Persianlahden valtiot sopivat helpottavansa suhteita Qatariin

Useiden Persianlahden osavaltioiden edustajat allekirjoittivat tiistaina sopimuksen helpottaakseen Qatarin eristämistä arabinaapureistaan, jotka ovat estäneet maata vuodesta 2017, mikä on merkittävä askel kohti halkeamaa, joka on jättänyt sen vuosien ajaksi syrjään.

Tämän valtakunnan ja viiden muun Persianlahden yhteistyöneuvoston edustajan allekirjoittamasta alueellisesta huippukokouksesta Saudi-Arabiassa Al Ulassa allekirjoitetusta sopimuksesta ilmoitettiin tiistaina iltapäivällä, vaikka useless vähän yksityiskohtia oli heti saatavilla.

Saudi-Arabian todellinen johtaja, kruununprinssi Mohammed bin Salman, joka puhui kokouksessa, sanoi, että sopimuksessa korostettiin “solidaarisuutta ja vakautta Persianlahden, arabien ja islamin maissa sekä ystävyys- ja veljeyssuhteiden vahvistamista maidemme ja kansojemme välillä. tapa, joka palvelee heidän toiveitaan ja pyrkimyksiään “, Saudi-Arabian uutistoimisto Al Arabiya sanoo.

Sopimus tuli eräänä päivänä sen jälkeen Saudi-Arabia suostui avaamaan rajat ja ilmatilan uudelleen Qatariin ensimmäistä kertaa saarton alkamisen jälkeen. Qatar on maksanut arviolta 100 miljoonaa dollaria vuodessa lentokoneiden reitittämiseen Iranin ilmatilan kautta, mikä on rahaa Yhdysvallat halusi nähdä pysähtyneen koska sen katsottiin tukevan Teheranin heikkenevää taloutta.

Qatarin naapurit – mukaan lukien Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Bahrain, Egypti ja Saudi-Arabia – katkaisivat pienen niemimaan, jolla oli ilma-, maa- ja merikielto, syytettyään hallitsijoitaan alueen terrorismin ja islamistien tukemisesta ja lähentymisestä Iraniin. kilpailija hallitsevien Saudi-Arabien kanssa. Qatar kielsi syytökset terrorismin rahoittamisesta ja väitti, että olisi kohtuutonta katkaista suhteita Teheraniin, joka on merkittävä kauppakumppani Persianlahdella, jossa molemmilla mailla on kriittinen offshore-maakaasukenttä.

Alueellisilla jakoilla oli laajempia vaikutuksia, murtavat toisistaan ​​riippuvaiset kansakunnat ja jättivät Yhdysvaltojen sellaisten liittolaisten joukkoon, joihin se perustuu öljy- ja sotilastukikohtiin, samalla kun ne estivät Trumpin hallinnon yrityksiä eristää Iran edelleen.

Hallinto oli työskennellyt kulissien takana kuukausia saadakseen aikaan päätöslauselman, ja herra Trumpin vävy Jared Kushner oli huippukokouksessa Al Ulassa.

Kun Qatarin emiiri, sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, saapui kokoukseen tiistai aamuna, prinssi Mohammed tervehti häntä huolellisesti koreografisella syleilyllä, joka nähtiin Saudi-Arabian lähetystoiminnan lähettämässä videoleikkeessä.

Prinssi Mohammed vihjasi sovinnosta maanantaina antamassaan lausunnossa sanoen, että kokouksen tarkoituksena oli “sulkea joukkoja ja yhtenäistää kantaa” Persianlahden maissa. Tiistaina hän avasi kokouksen puheella, jolla oli samanlainen sävy, ja totesi, että Saudi-Arabia asettaa yhtenäisen Persianlahden alueen prioriteettiensa kärkeen ja vahvistaa “ystävyys- ja veljeyssiteitä maidemme ja kansojemme välillä tavalla, joka palvelee heidän toiveitaan ja toiveitaan ” Al Arabiyan mukaan.

Hän kiitti myös Yhdysvaltoja sen välitystoiminnasta alueen repeytymisessä ja otti sitten tavoitteen Iraniin.

“Iranin hallinnon ydinohjelmasta, sen ballististen ohjusten ohjelmasta ja sen ja sen edustajien suorittamista tuhoavista tehtävistä sekä kaikista alueen epävakauttamiseen tähtäävistä terroristi- ja lahkolaisista toimista aiheutuvat uhkat” asettivat suurimman haasteen alueella, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *