Iran lisää uraanin rikastamista keskeisissä ydinlaitoksissa

Iran ilmoitti maanantaina nostaneensa uraanin rikastustasoja, mikä on lähentänyt sen kehitystä kyky tuottaa ydinase kuuden kuukauden kuluessa.

Rikastamisen palauttaminen 20 prosenttiin oli viimeisin sarja eskalaatioita, jotka ovat seuranneet presidentti Trumpin päätöstä vetäytyä Yhdysvallat vuoden 2015 ydinsopimuksesta, joka rajoitti Iranin rikastustasoon 4-5 prosenttia.

Toisessa provokaatiossa Iran takavarikoi eteläkorealaisen kemikaalisäiliöaluksen vedoten ”ympäristön ja kemiallisen pilaantumisen huoliin”. puolivirallinen Tasmin-uutistoimisto raportoitu.

Aluksen takavarikointi vahvistettu Etelä-Korean hallituksen mukaan Teheran painostaa Soulia vapauttamaan Yhdysvaltain pakotteiden vuoksi jäädytetyt 7 miljardin dollarin varat.

Lisäten jännitteitä Pentagon sanoi sunnuntaina, että se oli määrännyt lentotukialus Nimitzin pysymään Lähi-idässä, useless kolme päivää aluksen ohjaamisen jälkeen kotiin pyrittäessä vähentämään kasvavia jännitteitä Teheranin kanssa.

“Iranin johtajien presidentti Trumpia ja muita Yhdysvaltain hallituksen virkamiehiä vastaan ​​äskettäin antamien uhkien takia olen käskenyt USS Nimitzin lopettamaan rutiininomaisen uudelleensijoittamisensa”, sanoi puolustusministeri, Christopher C. Miller lausunnossa.

Iranin hallituksen tiedottaja Ali Rabiei kertoi valtion ylläpitämälle IRNA-uutistoimistolle maanantaina, että presidentti Hassan Rouhani oli määrännyt täytäntöön viime viikolla hyväksytyn lain, jolla sallitaan uudet rikastustasot.

“Muutama minuutti sitten 20 prosentin rikastetun uraanin valmistusprosessi on alkanut Fordowin rikastuskompleksissa”, herra Rabiei kertoi Iranin puoliviralliselle Mehr-uutistoimistolle.

Tähän tasoon rikastettu polttoaine ei riitä pommin tuottamiseen, mutta se on lähellä. Nykyiseltä tasolta 20 prosenttiin pääseminen on paljon vaikeampaa kuin siirtyminen 90 prosentin puhtaudesta, jota perinteisesti käytetään pommilaadulle.

Fordow on Iranin uusin ydinlaitos, ja se on upotettu syvälle vuoren sisälle hyvin suojattuun islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon tukikohtaan. Sen onnistuminen vaatisi toistuvia hyökkäyksiä Yhdysvaltojen arsenaalin suurimmalla bunkkeripommituspommilla.

Päätös vahvistaa uraanin rikastamista, vaikka ei ole yllätys, tehtiin virallisesti marraskuun 2005 murhan jälkeen Iranin ydintutkija, Mohsen Fakhrizadeh, jonka amerikkalaiset ja israelilaiset tiedustelupalvelut pitivät pitkään johtavana hahmona piilevän pyrkimyksen suunnitella atomikärkeä.

Se on myös samaan aikaan kunnioitetun sotilaskomentajan murhan ensimmäisen vuosipäivän kanssa. Qassim Suleimani, Yhdysvaltain ohjusiskussa.

Lyhyesti sanottuna lausuntoIsraelin pääministeri Benjamin Netanyahu syytti Irania jatkamasta toimia aikomuksenaan “kehittää sotilaallinen ydinohjelma”.

“Israel ei salli Iranin valmistaa ydinaseita”, Netanyahu sanoi.

Euroopan unioni ilmoitti maanantaina, että Iranin päätös lisätä uraanin rikastamista olisi “huomattava poikkeama” vuonna 2015 tehdyistä sitoumuksista.

Blokin tiedottaja Peter Stano sanoi, että Bryssel odottaa Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisen atomienergiajärjestön johtajan tiedotustilaisuutta, joka odotetaan myöhemmin maanantaina, ennen kuin se päättää toteutettavista toimista. Ranska, Britannia ja Saksa ovat kaikki allekirjoittaneet vuoden 2015 sopimuksen.

Etelä-Korean lipun alla purjehtinut säiliöalus purjehti maanantaina Omanin edustalla, kun Iranin viranomaiset vaativat sen siirtymistä Iranin vesille tutkintaa varten. Laivalla oli 20 miehistön jäsentä, mukaan lukien viisi eteläkorealaista.

“Ulkoministeriö ja suurlähetystömme Iranissa ovat tutkineet aluksen takavarikoinnin yksityiskohtaisia ​​olosuhteita ja vahvistaneet miehistön turvallisuuden”, Etelä-Korean ulkoministeriö sanoi lausunnossaan. “Pyydämme aluksen vapauttamista ennenaikaisesti.”

Soulin puolustusministeriö ilmoitti lähettävänsä Etelä-Korean merivoimien hävittäjän Choe Yeongin vesille, joilla säiliöalus takavarikoitiin, ja antoi varoitusvaroituksen muille vesillä purjehtiville Etelä-Korean aluksille. Merivoimien hävittäjä on ollut merirosvouden vastaisessa tehtävässä alueella.

Iranin viranomaiset ovat aina väittäneet, että heidän ydintavoitteensa ovat rauhanomaisia, ei aseita. Mutta he ilmaisivat raivoa ja vannoivat koston ydintieteilijä Fakhrizadehin murhasta.

Joulukuussa Iranin lainsäätäjät hyväksyivät lain, jossa määrättiin uraanin rikastusohjelman välittömästä luopumisesta ja vaaditaan kansainvälisten ydintarkastajien karkottamista, ellei Yhdysvaltojen pakotteita poisteta helmikuun alkuun mennessä, mikä asettaa suoran haasteen presidentiksi valitulle Joseph R. Biden Jr: lle .

Herra Bidenin tuleva kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on ilmaissut optimistinsa siitä, että vuoden 2015 ydinsopimus voitaisiin silti pelastaa.

Jonkin sisällä Ulkoasiainartikkeli Toukokuussa julkaistut herra Sullivan ja varapuheenjohtajana toimineen herra Bidenin Lähi-idän neuvonantaja Daniel Benaim väittivät, että Yhdysvaltojen olisi “palautettava välittömästi ydinalan diplomatia Iranin kanssa ja pelastettava mitä se voi vuoden 2015 ydinsopimuksesta , Ja työskentele sitten liittolaisten ja Iranin kanssa “neuvotella jatkosopimus”.

CNN: ssä sunnuntaina ilmestynyt herra Sullivan sanoi, että heti kun Iran on jälleen noudattanut vuoden 2015 ydinsopimusta, sen ohjustoiminnoista neuvotellaan.

“Laajemmissa neuvotteluissa voimme lopulta turvata Iranin ballististen ohjusteknologian rajat”, herra Sullivan sanoi, “ja sitä aiomme yrittää pyrkiä diplomatian avulla.”

Ohjusohjelmaa ei kuitenkaan käsitelty edellisessä sopimuksessa, koska iranilaiset kieltäytyivät sitoutumasta rajoituksiin kehityksessään tai testauksessaan.

Ja tämä edellyttää, että iranilaiset olisivat halukkaita palaamaan vuoden 2015 sopimuksen ehtoihin missään olosuhteissa.

Raportoinnin tekivät Adam Rasgon Jerusalemista ja Choe Sang-Hun Soulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *