Brian Urquhart, YK: n vianetsintä, kuoli 101-vuotiaana

Sodanjälkeisessä vallankumouksessa, alueellisissa riidoissa ja kylmän sodan konflikteissa, joita itä-länsi-ydinsulkusta pelättiin, Urquhart lähetti ja johti kevyesti aseistetut rauhanturvaajansa sotialueille Lähi-idässä, Kongossa, Etelä-Afrikassa, Kashmir, Kypros ja muualla. Joskus he eivät onnistuneet purkamaan räjähdysherkkiä tilanteita, mutta usein onnistuivat lieventämään jännitteitä ja auttamaan pakolaisia.

“Yhdistyneet Kansakunnat on saatettu syrjäyttää kauan sitten, kun se tuli maailman poliittiseen järjestykseen”, Madeleine G. Kalb kirjoitti New York Instances Journal -profiili Urquhartin vuonna 1982. “Yhdistyneet Kansakunnat ovat kuitenkin kiistattomasti saavuttaneet yhden ylpeän menestyksen – rauhanturva konflikteissa, joissa suurvaltojen elintärkeät edut eivät olleet suoraan osallisina.”

Sodankäynnin kriisineuvottelijana hän oli usein vaarassa. Kongossa vuonna 1961 yritettiin alistaa eristäytynyttä Katangan provinssia. Kapinallisjoukot sieppasivat hänet, pitivät sitä tuntikausien ajan ja lyöivät ja lyöivät kivääreillä, kunnes Katangan presidentti Moise Tshombe puuttui asiaan pelastaakseen henkensä.

Vuoteen 1986 mennessä, kun herra Urquhart jäi eläkkeelle, hän oli ohjannut 13 rauhanturvaoperaatiota, rekrytoinut 10000 armeijan joukot 23 maasta ja asettanut rauhanturvan yhdeksi Yhdistyneiden Kansakuntien näkyvimmistä ja poliittisesti suosituimmista tehtävistä. Pääkirjoituksessaan The New York Instances piti häntä visionäärisenä rauhansotilana.

“Herra. Urquhart uskoo edelleen, että Neuvostoliitto ja Yhdysvallat saattavat vielä löytää heidän edunsa liittyä rauhanturvaoperaatioihin, jotka voivat sisältää paikallisia konflikteja “, pääkirjoitus kertoi. “Kuten herra Urquhart kysyy pohtiessaan elämänsä palvelua:” Miksi leijona ei toisinaan voi makaamaan leijonan kanssa sen sijaan, että kauhistaisi kaikkia karitsoita keskinäisellä vihamielisyydellään? “”

YK: n rauhanturvajoukot voittivat vuonna 1988 Nobelin rauhanpalkinnon.

Brian Edward Urquhart syntyi 28. helmikuuta 1919 Lounais-Englannissa Bridportin kaupungissa, yksi Murrayn ja Bertha (Rendall) Urquhartin kahdesta pojasta. Hänen isänsä lopetti perheen, kun hän oli 7. Hänen äitinsä opetti Sulkapallokoulussa Bristolissa, ja veljensä Andreaksen kanssa muualla koulussa hän ilmoitti Brianin ainoaksi pojaksi 200 tytön joukossa. Yksi hänen luokkatovereistaan ​​oli Indira Nehru, josta tuli Intian pääministeri Indira Ghandi.

Hän valmistui Lontoon Westminster-koulusta vuonna 1937. Kahden vuoden kuluttua Oxfordin yliopistossa hän liittyi Ison-Britannian armeijaan, kun toinen maailmansota alkoi vuonna 1939. Harjoitteluleirillä 1942 hänen laskuvarjo epäonnistui osittain hyppyn viimeisillä hetkillä; hän muisteli katseensa sen “tulppaanimuotoon”, kun hän syöksyi kynnettyyn pelloon. Vakavasti loukkaantuneena hänelle kerrottiin, että hän ei ehkä koskaan enää kävele. Mutta vuoden sisällä hän oli palannut yksikköönsä ja nähnyt toimintaa Pohjois-Afrikassa ja Sisiliassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *