Monet siviilit ovat kuolleet hyökkäyksen jälkeen Nigerissä

NIAMEY, Niger – Paikallisten virkamiesten mukaan epäillyt militantit tappoivat lauantaina ainakin 70 ihmistä ja mahdollisesti yli 100 ihmistä Länsi-Afrikan Niger-maassa.

Aseistetut miehet ampuivat miehiä ja poikia kostohyökkäyksessä Tchoma Bangoun ja Zaroumadareyen kyliin, Nigerienin armeijan lähteet kertoivat. Kylät ovat lounaisosassa Tillabéri, jossa siviilejä on hyökkäävät yhä useammin kahden viime vuoden aikana.

“He avasivat tulen kaikille”, sanoi Tchoma Bangoun asukas Jahafar Koudize, joka onnistui pakenemaan.

Hyökkäys, joka tapahtui useless viikko Nigerin presidentinvaalien jälkeen, näyttää olevan yksi maan kaikkien aikojen tappavimmista.

Joulukuussa 2019 ja tammikuussa 2020 Nigerien turvallisuusjoukot kärsivät valtavia tappioita samalla alueella, myös siellä neljä Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilasta tapettiin viiden Nigerien-kollegansa rinnalla vuonna 2017.

Kaksi sotilashenkilöä vahvisti viimeisimmän hyökkäyksen, mutta pyysi, ettei häntä nimetä, koska heillä ei ollut valtuuksia puhua toimittajille. Mikään ryhmä ei ole ottanut vastuuta murhista, mutta viime aikoina Tillabériin tunkeutuneet militantit ovat Islamilainen valtio Suur-Saharassa, Islannin valtion franchising.

Koko alueesta on tullut tasaisesti vaarallisempi monille alueella asuville.

Sen jälkeen kun kapinalliset ja aseistetut islamistit ottivat haltuunsa naapurimaiden Malissa sijaitsevista kaupungeista vuonna 2012, terrorismin uhka on levinnyt Sahelin alueelle, joka on Saharan eteläpuolella oleva maata. Samaan aikaan armeijajoukot useissa Sahelien-maissa, mukaan lukien Niger, ovat toteuttaneet vakavia väärinkäytöksiä.

Nigerin pyrkimykset hillitä Islannin valtio Suur-Saharassa on epäonnistunut asiantuntijoiden mukaan, ja turvallisuusjoukot vetäytyvät yhä enemmän alueelta.

Tchoma Bangous asuva herra Koudize sanoi, että hän oli paennut vaimonsa ja viiden lapsensa kanssa, mutta että aseistetut miehet olivat tappaneet niin monta kylän poikaa ja miestä kuin pystyivät.

“Yritimme puolustaa itseämme parhaalla mahdollisella tavalla – kaksi meistä oli aseistettu”, hän sanoi. “Mutta kun he tappoivat nuo kaksi, monet meistä pakenivat perheidemme kanssa.”

Herra Koudize kertoi, että 15. joulukuuta kolme aseistettua miestä oli tullut yrittämään kerätä rahaa kyläläisiltä – vero, jonka he perivät alueen yhteisöille. Puhuessaan Zarmassa hän käytti sanaa “izifuto” kuvaamaan miehiä, termi Nigeriens käännettynä eri tavalla terroristiksi, jihadistiksi tai rosvoksi.

Kyläläiset tappoivat miehet, herra Koudize sanoi.

“Se pakotti jihadistit voimaan kostamaan kylää”, hän sanoi.

Kaikilla alueella oli kyllästynyt jatkuva kiristys, herra Koudize sanoi.

“Kaikki alueen kyläläiset päättivät taistella terroristeja vastaan, koska vaikka viranomaiset lähettävätkin sotilaita suojelemaan meitä, se kestää useless pari päivää”, hän sanoi. “Emme voi enää elää vangeina.”

The New York Timesin näkemien armeijan radioviestien kopiot viittasivat siihen, että hyökkäyksessä kuolleiden määrä oli lähes 50. Mutta virkamiehet toivat tämän arvion myöhemmin.

Niger järjesti ensimmäisen kierroksen presidentinvaalit 27. joulukuuta, ja äänestyksen odotetaan johtavan maan ensimmäiseen rauhanomaiseen, demokraattiseen vallansiirtoon.

Presidentti Mahamadou Issoufou eroaa tehtävästään palvelettuaan perustuslain sallimat kaksi ehtoa. Hallitsevan puolueen ehdokas Mohamed Bazoum joutuu kohtaamaan entisen presidentin Mahamane Ousmanen helmikuussa pidettävässä valumisvaiheessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *