Kuinka laillisen abortin tuki meni valtavirtaan Argentiinassa

BUENOS AIRES – Vasta kaksi vuotta sitten kiihkeän naisliikkeen järjestäjille Argentiinassa luovutettiin katkera menetys, jonka senaatin ponnistelut abortin laillistamiseksi hylättiin senaatissa katolisen kirkon intensiivisen lobbauksen jälkeen.

Tällä viikolla heidän ponnistelujensa jälkeen huipentui merkittävään äänestykseen jotta Argentiinasta tulisi suurin abortin laillistava Latinalaisen Amerikan maa, kävi selväksi, että menetys oli tärkeä askel muuttamaan edelleen feminististä keskustelua heidän maassansa.

“Onnistuimme rikkomaan ennakkoluulot, ja keskustelusta tuli paljon vähemmän dramaattista”, sanoi Lucila Crexell, joka oli senaattoreiden joukossa, jotka äänestivät abortin laillistamisesta keskiviikkona. Hän oli yksi kahdesta lainsäätäjästä, jotka pidättivät äänestämästä vuoden 2018 äänestyksessä. “Koko yhteiskunta alkoi ymmärtää keskustelua maltillisemmin, vähemmän fanaattisesti.”

Muutos oli näkyvissä kadulla: Se, mikä alkoi nuorten naisten marssisarjalla, oli viime vuosina alkanut näyttää todellakin kansalliselta liikkeeltä. Vanhemmat naiset liittyivät mielenosoituksiin ja myös miehet. Sinipantaiset työntekijät liittyivät marssilaisen ammattilaisten kanssa, ja maaseudun kampanjoijat liittivät kädet liikkeen kaupunkikantaan.

He tulivat tukemaan liikettä, joka virallisesti alkoi vuonna 2015 raivoissaan naisten tappamisesta – sen nimi on Ni Una Menos, tai ei yhtä naista vähemmän – ja alkoi keskittää viestinsä maanalaisten aborttien aiheuttamalle tasolle.

Mutta sen menestyksen siemenet istutettiin yli sukupolvi sitten kampanjoihin kadonneiden äidit ja isoäidit se auttoi johtamaan vuosien sotilasjuntat Argentiinassa 1980-luvulla. Kun viime vuosien abortinoikeusaktivistit heiluttivat allekirjoituksellaan vihreitä nenäliinojaan, he seurasivat niiden argentiinalaisten naisten jalanjälkiä, jotka vastustivat kenraalien väärinkäytöksiä käyttämällä valkoisia nenäliinoja.

“Argentiinalla on vakiintunut perinne kansan järjestämisessä ja mobilisoinnissa”, sanoi Argentiinan naisten, sukupuolen ja monimuotoisuuden ministeri Elizabeth Gómez Alcorta. “Kadulla, jota me kutsumme, on voimakas vaikutus oikeuksien valloittamisessa.”

Naiset ovat myös saaneet kriittinen massa kongressissa, joka pystyi muokkaamaan keskustelua aborttioikeuksista, koska kiintiölaki varasi heille ensin kolmanneksen lainsäädäntöpaikoista 1990-luvulla, ja myöhemmin sitä laajennettiin vaatimaan pariteettia.

Tässä viimeisimmässä äänestyksessä ja voitossa lainsäätäjät asettivat abortin oikeudet sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja kansanterveyden piiriin – kymmenet naiset kuolevat vuodessa etsimään abortteja Argentiinan pääsyn turvallisen abortin verkostoon mukaan.

Lainsäätäjät, jotka muuttivat äänensä tällä kertaa laillistamisen tukemiseksi, myönsivät, että tällaisella kehyksellä oli suuri vaikutus.

“Olemme muuttumassa paradigmassa, ja tätä muutosta johtavat feministiset ja ympäristötaistelut”, sanoi eteläisen Rio Negro -maakunnan senaattori Silvina García Larraburu, joka äänesti laillistamista vastaan ​​vuonna 2018, mutta puolestaan ​​tällä kertaa. “Henkilökohtaisen aseman, uskomusten lisäksi kohtaamme ongelman, joka vaatii kansanterveyttä koskevaa lähestymistapaa.”

Tämä kehys teki myös poliittisesti maittavan presidentti Alberto Fernándezin, vuonna 2019 valitun vasemmistolaisen oikeusprofessorin, tekemän abortin laillistamisesta kampanjalupauksen ja varhaisen lainsäädäntöprioriteetin.

“Argentiinassa on turvallinen abortti niille, jotka voivat maksaa siitä”, sanoi presidentin oikeudellinen ja tekninen sihteeri Vilma Ibarra, joka laati lakin. “Niiden, jotka eivät voi, täytyy käydä läpi erittäin vaikeita olosuhteita.”

Argentiinalaiset feministit ottivat syyn abortin oikeuksiin jo 1980-luvulla, mutta asiasta löytyi useless vähän poliittista vetovoimaa aikana, jolloin demokratia itse näytti hauraalta sotilaallisen diktatuurin jälkimainingeissa ja kun uskonnollinen konservatismi oli kovassa otteessa julkiseen keskusteluun .

Virallinen kampanja alkoi vuonna 2005 Kansallinen kampanja oikeudesta lailliseen, turvalliseen ja ilmaiseen aborttiin, johtajaton kattojärjestö, jonka ainoana tavoitteena oli laillistaminen.

He esittivät ensimmäisen lakiesityksen vuonna 2008 – useless päästääkseen sen suurimmalle osalle lainsäätäjiä, jotka pelkäsivät, että aiheeseen liittyminen voisi vahingoittaa heitä poliittisesti tuottamatta tuloksia, koska sen ei katsottu olevan mahdollisuutta siirtyä katolista vastaan Kirkon lobbaus.

“Monet sanoivat suostuneensa, mutta kieltäytyivät asettamasta allekirjoitusta laskuun”, kertoi aktiviteetti Julia Martino, joka auttoi tätä työtä.

Feministiset ryhmät jatkoivat aborttilaskujen antamista joka toinen vuosi toivoen pitävänsä asian hengissä. Mutta se oli joukko erityisiä julmia naisten murhia, mukaan lukien 14-vuotiaan raskaana olevan teini-ikäisen vuonna 2015 tapahtunut murha, joka turboahti heidän pitkään ammuttua tehtäväänsä ja kannusti luomaan Ni Una Menosia.

Heidän ponnistelunsa sytyttivät monet naiset Argentiinassa, aloittivat massiiviset katu-mielenosoitukset ja johtivat laajaan seksismiin, sukupuolipariteettiin ja naisten oikeuksiin, jotka alkoivat tavoittaa muita Latinalaisen Amerikan kansoja.

Kun abortin oikeuksia puolustavat taistelijat Buenos Airesissa pitivät mielenosoitusta laillistamisen tukemiseksi loppuvuodesta 2017, äänestysaktiivisuus hämmästytti heitä.

“Liikkeellä tapahtui, että sen määrä alkoi kasvaa ja saada erilaisia ​​ääniä”, kertoi Claudia Piñeiro, kirjailija ja aborttioikeusaktivisti.

Dora Barrancos, 80, hallituksen sosiologi, joka oli naisten joukossa, jotka puolustivat ongelmaa 1980-luvulla, sanoi, että tämä uusi sukupolvi rakensi “tartunnan aiheuttavan kapinan”.

Massiivisten katu-mielenosoitusten rallihuutot olivat usein röyhkeitä ja haastavia. ”Alas patriarkaatin kanssa, joka kaatuu! Se putoaa! ” yksi suosittu laulu meni. “Eläköön feminismi, joka voittaa! Se voittaa! “

Ajoitus toimi myös abortin laillistamisen hyväksi.

Ni Una Menos -liike oli jo työntänyt naisten oikeudet kansalliseen poliittiseen keskusteluun vuonna 2017, jolloin Argentiina hyväksyi lain, jolla laajennettiin kongressin kiintiöjärjestelmää, mikä teki naisille mahdollisuuden saavuttaa täysi pariteetti kansallisessa politiikassa.

Tämä virstanpylväs oli naislainsäätäjien koalition työ, joka huomasi strategisoituna WhatsApp-ryhmissä ja muissa ympäristöissä työskentelevänsä hyvin myös poliittisten erimielisyyksien parissa.

Heidän rakentamansa sukulaisuus taistellakseen naisten suuremman läsnäolon puolesta lainsäätäjässä antoi naisille mahdollisuuden murtaa rivejä miespuolisten poliittisten vanhinten kanssa ja luoda uudenlainen yhteistyömuoto, käytännöllinen ja suurelta osin vailla suurta ymmärrystä.

“Ymmärsimme, kuinka voimakkaita me olemme naisina, kun toimimme koordinoidusti”, kertoi kongressin jäsen Silvia Lospennato, joka on liittoutunut abortin vastustaneeseen entisen presidentin Mauricio Macrin, oikeistoltaan keskuskohtaisen johtajan kanssa.

“Olemme kaikki osallistuneet tekemällä politiikkaa, joka on hyvin epänormaalia ja täysin erilaista kuin miesten politiikka”, Lospennato sanoi.

Pariteetin vallitessa monet naispuoliset lainsäätäjät näkivät tien abortin laillistamiseen vuonna 2018. Ponnistus paisui kansalliseksi liikkeeksi, mutta jäi senaatissa vajaaksi katolisen kirkon – ja erityisesti argentiinalaisen paavi Francisin – voimakkaiden kampanjoiden jälkeen.

Seuraavana vuonna herra Fernández, joka on pitkään kannattanut oikeutta aborttiin, kampanjoi presidentin puolesta feministinä. Hänen kampanjajulisteensa sisälsi sukupuolineutraalin model sanasta “todos”, joka tarkoittaa kaikkia, jossa o-kirjain korvattiin auringon symbolilla.

Virkaan tullessaan herra Fernández perusti ministeriön, joka on omistettu edistämään naisten oikeuksia. Ja hän lupasi asettavansa toimeenpanovallan painon abortin laillistamisen taakse.

“Hän näki olevan ruohonjuuritason liike, johon hän halusi tarttua”, sanoi Maria Victoria Murillo, Columbian yliopiston valtiotieteiden professori, joka on kotoisin Argentiinasta. “Argentiinalaiset poliitikot ovat hyvin sopeutuneet katuliikkeisiin.”

Herra Fernández juhli voittoa senaatissa, jossa toimenpide hyväksyttiin laajemmalla marginaalilla kuin monet olivat sitä odottaneet.

“Turvallinen, laillinen ja ilmainen abortti on laki”, hän sanoi Twitterissä. “Tänään olemme parempi yhteiskunta.”

Daniel Politi ilmoitti Argentiinasta ja Ernesto Londoño ilmoitti Rio de Janeirosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *