Iran saattaa hyväksyä #MeToo-lain

Kymmenen vuoden keskustelun jälkeen Iranin hallitus hyväksyi sunnuntaina lakiesityksen, jossa kriminalisoidaan naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen väärinkäyttö ja täsmennetään tekijöille määrättävät rangaistukset.

Päätös siirtyä eteenpäin lakiesityksen kanssa – joka, jos parlamentti hyväksyy sen, on ensimmäinen sellainen laki Iranin rikoslaissa – tehdään uraauurtavan #MeToo-liikkeen ja järkyttävien raporttien ns. Kunniamurhista, jotka ovat tarttuneet yleisöön viimeisten kuuden kuukauden aikana.

Maan konservatiivisen parlamentin on nyt hyväksyttävä lakiesitys, jonka kabinetti on hyväksynyt, jotta siitä tulisi laki, mutta naisten kannattajat toivovat menestystä.

“Viime vuoden tapahtumat, sekä” kunniamurhat “, jotka saivat kansallisen huomion, että #MeToo -liike Iranissa, ovat lisänneet hallitukseen kohdistuvaa painostusta tämän lähes vuosikymmenen ajan tehdyn laskun työntämiseksi”, sanoi Tara Sepehri Far New Yorkissa toimiva Human Rights Watch -tutkija viittaa miespuolisten sukulaisten tekemiin naismurhiin heidän väitetysti häpäisevän perheitään, vaikka naiset itse olisivatkin seksuaalisen väkivallan uhreja.

Rouva Sepehri Far sanoi, että lakiesitys ei edelleenkään täytä kansainvälisiä normeja eikä siinä käsitelty kaikkia naisten kohtaaman väkivallan näkökohtia. Siinä ei käsitelty lapsiavioliittoja ja raiskauksia avioliitossa, hän sanoi, eikä siinä määritelty asianmukaisesti perheväkivaltaa.

Silti monet iranilaiset oikeusaktivistit ja lakimiehet sanoivat, että se merkitsee askelta eteenpäin ja heijastaa iranilaisen yhteiskunnan muuttuvaa dynamiikkaa, jota he kuvailevat askeleina hallituksen edessä naisiin kohdistuvassa väkivallassa.

Lainluonnoksen koko luonnosta ei ole vielä julkistettu, mutta hallituksen verkkosivustolla julkaistussa yhteenvedossa todetaan, että “kaikkia tekoja, jotka aiheuttavat fyysistä tai henkistä tai maineellista vahinkoa” naiselle tai johtavat hänen vapauden ja sosiaalisten oikeuksien hillitsemiseen, pidetään rikollisuus.

Siinä käsitellään myös seksuaalista häirintää ja naisten pakottamista seksuaalisiin tekoihin, jotka eivät ole yhdynnässä, rikoksina. Jos lähetät naiselle ei-toivotun seksuaalisen viestin, tekstin tai valokuvan, vaaditaan seksuaalisia suhteita tai pakotetaan seksuaaliseen tekoon, seuraamukset voivat olla kuuden kuukauden – kahden vuoden vankeusrangaistukset ja jopa 99 ripset sekä rahasakot.

Oikeuslaitoksen on perustettava ja sponsoroitava keskuksia, jotka tukevat väkivallan uhreja ja väkivallalle alttiita naisia, sanotun yhteenvedon mukaan. Turvallisuusjoukkojen on myös perustettava erityinen naispuolinen poliisiyksikkö naisten suojelemiseksi.

“Olemme odottaneet tätä kymmenen vuoden ajan”, sanoi Teheranissa toimiva asianajaja Shima Ghoosheh, joka on erikoistunut naisten edustamiseen ja sanoi olevansa yksi hallituksen kuulemista asianajajista. “Mielestäni tämä on askel eteenpäin, koska se antaa meille yleisen lain naisten suojelemiseksi, jonka perusteella voimme rakentaa ja muuttaa.”

Lakiesitys on edelleenkin iso koe parlamentissa, jolla on konservatiivinen enemmistö, joka on usein ristiriidassa keskittyneemmän hallituksen kanssa.

Ghoosheh ja kaksi muuta oikeudellista asiantuntijaa Iranissa sanoivat odottavansa parlamentin hyväksyvän lakiesityksen, koska sitä oli vesitetty ja muutettu oikeuslaitoksen ja lainsäätäjien näkemysten mukaan.

Iranin naisten ja perheiden varapuheenjohtaja Masoumeh Ebtekar twiitti, että toimenpide oli seurausta satojen tuntien oikeudellisten ja hallitusasiantuntijoiden käsittelystä ja “omistettu Iranin ansaitseville ja kärsiville naisille”.

Toukokuussa hänen isänsä päätyi Romina Ashrafiin, 14-vuotiaaseen, koska hän pakeni poikaystävänsä kanssa. Tapaus herätti kansallista huomiota koska isä oli kuullut asianajajaa ja tehnyt rikoksen tietäen, että häntä kohdellaan enintään 10 vuoden vankeusrangaistus. Jälkimainingeissa laki, joka oli pysähtynyt 11 vuoden ajan lasten suojelemiseksi väkivallalta, sai lempinimen “Rominan laki” ja se hyväksyttiin.

Luotto…Farhad Irani

Elokuussa iranilaiset naiset rikkovat hiljaisuuden ja esittivät väitteitä yli 130 miestä koskevasta seksuaalisesta virheestä. mukaan lukien merkittävä taiteilija Aydin Aghdashloo. Kolmetoista naista syytti herra Aghdashlooa, joka on Iranin ja Kanadan kaksoiskansalainen, seksuaalisesta väärinkäytöksestä 30 vuoden aikana. Hän on kiistänyt syytökset, mutta on kohdannut taaksepäin taiteellisessa maailmassa. Iranin näyttely on peruutettu ja dokumentti hänen elämästään on vedetty kahden kansainvälisen elokuvafestivaalin harkinnan ulkopuolelle.

Kaksi muuta miestä, jotka joutuivat väittämään raiskauksista ja väärinkäytöksistä, ovat nyt vankilassa. Hamshahri-sanomalehden maanantain raportin mukaan Keivan Imamvardi, 300 nuoren opiskelijan raiskauksesta syytetty kirjakauppias, tuomittiin “korruptioon maan päällä”, joka on Iranin rikoslain suurin rikos.

Iranilais-brittiläinen sosiologi Kameel Ahmady, joka myös joutuu useaan otteeseen seksuaalisesta väärinkäytöksestä, tuomittiin joulukuussa kahdeksaksi vuodeksi vankilaan etuyhteydettömästä syystä “työskentelystä vihamielisessä hallituksessa”.

Herra Ahmadyn asianajaja ei vastannut kysymyksiin siitä, olivatko seksuaaliset väitteet painostaneet oikeuslaitoksen tuomiota vai oliko niistä keskusteltu tuomioistuinkäsittelyissä.

Teheranilainen asianajaja Leila Rahimi, joka on edustanut #MeToo -asioita professional bono, sanoi ainakin, että uusi lakiehdotus auttaa ainakin tukemaan naisia, jotka ovat kertomustensa parissa ja ryhtyvät oikeustoimiin. Neiti Rahimi sanoi, että #MeToo-tapauksiin ottaneiden naisten määrä on kasvanut tasaisesti elokuun jälkeen.

“He sanovat minulle, että minun on tehtävä tämä itselleni ja muille naisille”, sanoi rouva Rahimi. “Toivo on, että kun naiset puhuvat, laki kuuntelee.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *