esseessä, on samanlainen kuin löytää koko aarrearkku kukkulasta, joka oli ollut jätti roskat muille katsojille. “

Tutkijat ovat kuvanneet Faruqin kirjan ”Early Urdu Literary Tradition and Historical past”, joka on kirjoitettu sekä englanniksi että urduksi ja julkaistu vuonna 2001, parhaana käytettävissä olevana kertomuksena urdu-kielen ja -kulttuurin historiasta.

Panoksestaan ​​intialaiseen kirjallisuuteen herra Faruqi sai kaksi merkittävää kunniamerkkiä, Sahitya Akademi -palkinnon vuonna 1986 ja Saraswati Sammanin vuonna 1996. Hänelle myönnettiin myös Padma Shri, Intian neljänneksi korkein siviilikunnia, vuonna 2009.

Shamsur Rahman Farooqi syntyi 30. syyskuuta 1935 Pratapgarhissa, nykyisessä Uttar Pradeshin osavaltiossa, Pohjois-Intiassa. Hänen isänsä, Khalil ur Rahman Farooqi, oli varajohtaja kouluissa, ja hänen äitinsä, Khatoon Farooqi, oli kodinhoitaja. Elämä ei ollut helppoa kotitaloudessa; ruokaa annosteltiin huolellisesti Shamsurin ja hänen 12 sisaruksensa keskuudessa.

“Hän piti melonista paljon ja kaipasi ylimääräistä siipiä”, tyttärensä rouva Farooqi, sanoi muistoksi Twitterissä “, mutta hänet evättiin aina”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *