Se ei ollut ehdottomasti vallankaappausyritys. Mutta se ei ole ohi, kumpi tahansa.

Tee presidentti Trumpin ja joidenkin hänen kannattajiensa toimet – mukaan lukien herra Trumpin ponnistelut lauantaina kiusaa Georgian ulkoministeriä kumota valtion äänestystulokset presidentinvaaleissa ja sitten eilen yllyttämällä väkijoukkoa avoimesti joka sitten hyökkäsi Yhdysvaltain Capitoliin – muodostaako vallankaappausyrityksen?

Jos kysymys on, ovatko nämä toimet yhtä vakavia kuin vallankaappaus, vastaus on kyllä, sanoi Hamilton Collegen politologi Erica de Bruin, joka on tutkinut vallankaappauksia yli vuosikymmenen ajan.

Mutta väkivaltainen, antidemokraattinen hyökkäys Capitoliin ei sovi vallankaappauksen tekniseen määritelmään, vaikka presidentti yllytti ja kannusti sitä. Asiantuntijoiden mukaan sillä on merkitystä, koska tarvitaan erilaisia ​​toimia estääkseen tämäntyyppiset hyökkäykset vahingoittamasta demokratiaa.

Vallankaappaus on laiton yritys ottaa valta voiman tai voiman uhkan kautta, johon yleensä osallistuu ainakin joukko armeijan tai muodollisia turvallisuusjoukkoja, vaikka joskus niitä tukevat puolisotilaat tai muut aseelliset ryhmät.

Sitä ei tapahtunut eilen Washingtonissa.

Vaikka monet Capitoliin hyökänneet ihmiset olivat aseistettuja, he eivät näytä kuuluvan mihinkään järjestäytyneeseen sotilaalliseen tai kapinallisjärjestöön. Ja vaikka herra Trump kannusti uskollisiaan liikkeensa johtajana, hän ei yrittänyt kutsua armeijaa heidän apuunsa tai käyttää muuten presidentin virallisia valtuuksia auttaakseen heitä, sanoi professori Naunihal Singh. merisotakoulu, jonka tutkimus keskittyy vallankaappauksiin.

Mutta tarina ei ole vielä lopussa.

Nykyään demokratioilla on taipumus romahtaa hajanaisesta takaiskusta, joka ei ole vallankaappauksen teknisen määritelmän mukainen, mutta on usein viime kädessä vahingollisempi. Maailman maissa, kuten Turkissa, Venäjällä, Unkarissa ja Venezuelassa, on ollut selkeä malli, jossa johtajat tulevat virkaan vaalien kautta, mutta sitten heikentävät normeja, suolistolaitoksia ja muuttavat lakeja purkamaan kaikki vallan rajoitukset. Lopulta heidän maistaan ​​tulee diktatuureja paitsi nimikin.

Eilinen hyökkäys ja herra Trumpin kannustus siihen sopivat hyvin tähän luokkaan. Ja tällaisen antidemokraattisen takaiskun torjuminen edellyttää erilaista taktiikkaa kuin vallankaappausta vastaan ​​käytettäisiin.

“Tiedämme kuinka estää vallankaappauksia”, sanoi tohtori de Bruin, joka kirjaimellisesti kirjoitti kirjan miten tehdä niin. “Meillä on koko joukko toimia, joita kansainväliset järjestöt, upseerit, yksilöt voivat käyttää. Mutta me tiedämme paljon vähemmän siitä, miten antidemokraattisia toimia voidaan estää. “

Vallankaappaus joko onnistuu tai epäonnistuu, yleensä muutamassa tunnissa. Antidemokraattisten toimien, kuten keskiviikkona tapahtuneen Capitol-hyökkäyksen, lopettaminen vaatii ajan mittaan poliittista sitoutumista. Oikeuskeinot, kuten pidätykset ja syytteeseenpano, voivat auttaa. Niin voivat myös poliittiset korjaustoimenpiteet, kuten poliittiset puolueet leikkaavat rahaa niille, jotka osallistuvat antidemokraattisiin toimiin, ja puolueeliitit vastustavat sitä.

Hienommat vastaukset ovat myös tärkeitä.

“Autoritaariset johtajat pelkäävät epätoivoisesti pilkkaa, koska niin suuri osa heidän voimastaan ​​tulee sosiaalisesta yhteydestä”, tohtori Singh sanoi ja kohtelee heitä ikään kuin he ovat kunnioitettavia, vahvistaa tätä voimaa.

Mutta hän sanoi, että keskiviikkojen hyökkäys ja herra Trumpin tuki sille “ansaitsemalla pilkalla ja sateella” on tapa heikentää laillisuus- tai auktoriteettiehdotuksia.

Jotkut vanhemmat republikaanien virkamiehet tekivät sen eilen. Kentuckyn republikaanien senaattori Mitch McConnell, joka on enemmistön johtaja, oli ollut hiljattain vaalien jälkeen hiljaa Trumpin vääristä väitteistä vaalipetoksista. Keskiviikkona hän sanoi senaatin kerroksessa, että äänestäjien hylkääminen vahingoittaisi tasavaltaamme ikuisesti.

Senaattori Mitt Romney, Utahin republikaani ja entinen presidenttiehdokas, oli vielä suorapuheisempi.

“Kokoontumme itsekkään miehen loukkaantuneen ylpeyden vuoksi”, hän sanoi, kun kamari kokoontui uudelleen hyökkäyksen jälkeen, “ja kannattajien suuttumuksesta, joille hän on tietoisesti väärää tietoa viimeisten kahden kuukauden aikana ja herättänyt toimia tänä aamuna. Se, mitä täällä tänään tapahtui, oli Yhdysvaltojen presidentin yllyttämä kapina. “

Mutta vastaus oli kaukana yhtenäisestä. Kongressissa 147 republikaanien lainsäätäjää, mukaan lukien kahdeksan senaattoria, äänesti edelleen vaalitulosten varmentamista vastaan. Yksi oli Missourin senaattori Josh Hawley, joka oli kuvattu aiemmin sinä päivänä, kun hän tervehti suljettua kättä herra Trumpin kannattajien joukolle, joista monet osallistuivat myöhemmin Capitol-hyökkäykseen.

Tohtori de Bruin varoitti, että vallankaappaukset ja demokraattinen takaisku eivät sulje toisiaan pois ja voisivat itse asiassa vahvistaa toisiaan.

“Tietysti vallankaappausyritykset tapahtuvat väkivaltaisen mielenosoituksen yhteydessä”, hän sanoi. “Se tekee heistä todennäköisempiä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *