Hongkongin käräjäoikeus määrää Jimmy Laiin takaisin vankilaan

HONG KONG – Hongkongin korkein oikeus määräsi demokratian kannattajan kustantajan Jimmy Laiin takaisin vankilaan torstaina, muutama päivä sen jälkeen, kun hänet vapautettiin takuita vastaan, viimeisin käänne jatkuvassa, kääntyvässä oikeudellisessa taistelussa yhden kaupungin merkittävimmistä hallitustenvastaisista henkilöistä.

Lain, kohtalokkaimman henkilön, kohtalo Hongkongin uuden uuden kansallisen turvallisuuden lain nojallaJotkut ovat pitäneet barometrina kaupungin oikeuslaitoksen riippumattomuudesta. Kun Laiia syytettiin salaa yhteistyöstä “ulkomaisten joukkojen” kanssa, muun muassa vaatimalla sanktioita Hongkongia vastaan, häneltä evättiin takuu aiemmin tässä kuussa.

Mutta hän voitti viime viikolla vapauttamisen, vaikkakin epätavallisen tiukoilla ehdoilla, mukaan lukien kotiaresti ja sosiaalisen median käytön kielto tai puhuminen toimittajille. Hongkongin hallitus valitti välittömästi kyseisen päätöksen kaupungin korkeimmalle tuomioistuimelle, viimeisen muutoksenhakutuomioistuimelle.

Kiinan kommunistisen puolueen viralliset uutiset hyökkäsivät alemman oikeusasteen tuomarin päätökseen myöntää takuita ja kutsuivat Laiia – kiihkeästi demokratiaa kannattavan Apple Each day -lehden perustajaksi – “pahamaineinen ja erittäin vaarallinen. ” Valtion ylläpitämät myyntipisteet toivat esiin jopa mahdollisuuden, että Method-Kiinan tuomioistuin voisi ottaa asian käsiteltäväksi, kuten kansallisen turvallisuuden laki sallii.

Kiinan hallitus asetti turvallisuuslain kesäkuussa tukahduttamaan raivokkaat hallitusten vastaiset mielenosoitukset Hongkongissa, entisessä Ison-Britannian siirtokunnassa, jolle luvattiin 50 vuotta kansalaisvapauksia ja suhteellista autonomiaa, kun se palasi Kiinalle vuonna 1997. Uusi laki sallii elinkautiset epämääräisesti määritellyistä alistamisen, irtautumisen ja salaa, ja se antaa viranomaisille laajat täytäntöönpanovaltuudet.

Lopullisen muutoksenhakutuomioistuimen kuulemistilaisuutta seurattiin tarkasti osittain siksi, että turvallisuuslainsäädännön mukainen asia oli ensimmäistä kertaa käsitelty Hongkongin korkeimmassa oikeudessa.

Sitä pidettiin myös uuden lain ytimenä olevan kysymyksen testinä: kieltääkö se käytännössä kansallisen turvallisuuden vastaajien takuita, kuten herra Laiin kriitikot väittivät. Jotkut oikeustieteilijät ovat huolissasi että tällainen säännös loukkaa vastaajien oikeuksia. Lain mukaan “takuita ei myönnetä”, elleivät syytetyt enää osoita uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Mutta viimeisen muutoksenhakutuomioistuimen torstaina tekemä päätös oli kapeasti räätälöity, tarjoten useless vähän ratkaisua tällaisiin kysymyksiin. Kolmen tuomarin lautakunta ei päättänyt siitä, kuinka korkealle palkki olisi asetettava vakuuden myöntämiselle.

Sen sijaan tuomarit suostuivat tarkastelemaan tätä kysymystä useless helmikuussa pidetyssä istunnossa ja asettamaan Mr. Laiin siihen asti. Paneelin mukaan hallitus oli esittänyt “erittäin tärkeitä ja yleisesti tärkeitä kysymyksiä” turvallisuuslain vaikutuksista takuuseen.

Paneelin kolme tuomaria olivat niiden joukossa, jotka Hongkongin pääjohtaja Carrie Lam oli valinnut käsittelemään kansallisen turvallisuuden tapauksia turvallisuuslain nojalla. Koska Peking valitsee pääjohtajat komitean välityksellä, rouva Lamin tuomareiden valinta on johtanut huoleen heidän puolueettomuudestaan.

Mutta yksi paneelin tuomareista, ylituomari Geoffrey Ma, on ollut puolustaa suoraan oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Rouva Lam valitsi myös alemman oikeusasteen tuomarin, joka myönsi Laiille vakuuden, oikeus Alex Lee. Oikeusministeri Lee kirjoitti päätöksessään uskovansa, että tiukat takausehdot estävät Laiia toistamasta väitettyjä rikoksiaan.

Oikeusministeri Lee sanoi myös, että Laiin julkiset lausunnot, jotka syyttäjien mukaan todistivat hänen olevan yhteistyössä ulkomaalaisten kanssa, näyttivät olevan “kommentit ja kritiikki“, Ei pyyntöjä tosiasiallisesta puuttumisesta Hongkongin asioihin.

Hra Laiin on tarkoitus joutua oikeudenkäyntiin huhtikuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *