Kuinka teeskennellä olevasi Cartagenassa tänään

Vaikka matkasi suunnitelmat saattavat olla odotustilassa, voit teeskennellä olevasi jotain uutta yöksi. Koti ympäri maailmaa kutsuu sinut kanavoimaan uuden paikan hengen joka viikko ja antamaan suosituksia kulttuurin tutkimiseen kodin mukavasti.

Selkeänä päivänä, 1700-luvun La Popan luostarista 500-jalkaisen kukkulan huipulla, näkymä Cartagena voi laukaista lievän huimauksen. Hitaasti, käyttämällä horisonttia opastuspisteenä Kolumbian satamakaupunkiin, voit alkaa saada suuntasi. Tuo epätodennäköinen pilvenpiirtäjien joukko on Bocagrande, naapurusto, jossa rantalomakohteet jakavat tilaa hohtavien toimistotornien kanssa. Seuraava panoraamassa on aidattu vanha kaupunki, jossa kapeat kulkutiet yhdistävät siirtomaa-ajan kirkkoja kirkkaanvärisiin kauppoihin ja ravintoloihin. Kahden naapuruston välissä on toinen: Getsemani, huomaamaton kaukaa, mutta tarkemmin tarkasteltuna todellinen katutaiteen galleria, joka räjähtää luovalla energialla.

Ylhäältä ylöspäin voi olla vaikea sanoa, mutta tämä on kaupunki niin täynnä taikaa, että se inspiroi kokonaisia ​​Nobel-palkinnon saaneen kirjailijan kirjoja Gabriel García Márquez; silloinkin kun hän oli asettunut Mexico Cityyn, hän jatkoi talon pitämistä täällä. Ehkä se johtuu siitä, että Cartagenan taika jättää muistiin pysyvän merkin, vaikka se ruokkii mielikuvitustasi. Muistan edelleen ensimmäisen vierailuni yli 20 vuotta sitten osana isompaa matkaa äitini kotimaahan. Minun mielessäni tuon meren sininen kirkkaan Karibian auringon alla on sinisempi kuin mitä olen sen jälkeen nähnyt.

Cartagena on jo pitkään ollut Kolumbian kansainvälisten vierailijoiden huippupysäkki. Kaupunki onnistui paeta maan huumeisiin liittyvästä väkivallasta, vaikka se kamppailee edelleen Poliisiväkivalta rotuerot.

Ihmiset tulevat kaupunkiin tutustumaan kaupungin historiaan; se oli aikoinaan yksi Espanjan kannattavimmista (ja kaivannaisimpia) maailmanlaajuisia etuvartioita. Mutta he rakastuvat lopulta moniin muihin: yökerhoihin, jotka surisevat varhain aamuun asti muusikoiden kanssa ympäri aluetta; äyriäiset ja paistetut herkut; ja vähemmän konkreettisilla tavoilla se vapauttaa luovuuden. Tulee aika, jolloin voimme kokea kaupungin taas maassa, mutta sillä välin on olemassa muutama lähestymistapa kaupungin taikuuden kanavoimiseksi kodin mukavuudesta.

Cartageneran kirjailijan Margarita García Robayon mukaan on mahdotonta olla tekemättä yhteyksiä kotikaupunginsa ja Gabriel Gárcia Márquez, joka kuoli vuonna 2014. “Jos olet lukenut García Márquezin, et voi missään tapauksessa mennä Cartagenaan etkä kuule kaikkia tunnistuskelloja”, sanoi García Robayo, jonka kokoelma “Kalakeitto” sisältää elämystutkimuksia Kolumbian Karibian rannikolla.

Monet ihmiset eivät ymmärrä, kuinka vaikuttava Cartagenan kaupunki, jossa Gárcia Márquez työskenteli jonkin aikaa toimittajana, oli hänen kirjoituksensa. Jotkut hänen mielikuvituksellisimmista kohtauksistaan ​​- miehet, joilla on jättiläissiivet, veri, joka voi liikkua portaita pitkin, haamut, jotka ovat taipuvaisempia keskustelemaan kuin ahdistelemaan – näyttävät olevan vähemmän kauhistuttavia, kun olet viettänyt päivän kadonnut kaupungin aurinkoisilla, mukulakivikaduilla. Ja lukemalla hänen kirjojaan pääset suoraan noille kaduille, taikuudelle ja kaikelle. Siksi kirjoittaja sanoi olevansa kiinnostunut enemmän totuudesta kuin fantasiasta. “Ongelmana on, että Karibian todellisuus muistuttaa mielikuvitusta”, herra García Márquez kertoi The Paris Evaluate vuonna 1981. Jos jotain liittyy suoraan kaupunkiin, aloita yhdellä kirjailijan tunnetuimmista romaaneista, “Rakkaus koleran aikaan.” Huolimatta siitä, että kirjassa olevaa kaupunkia ei koskaan nimetä, löydät Cartagenan kuiskauksia kaikkialla.

“Cartagena on kaupunki, joka on täynnä ääntä”, rouva Gárcia Robayo kertoi minulle. “Ihmiset puhuvat huudoissa, musiikki soi kuuroilla äänillä ja aina, aina taustalla on nauru.” Se on paljon luomista olohuoneessasi, mutta tässä on aloitus: champeta, afrikolumbialainen tanssimusiikki, joka soi picosista, tai kirkkaanväriset äänijärjestelmät, jotka on rakennettu kadun kulmiin ympäri kaupunkia. Sanoitukset lauletaan espanjaksi ja Palenquero, espanjalainen kreoli, puhutaan läheisessä kaupungissa San Basilio de Palenque, ensimmäinen ilmainen afrikkalainen siirtokunta Amerikassa. Melodiat on alun perin johdettu Etelä-Afrikan, Kongon ja Ghanan tanssimusiikista, joka ilmestyi Cartagenan ja Barranquillan telakoilla Länsi-Afrikan merimiesten käsissä 1970- ja 80-luvuilla. Kun champeta on viime vuosina leimattu ja liitetty rikoksiin – vuosisatojen kolonialismin, rasismin ja epätasa-arvon syntymänäkymät -, se on viime vuosina alkanut ottaa laillisen paikkansa Kolumbian Karibian tavaramerkkinä.

Jos haluat tuntea, että vietät yötä Cartagenassa, aseta sellaisia ​​kappaleita, joita kuulisit yökerhoissa, kuten Bazurto Social Membership tai pop-up picosissa kaukana turistista, aidatun kaupungin ulkopuolella. Aloita tämä räätälöity soittolista, mukana joitain isoja nimiä champetassa ja vastaavissa genreissä. Jos tunnet itsesi erityisen kunnianhimoiseksi, kokeile kättäsi mukana olevat champeta-tanssiliikkeet.

Champeta ei tietenkään ole ainoa musiikkityyli, jonka kuulet Cartagenassa, joten päästäksesi täydellisempään upotukseen Kolumbian ääniin, jotka yhtyvät kaupungin kaduilla, kirjaudu virtuaalikiertueelle. Impulssimatka, kolumbialainen matkatoimisto, joka toimii yhteisöjärjestöjen kanssa, tarjoaa virtuaalisen modelKolumbian äänet ” kiertue, tiivistyvä eight päivän matka tunnin mittaiseksi virtuaalikokemukseksi, jota he tarjoavat tarvittaessa.

“Olimme onnekkaita, että siepasimme paljon kuvamateriaalia ja laadukkaita äänitallenteita aikaisemmilta matkoiltamme”, Impulse Travelin toimitusjohtaja Rodrigo Atuesta kertoi minulle. “Joten koomme virtuaalisen kokemuksen saadaksemme ihmiset matkustamaan tämän ainutlaatuisen matkan äänimaiseman läpi.” Et voi tanssia auringonlaskun aikaan harmonikan äänelle tai katsella käsityöläisten veistämiä perinteisiä huiluja, mutta kurista (ja siemailla tarpeeksi) Dictador Rum säestykseksi) ja saatat ajatella olevasi.

Cartagena on maan parhaita paikkoja kokeilla kolumbialaista ruokaa, joka on runsas ja herkullinen fuusio afrikkalaisista, alkuperäiskansoista ja espanjalaisista ruokaperinteistä. Vaikka siellä on useita ruokia yli New York Timesin ruoanlaitto kokeilla, miksi et saa ruoanlaittoa paikallisen avulla, jotta todella tuntuu olevasi siellä? Ja koska puhumme Cartagenasta täällä, tämä ruoanlaittokurssi sisältää musiikkia.

Foodies, kolumbialainen ruokamatkayritys, tarjoaa verkossa “Arepas ja tanssi” kokemus, jossa vieraat oppivat tekemään arepas, maissista valmistettu pannukakkuinen ilo, johon kuuluu tappaja-ääniraita. Kokeile kättäsi arepa de huevossa, keltaisessa muna- ja jauhelihalla täytetyssä arepassa ja valkoisessa arepassa aniksella. Cartagenassa arepas de huevo (tai empanadas de huevo, kuten heitä joskus hämmentävästi kutsutaan) löytyy kaikkialta kaupungista, myös picosista. Joten, jotta sinusta tuntuisi siltä, ​​että pidät todella tauon äänijärjestelmistä huutavasta samppanjasta, Foodiesilla on soittolista mukana koko prosessissa.

Olet selannut Cartagenan käänteitä kirjoitetun sanan läpi, tanssinut vatsaan sykkivän samppanjabasson mukaan ja kokeillut kättäsi paikallisen erikoisuuden parissa. Nyt on aika lopettaa jälkiruoka. Kokadat ovat vähän kookospohjaisia ​​herkkuja, joita löytyy kaikkialta Latinalaisesta Amerikasta. Mutta joistakin parhaista, sinun on mentävä Cartagenaan ja etsimään palenqueroita, afrikkalais-karibialaisia ​​naisia ​​San Basilio de Palenquesta, joilla on leivonnaisia ​​taiteelle.

AfroLatinx Journey, matkanjärjestäjä, joka keskittyy Latinalaisen Amerikan afrikkalaiseen perintöön, tarjoaa online-cocada-valmistusesitys María Mirandan, Cartagenassa toimivan cocada-mestarin kanssa. Rikkaan kulinaarisen perinnön esittelyn lisäksi Miranda-luokka tarjoaa muistutuksen velvollisuuksistamme turistina, virtuaalisesti tai muutoin, vierailijoiden kunnioituksen tarpeesta ja Cartagenan historiaan liittyvästä traumasta.

“Cartagenassa näemme usein näitä naisia ​​kirkkaanvärisissä mekkoissaan ja myytävänä olevissa tuotteissaan”, kokemuksen kuvaus kertoo. “Näemmekö niitä kuitenkin siirtomaa-tyylisen mekon ja myytävien tuotteiden ulkopuolella? Nämä ovat todellisia naisia. Nämä mustat naiset ovat taistelleet pysyäkseen tiloissa, jotka ovat halveksineet heidän läsnäoloaan. Nämä naiset eivät ole nähtävyyksiä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *