Saarnattu virkamies murtuneessa Ranskassa

PARIISI – Ranska on teoriassa syrjimätön yhteiskunta, jossa valtio noudattaa tiukkaa uskonnollista puolueettomuutta ja ihmiset voivat vapaasti uskoa haluamaansa Jumalaan tai ei. Itsekuvana oleva kansakunta hajottaa koulutuksen kautta uskon ja etnisen alkuperän erot yhteisessä sitoutumisessa Ranskan kansalaisuuden oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Suurin osa ranskalaisista on omaksunut tämän mallin, joka tunnetaan laïciténa ja jota usein käännetään puutteellisesti sekularismiksi. Heistä tai heidän esi-isistään tuli ranskalainen tällä tavalla. Mikään täällä oleva poliitikko ei lausu sanoja “Jumalaan luotamme”. Roomalaiskatolinen kirkko poistettiin yli sata vuotta sitten Ranskan julkisesta elämästä. Maan maallikkomalli syrjäyttää minkä tahansa jumaluuden.

Mutta maassa, jolla on levoton suhde islamiin, laïcité kiistetään myös kilvenä, jonka takana Ranska syrjii suurta muslimiväestöään ja välttää kohtaamasta ennakkoluulojaan. Tämän seurauksena Nicolas Cadène, lievästi hämmentynyt virkamies, jolla on ruskeat hiukset ja useita lakitutkintoja, on tullut kiistan keskipisteeksi.

Herra Cadène, 39, johtaa Laïcitén observatoriota “pääesittelijänä”, joka on painava nimi nuorelle miehelle – ja jota ei voida kuvitella Ranskan ulkopuolella.

Toimielin aloitti toimintansa pääministeri Jean Castexin toimistossa, vuonna 2013. Siitä lähtien herra Cadène ja hänen pieni henkilökuntansa ovat johtaneet ponnisteluja satojen tuhansien virkamiesten ja nuorten kouluttamiseksi sekularismin merkityksessä, ranska. -tyyli.

Joten miksi vitrioli hänen huolellisista ponnisteluistaan? “Elämme Ranskassa äärimmäisen jännitteitä”, hän sanoi haastattelussa. “On taloudellinen, sosiaalinen, terveys-, ekologinen ja identiteettikriisi, jota äskettäiset islamistiset iskut pahentavat. Ja tässä tilanteessa sinulla on kauhea pelko islamista, joka on kehittynyt. “

Tämä puolestaan ​​on johtanut painostukseen herra Cadènelle käyttämään asemaansa taistelemaan vastaan ​​muslimien identiteetin ilmentymien suhteen. “Meidän on oltava hyvin varovaisia, ettemme koskaan asenna ajattelupoliisia”, hän kertoi minulle pienessä paperilla täynnä toimistossa.

Nîmesin eteläkaupungista protestanttiseen perheeseen syntynyt herra Cadène kasvoi miljöössä, joka oli syvästi kiintynyt vuoden 1905 lakiin, joka vahvisti Ranskan maallisen mallin. Protestantit olivat kärsineet jatkuvaa vainoa pääasiassa katolilaisessa yhteiskunnassa; uskonnosta eronnut valtio oli vastaus. Herra Cadène, joka asuu edelleen Nîmesissä vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa, on siitä huolimatta kriitikko hänen ruumiillistamastaan ​​järjestelmästä. Ranskassa hän sanoo ei onnistunut saavuttamaan sosiaalista sekoittumista välttämätöntä, jos laïcité haluaa toimia.

“Koska laïcité on työkalu, jonka avulla voimme kaikki elää yhdessä, olosuhteistamme riippumatta, on myös välttämätöntä, että me olla yhdessä ”, hän sanoi. ”Että asumme samoissa paikoissa. Että olemme vuorovaikutuksessa. Ja tätä tapahtuu liian harvoin. ” Monet koulut, kaupunginosat ja työpaikat olivat hyvin homogeenisia, hän totesi. “Tämä riittämätön sosiaalinen sekoitus kannustaa pelkoja, koska kun et tunne toista, pelkäät enemmän.”

Heikommassa asemassa olevien joukossa “on enemmistö ranskalaisista muslimeista, vaikka tilanne olisi kehittymässä”, herra Cadène sanoi. Tuloksena on hänen mielestään uskonnollista ja sosiaalista syrjintää: suurkaupunkien laitamilla sijaitsevien getostettujen kaupunginosien ala-asteen koulut merkitsevät muslimilapsilla vähemmän mahdollisuuksia.

Tällainen rehellisyys on suututtanut joitain hallituksen jäseniä, etenkin Marlène Schiappa, kansalaisuudesta vastaava nuorempi ministeri.

Sisäasiainministeriössä, jossa hän työskentelee, on vihastunut niin sanottu Cadènen “rauhoittamisen laita”, joka on pikemminkin “taistelu muslimien leimautumista vastaan” kuin tasavallan puolustaminen “militantteja islamisteja, ”Le Level -viikkolehti kertoi.

“Keskustellaan observatorion tulevaisuudesta” Herra Cadène sanoi. Hän tarjosi vilun hymyn. “Jotkut hallituksen jäsenet haluavat pitää sen, jotkut haluavat tukahduttaa sen ja jotkut haluavat muuttaa sitä.”

Muutos tarkoittaisi todennäköisesti imeytymistä sisäasiainministeriöön, jota johtaa Gérald Darmanin, kova linja-auto, joka on julistanut sodan islamistiselle “sisällä olevalle viholliselle”. Päätös tehdään todennäköisesti huhtikuussa, kun Cadènen uusi toimikausi päättyy.

“Olisi erittäin vaarallista muuttaa laïcité poliittiseksi välineeksi”, hän sanoi. ”Se ei ole ideologia. Se ei todellakaan ole uskonnonvastainen. Sen pitäisi olla keino tuoda ihmiset yhteen. “

Hakim El Karoui, muslimi liikekonsultti ja Institut Montaignen vanhempi tutkija, sanoi, että ongelmana on, että laïciteella on monia merkityksiä. Se voi edustaa vuoden 1905 lakia, omantunnonvapautta ja valtion puolueettomuutta. Tai se voi olla filosofinen, eräänlainen vapauttaminen uskontoa vastaan, taistelu valaistumisesta uskonnollista hämäryyttä vastaan, jotain ateismiin läheistä. Islamista, jolla on vilkas vetoomus nuoriin muslimeihin, tulee sitten vihollinen erityisesti Ranskassa tehtyjen terrori-iskujen yhteydessä.

“Laïcité voi olla toinen nimi islaminvastaiselle muukalaisvihalle. Mutta ei ole totta, että Ranskan muslimit pitävät sitä eräänlaisena sotana heitä vastaan ​​”, herra El Karoui sanoi. “Jos olet algerialaista alkuperää oleva muslimi, saatat olla erittäin kiitollinen siitä, kun tiedät hyvin, miltä autoritaarinen islam näyttää.”

Herra Cadènen näkemykset näyttävät olevan linjassa Macronin näkemysten kanssa. Tuomitessaan ääri-islamilaisuuden viimeaikaisten terrori-iskujen takana koulunopettajan päätä, presidentti on tunnustanut puutteet. Lokakuussa pitämässään puheessa hän sanoi, että Ranska kärsi “omasta separatismin muodostaan” laiminlyöessään joidenkin muslimien syrjäytymisen.

Luonnos lainsäädännöksi tässä kuussa pyrkii torjumaan radikaalia islamia toimenpiteillä, joilla rajoitetaan ääriryhmien rahoitusta ja opetusta. Se oli välttämätön askel, herra Cadène sanoi, mutta ei tarpeeksi. “Tarvitsemme myös korjauslain, jotta voimme varmistaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet.”

Toisin sanoen laki, joka auttaisi luomaan Ranskan entistä paremmin sekoittumaan paremmin jaettujen sosiaalisten asuntojen, sosiaalisemmin sekoitettujen koulujen ja monipuolisemman työpaikan kautta. Hallitus valmistelee tammikuussa “kansallista kuulemista syrjinnästä”. Todisteet kiireellisyydestä Herra Macron hyväksyy tämän kysymyksen ennen vuoden 2022 presidentinvaaleja.

Ranskassa sanominen jollekulle “Kerro minulle passi ja minä kerron sinulle kuka olet” ei ole huono kompassi.

Joten kysyin herra Cadènelta hänen. “Se on kaikkien valtioiden tasa-arvo ennen heidän vakaumustaan. Se on julkishallinto ja julkiset palvelut, jotka ovat puolueettomia. Ja se on veljeyttä, koska se antaa meille mahdollisuuden työskennellä yhdessä kunnioittaen muiden vakaumuksia. “

Hän jatkoi: ”Teoriassa se on hieno malli. Mutta jos työkalua ei ole öljytty, se ruostuu ja epäonnistuu. Ja ongelmana on nykyään se, että tasa-arvo ei ole todellista, vapaus ei ole todellista ja veljeys vielä vähemmän. “

Vahvat sanat idealistilta, omistautuneelta ranskalaiselta virkamieheltä, joka seisoo hienovaraisen idean puolesta puolustavan varmuuden aikakaudella. Kaukainen sukulainen, Raoul Allier, oli tärkeä osa vuoden 1905 lakia. Herra Cadène ei aio pehmentää näkemyksiään, vaikka ne maksaisivat hänelle työnsä.

Laïcité ei ole ihmelääke. Se on epäonnistunut useita kertoja. Ranskalaiset juutalaiset, jotka eivät enää ole kansalaisia, karkotettiin kuolemaansa toisen maailmansodan aikana. Ajatusta ei koskaan laajennettu koskemaan siirtomaavallan alaisia ​​Ranskan Algerian muslimeja.

Silti vuosikymmenien ajan malli teki ranskalaisista miljoonia maahanmuuttajia, ja monille ranskalaisille, joilla on erilainen tausta ja uskomukset ja ihonväri, on edelleen jalo thought, jota ilman Ranska menettäisi jonkin olemuksen itsestään.

”Uskoin aina yleiseen etuun. Olen vapaaehtoinen nuorena miehenä kiireellisissä sairaanhoitopalveluissa, liityin Amnesty Internationaliin, työskentelin ihmisoikeuksien parissa kaikkialla missä voin ”, Cadène kertoi.

“Uskon, että tasavalta on laiska” – maallinen – “ja omistautunut sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle, ja että pääviranomainen voi selviytyä useless tältä pohjalta.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *