Iran hyväksyi maksut Ukraine Airlinerin ampumisesta

Iranin hallitus myönsi keskiviikkona 150 000 dollaria niiden 176 ihmisen perheille, jotka tapettiin, kun Iranin joukot ampuivat Ukrainan lentokoneen tammikuussa, virallinen IRNA-uutistoimisto ilmoitti.

Kuvaamalla Iranin tilanteen käsittelemisen “mahdottomaksi”, Ukraina sanoi, että korvausten määrästä olisi neuvoteltava kansainvälisen käytännön mukaisesti ja että Iranin on selvitettävä tragedian syyt ja saatettava syylliset oikeuden eteen.

Iranin hallituksen lausunnossa sanottiin: “Kabinetti hyväksyi 150 000 dollarin tai vastaavan määrän euromääräisen maksamisen mahdollisimman pian Ukrainan suunnitelman kaatumisen uhrien perheille ja perheelle”, IRNA kertoi.

Iranin vallankumoukselliset vartijat ovat sanoneet vahingossa ampui alas Ukraine Worldwide Airlinesin koneen pian lentoonlähdön jälkeen Teheranista 8. tammikuuta, pidetään sitä ohjeena, kun jännitteet Yhdysvaltojen kanssa olivat kovat.

“Ukrainan osapuoli odottaa Iranilta luonnoksen tekniseksi raportiksi lentokoneen ampumisen olosuhteista”, sanoi Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleh Nikolenko. Hän lisäsi, että Iran ei ollut vielä pannut täytäntöön aikaisempia sopimuksia, mutta ei antanut yksityiskohtia.

“Tämä tilanne on erityisen mahdoton hyväksyä, koska puhumme viattomien ihmisten kohtalosta”, hän sanoi.

Iranin tie- ja kaupunkikehitysministeri Mohammad Eslami kertoi keskiviikkona valtion televisioon, että lopullinen raportti onnettomuudesta oli lähetetty tutkimukseen osallistuville maille.

Yhdistyneiden Kansakuntien sääntöjen mukaan Iran ylläpitää tutkinnan yleistä valvontaa, ja Yhdysvallat on antanut maalle, johon kone, Boeing 737-800, rakennettiin; Ukrainasta, jossa sitä käytettiin; ja Kanadasta, jossa monet uhreista asuivat.

Lentoliikenteen törmäystutkimuksia koskevissa kansainvälisissä säännöissä, jotka tunnetaan nimellä liite 13, sisältyy suositus, että loppuraportti ilmestyy 12 kuukauden kuluessa, määräaika päättyy ensi viikolla, vaikka monet korkean profiilin tutkimukset vievät kauemmin.

Kanadan liikenneturvallisuuslautakunnan tiedottaja sanoi sähköpostitse, että virastolle oli ilmoitettu, että “tutkintakertomusluonnos jaetaan” tällä viikolla, vaikka sillä ei olisi pääsyä siihen. TSB saa kopion loppuraportista vasta sen julkaisemisen jälkeen, hän sanoi.

Iranissa syntynyt kanadalainen Habib Haghjoo, joka menetti onnettomuudessa tyttärensä ja tyttärentyttärensä, sanoi, että hän ei luota Teheranin uutisiin ja korosti, että hänen prioriteettinsa oli raportti.

“He haluavat kääri sen”, hän sanoi Iranista. “Haluamme totuuden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *