Skandaalien ja itsekysymysten vuosi Ranskan suurimmille kustantajille

PARIISI – Ranskan kustantajat ovat yleensä suljettu sanomalehtien hienoissa kirjaosioissa tai niistä keskustellaan lähes kunnioittavasti televisiokirjallisuusohjelmissa. Mutta viimeisten 12 kuukauden aikana he ovat olleet ankkurien verkkotutkijoiden ja poliisin huijaajien valokeilassa.

Pariisin pääkonttori Proustin ja Célinen kustantajille ryöstettiin helmikuussa poliisit etsivät asiakirjoja, joista syytettiin a pedofiilikirjailija, Gabriel Matzneff. Tehokas toimittaja oli juuttunut järjestelmään se antoi herra Matzneffille arvostetun kirjallinen palkinto, jonka palkitsi tuomaristo, joka sisälsi vuoden 2008 nobelisti kirjallisuudessa “kuolematon” Ranskan akatemian jäsen ja osa Ranskan myydyimmät kirjailijat.

Kyseisten ja muiden tapahtumien avulla maalattiin laajempi kuva eristetystä, kosketuksettomasta kirjallisesta eliitistä, joka on tottunut toimimaan tavallisten sääntöjen – moraalin, liiketoiminnan tai terveen järjen – yläpuolella kymmenien viime vuoden haastattelujen mukaan.

“Se on luultavasti yksi viimeisistä maailmoista, joka on pysynyt niin suojattuna tutkimuksia ja laitonta yhteisymmärrystä tai sopimuksia tai kronismin dokumentointia vastaan”, kertoo Grassetin johtaja Olivier Nora. “Se on yksi viimeisistä maailmoista, johon joku ei työntänyt nenäänsä etsimään sitä.”

Herra Nora itse kiinnitti huomiota – ei ole yllätys – julkaisemalla kirja:Suostumus, ”Vanessa Springoran kertomus, joka 14-vuotiaana oli yhteydessä avoimesti pedofiiliseen kirjailijaan Matzneffiin, jota Ranskan kirjallinen, media- ja poliittinen eliitti suojeli vuosikymmenien ajan. Sen julkaisu viime tammikuussa – ja sitä seuraavat paljastukset Herra Matzneff, hänen kannattajia ja hänen muut uhrit – aloitti #MeToo-hetken Ranskassa, laskemalla seksismin, iän ja suostumuksen sekä räpyttelyjen keskuudessa poliitikot ja feministit pääkaupungissa.

Herra Nora sanoi, että hän ei epäröinyt julkaista kirjaa, vaikka sen sisältö koskisi Ranskan pienistä kirjallisuuspiireistä tulevia henkilöitä.

“Se on niin inhottava ympäristö, että jos alat sanoa, tämä tulee olemaan tyytymätön tälle tai toiselle henkilölle, niin en julkaisisi”, hän sanoi ja lisäsi: “Luulin, että se voi aiheuttaa levottomuutta tässä hyvin pienessä ympäristössä. , mutta en koskaan ajatellut, että sillä olisi tämä perhosvaikutus, joka päättyy tsunamiin. “

60-vuotiaalla johtavalla kustantajalla Noralla, 60, on epätavallinen rooli Ranskassa – yrityksen pääjohtaja, mutta myös takaaja maassa, jossa fiktio on edelleen pyhää, mitä hän itse kuvasi. “sosiaalisena hyvänä”.

Äskettäisessä kahden tunnin toimistossaan haastattelussa herra Nora puhui syvästä sitoutumisestaan ​​julkaisemaan teoksia, jotka heijastivat yhteiskunnan erilaisia ​​näkemyksiä, jotka usein näyttävät olevan sodassa itsensä kanssa, vaikka hän myönsi, että kustantamo – vielä vähemmän monimuotoinen kuin Yhdysvaltain vastaava – usein epäonnistui. Hän näytti repeytyvän uskomuksensa välillä, että Ranskan kirjalliset tuomaristot täynnä salaisia ​​sopimuksia ja eturistiriitoja – pitäisi uudistaa ja epäilyksensä mahdollisuudesta.

Hän ei ollut ainoa, jolla oli epäilyjä.

Toisen tärkeimmän kustantajan Seuilin johtaja Hugues Jallon sanoi, että kirjallisten tuomaristojen syövyttävä vaikutus on turhautunut yhä enemmän.

Toisin kuin Ison-Britannian Booker-palkinto tai amerikkalainen Pulitzer, joissa tuomaristot vaihtuvat vuosittain ja tuomarit ottavat itsensä takaisin mahdollisten eturistiriitojen vuoksi, korkeintaan ranskalaiset huippupalkinnot, tuomarit palvelevat koko elämän ja voivat jopa olla kustantamon työntekijöitä, säilyttäen vakiintuneen yrityksen edut eliitti.

“Se on poikkeava järjestelmä”, herra Jallon, 50, sanoi. “Lakimieheksi tulemisen on oltava tiukkoja sääntöjä, kun olet kirjaston palveluksessa.”

Paljon rahaa on vaakalaudalla. Tällainen oli palkintojen vaikutus myyntiin ja kustantajan tulokseen, herra Jallon sanoi, että he vaikuttivat päätöksiin siitä, mitä Seuil julkaisi, jättäen muut käsikirjoitukset kerjäämään.

Palkintojen suhteen, mukaan lukien Renaudotin kaltaiset parhaat palkinnot, jopa pieni paine voitaisiin kohdistaa, herra Jallon sanoi. “Menemme tapaamaan juristeja kertomaan heille:” Lue tämä, se on tarkoitettu sinulle. “

Suurimman palkinnon voittaneen Goncourtin taloudellinen vaikutus oli “valtava, se on täysin vääristävä”, herra Jallon sanoi ja lisäsi, että Seuilin omistajat olivat siitä tietoisia.

”He kysyvät minulta:” Joten aiotko hankkia Goncourtin tänä vuonna? ”, Hän sanoi.

Herra Noran ja Jallonin varaumat ovat erityisen merkittäviä, koska historiallisesti yhdessä Gallimard, niiden kustantamot, Grasset ja Seuil, johtivat teollisuutta Ranskassa. Lempinimeltään “Galligrasseuil”, heillä kaikilla on pitkään ollut käsitys kirjallisuuspalkinnoista.

Vuodesta 2000 lähtien nämä talot ovat keränneet puolet kaikista Ranskan neljän parhaan kirjallisuuspalkinnon palkinnoista ja julkaisseet lähes 70 prosentin tuomareiden kirjoja. Neljän parhaan palkinnon 38 nykyisestä tuomarista lähes 20 prosenttia on yhden kolmesta kustantamosta.

Isoisänsä perustaman yrityksen johtaja Antoine Gallimard hylkäsi tämän artikkelin haastattelupyynnöt. Vaikka Gallimardia pidetään laajalti Ranskan arvostetuimpana kustantamona, sitä kritisoitiin viime vuonna, koska hän oli pitkään julkaissut pedofiilikirjoittaja Matzneffin.

Kustantamisen historian asiantuntija Jean-Yves Mollier sanoi, että Gallimard muuttui hitaammin kuin muut suuret kustantajat.

“He teeskentelevät olevansa yli taistelun ja katsovat, että ajan kiilto on vapauttanut heidät laskeutumasta areenalle”, herra Mollier sanoi.

Alan sisäpiiriläiset ja asiantuntijat sanoivat, että herra Gallimard oli aggressiivisin kustantaja pyrkiessään huippupalkintoihin.

Béatrice Duval, Ranskan suurimman nidottujen kustantamoiden, Le Livre de Pochen johtaja ja entinen Gallimardin toimittaja, sanoi, että Gallimardin liiketoimintastrategia keskittyi suurelta osin palkintojen voittamiseen.

Grassetissa herra Nora kertoi aloittaneensa yrityksen irrottautumisen palkintojen liiketoimintamallista, kun hän aloitti tehtävänsä kaksi vuosikymmentä sitten. Tuolloin Grasset käytti anteliaita edistysaskeleita tuomareina toimineille kirjoittajille uskollisuuden turvaamiseksi – käytäntö, joka lopulta herätti veroviranomaisten huomion, koska kirjoittajat eivät usein vaivautuneet toimittamaan käsikirjoituksia.

Ei siitä, että se välttämättä häiritsi Grassetia. “Sinulla oli joku, joka tiesi, ettei hän ollut noudattanut sopimusta kanssasi – joka oli moraalisesti velkaa sinulle, mikä lisäsi vaikutusvaltaasi häneen”, herra Nora sanoi.

Tänään, vaikka kustantajat saattavat laskea tekijän tulevaa edistystä heikon myynnin jälkeen, ne pidättäytyvät tekemästä niin, jos kirjoittaja istuu tuomaristossa, Nora sanoi.

“Ennakkoa ei alenneta tai indeksoida myyntiin, koska hän kuuluu tuomaristoon”, Nora sanoi.

Ranskan pienessä kirjallisuusmaailmassa ei ollut tarpeeksi “lahjakkuutta” perustamaan tuomarijärjestelmä uusien tuomareiden kanssa, Nora sanoi. Hän ehdotti, että jokaisen tuomariston kolmasosan vaihtaminen viiden vuoden välein olisi toteuttamiskelpoisempaa ja toisi uusia kasvoja.

Neiti Duval sanoi, että ennen kaikkea kirjallisuuslaitoksen vastarinta, joka teki mahdottomaksi hyväksyä tuomaristoja, muuttuisi joka vuosi.

“Kaikilla mukana olevilla ihmisillä ei ole kiinnostusta muutokseen”, hän sanoi ja lisäsi, että johtavat kustantajat hyötyivät tuomarien palkkaamisesta tai julkaisemisesta. “Kustantajien on helpompi kontrolloida tuomaristoja tällä tavalla.”

Nykyään tuomaristoja hallitsevat ikääntyneet valkoiset miehet, jotka on nimitetty elämään, mikä johtaa eräänlaiseen “entropiaan”, jonka herra Nora sanoi kärsivän myös julkaisualasta – ja koko Ranskasta. Jos kirjallisuusmaailma pysyy “hyvin, hyvin, hyvin valkoisena”, hän sanoi, niin tekevät myös Ranskan “lehdistö, televisio ja politiikka”.

Toimittajien ja ammattilukijoiden voimakkaat lukukomiteat, jotka päättävät, mitä julkaistaan ​​Ranskan arvostetuimmissa taloissa, eivät heijasta maan monimuotoisuutta.

Kolmen talon toimittajien toimittamien tietojen mukaan Grassetin, Seuilin ja Gallimardin lukukomiteoiden 37 jäsenestä keski-ikä on 62, noin kolmasosa on naisia ​​ja useless yksi ei ole valkoista.

Herra Nora kertoi olevansa täysin tietoinen siitä, että Ranskan vanhemmilla sukupolvilla oli hyvin erilainen näkemys sukupuolesta, feminismistä, rodusta, kolonialismista ja muista maan palavista sosiaalisista kysymyksistä.

“On selvää, että tietoisuus kuumista aiheista, sukupolveni ihmiset kokevat sen puolustuksellisesti – on äärimmäisen vaikea ajatella itseään vastaan ​​ja purkaa järjestelmää, jonka tuotteena olemme”, hän sanoi. “Suuri vaikeus.”

Jotkut olivat vasta alkaneet puuttua ongelmaan.

Viime vuonna JC Lattès, kustantaja, jonka omistaa sama emoyhtiö kuin Grasset, loi uuden sarjan “La kranaatti, Joka julkaisee epätavanomaisten kirjoittajien teoksia – “ensimmäinen nimenomainen yritys käyttää myönteistä toimintaa ranskalaisessa kirjallisuudessa”, herra Nora sanoi.

Kokoelman takana oleva 34-vuotias Mahir Guven – turkkilaisten ja kurdipakolaisten lapsi ja herra Noran kannustama kirjailija ja toimittaja – kertoi etsivänsä ensimmäisiä kirjoittajia, jotka eivät olleet katsoneet, että heillä olisi ääni Ranskassa.

“Ranskassa on puuttuvia tekstejä”, hän sanoi. “

Antonella Francini osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *