Merkel syyttää Trumpia Yhdysvaltain Capitol Mob -miehestä, mutta Eurooppa näkee myös syyn toivoon

Berliini – Saksan liittokansleri Angela Merkel syytti torstaina torstaina väkivallan väkivalta Yhdysvaltain Capitolissa päivä ennen täsmälleen presidentti Trumpia, vaikka hän ja muut Yhdysvaltojen vahvimpien liittolaisten johtajat Euroopassa ilmaisivat uskoa amerikkalaisen demokratian vahvuuteen.

“Nämä kuvat tekivät minut vihaiseksi ja surulliseksi”, rouva Merkel sanoi puhuessaan ennen konservatiivisen puolueensa baijerilaisten kumppaneiden, kristillisen sosiaalisen unionin, online-kokoontumista muutaman minuutin kuluttua Yhdysvaltain kongressi vahvisti Valitun presidentin Joseph R. Biden Jr: n voitto.

“Olen erittäin pahoillani siitä, että presidentti Trump ei ole marraskuusta lähtien hyväksynyt menetystään eikä tehnyt niin eilen”, kansleri sanoi. “Hän herätti epävarmuutta vaalien lopputuloksesta, ja se loi ilmapiirin, joka teki mahdolliseksi viime yön tapahtumat.”

Merkel varttui Itä-Saksan kommunistissa ja on puhunut usein ihailustaan ​​Yhdysvaltoja kohtaan, jopa Berliinin ja Washingtonin välisten jännitteiden aikana yli 15 vuoden valtakautensa aikana. Hänen torstain kommenttinsa heijastivat syvää uskoa Yhdysvaltojen demokratian vahvuuteen, jota monet Euroopassa pitävät.

“Se, mitä tapahtui tänään Washington DC: ssä, ei ole Amerikka”, ranskalainen presidentti Emmanuel Macron sanoi virallisessa puheessa muistelemalla pitkäaikaisia ​​historiallisia siteitä maansa ja Yhdysvaltojen välillä. “Uskomme demokratiamme vahvuuteen. Uskomme amerikkalaisen demokratian vahvuuteen. “

Kuitenkin kuvat aseellisista mellakoitsijoista, jotka kantavat sinisiä Trumpin pro-lippuja, myrskyisivät ja tuhoavat kongressin salia, järkyttivät, surkuttivat ja suututtivat monia Euroopassa, jossa vanhempi sukupolvi puhuu edelleen kunnioittavasti Yhdysvaltojen roolista rauhan turvaamisessa kahden maailmansodan verenvuodatuksen jälkeen. .

Muille, erityisesti nuoremmille eurooppalaisille, kuvia aseellisista mellakoista naamioituihin tai ulkomaalaisiin supersankareihin pukeutunut vahvisti stereotypiaa amerikkalaisista aseita vetävinä cowboyina, kunnioittaen useless vähän oikeusvaltioperiaatetta, ja tämä näkemys on vakiinnuttanut monien mielessä Trumpin presidenttikauden aikana.

Vuonna 2016 Merkel merkitsi presidentti Trumpin valintaa muistuttamalla hänelle puheenvuorossaan, että “vapaus, ihmisten lain ja ihmisarvon kunnioittaminen riippumatta heidän alkuperästä, ihonväristä, uskonnosta, sukupuolesta, sukupuolisesta suuntautumisesta tai poliittisista vakaumuksista” ovat liberaalin demokratian periaatteita.

Torstaina hän muistutti häntä siitä, kuinka demokraattisten vaalien on tarkoitus toimia.

”Demokratian perussääntö on, että vaalien jälkeen on voittajia ja häviäjiä. Molempien on näytettävä roolinsa kohteliaisuudella ja vastuuntunnolla, jotta demokratia pysyy voittajana ”, sanoi Saksan liittokansleri, jonka herra Biden saattoi vuonna 2009 Yhdysvaltain edustajainhuoneen lattialle. puhua kongressin yhteisessä istunnossa.

“On traagista, että ihmiset menettivät henkensä tapahtumissa, mutta mielestäni se on merkki toivosta, että kongressi jatkoi työtä yön yli, ja nyt on selvää, että Joe Biden ja Kamala Harris on vahvistettu ja Yhdysvallat aloittaa uuden luvun kahdessa viikossa, sen pitäisi olla ”, Merkel sanoi torstaina.

Vastakkaisista persoonallisuudestaan ​​ja johtamistyylistään huolimatta kansleri onnistui ylläpitämään sydämelliset suhteet herra Trumpiin koko toimikautensa ajan. Saksalaiset lainsäätäjät ja kanslerin kabinetin jäsenet ylläpitivät myös siteitä Washingtonin kollegoihinsa, jotka arvostivat edelleen kansainvälistä yhteistyötä.

Muistuttaen Ranskan tuen siirtolaisille Amerikan vallankumouksen aikana ja Yhdysvaltojen tuen Ranskalle kahden maailmansodan aikana, herra Macron iski toivon muistiinpanon.

Ranska sanoi hänen mukaansa “voimakkaasti, kiihkeästi ja päättäväisesti amerikkalaisten ja kaikkien ihmisten kanssa, jotka haluavat valita johtajansa, päättää omasta kohtalostaan ​​ja elämästään vapaiden ja demokraattisten vaalien kautta”.

Jopa Italian pääministeri Giuseppe Conte, yksi herra Trumpin läheisimmistä liittolaisista Euroopassa, ilmaisi uskon ajatukseen, että Yhdysvaltain demokratia voittaa sen sabotointia yrittävistä voimista. “Väkivalta on ristiriidassa demokraattisten oikeuksien ja vapauksien kanssa”, hän kirjoitti Twitterissä. “Luotan Yhdysvaltojen instituutioiden vahvuuteen ja vankkuuteen.”

Samoin Espanjan pääministeri Pedro Sánchez näki syytä toivoon. “Eilinen hyökkäys Capitol Hilliä vastaan ​​on onnistunut useless vahvistamaan jakamamme periaatteet”, hän kirjoitti Twitterissä. “Espanja työskentelee Yhdysvaltojen kanssa oikeudenmukaisemman maailman ja demokratian voiton puolesta ääriliikkeistä.”

Aurelien Breeden kirjoitti raportteja Pariisista, Jason Horowitz Roomasta ja Raphael Minder Madridista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *