Paavi Francis jättää voimakkaan Vatikaanin taloudellisen omaisuuden toimiston

Rooma – Paavi Franciscus on riisuttu Vatikaanin tehokkaimmalta toimistolta merkittävät rahoitusvarat, Vatikaani sanoi maanantaina, kun epäilyttävät investoinnit tuhlaavat miljoonia euroja kirkkolahjoituksissa aiheuttaen kiusallisen skandaalin ja käynnistämällä käynnissä olevan korruptiotutkinnan.

Paavin antama uusi laki määrää valtiosihteeri, Pyhän istuimen diplomaattinen ja hallinnollinen osasto, siirtää kaikki omistamansa rahoitusosuudet ja kiinteistöomaisuuden toisessa toimistossa, Vatikaanin taloutta hallinnoiva Apostolisen istuimen perinnön hallinto 4. helmikuuta mennessä.

Maanantaina julkistettuun lakiin sisältyvät muutokset ovat seurausta Vatikaanin tutkinnasta varojen väärinkäytöksestä valtiosihteerissä.

Yksi valtion sihteeristön merkittävimmistä investoinneista oli lontoolaisen kiinteistön ostaminen, joka ostettiin osittain uskollisten lahjoittamalla rahalla.

Lokakuussa 2019 Vatikaanin syyttäjät määräsivät a hyökkäys toimistoihin Vatikaanin pankkivalvontaviranomaisesta osana ostoa koskevaa tutkimusta. Tutkimus johti Vatikaanin turvallisuuspäällikön eroon, useiden Vatikaanin työntekijöiden ja virkamiesten erottamiseen ja kauppaan osallistuneen italialaisen pankkiirin pidätykseen.

Ketään ei kuitenkaan ole syytetty, ja pankkiiri on vapautettu.

Maanantaina ilmoitetut muutokset ovat myös Franciscuksen Vatikaanin hallinnon uudistamista koskevan asialistan mukaisia. Tämä tehtävä on osoittautunut huomattavaksi haasteeksi lähes kahdeksan vuoden ajan siitä, kun Francisista tuli paavi, osittain Vatikaanin byrokraattien työn takia.

Lain johdanto-osan mukaan päätös sihteeristön rahoituksen peruuttamisesta tehtiin “Pyhän istuimen taloudellisen ja rahoituksellisen toiminnan hallinnon, valvonnan ja valvonnan paremman järjestämisen”, “avoimemman ja tehokkaamman hallinnon” ja “selkeämmän” varmistamiseksi. vastuiden ja tehtävien erottaminen. ” Se totesi, että muut osastot hoitavat jo talous- ja talousasioita.

Laissa vaaditaan myös uuden rahaston perustamista lahjoituksille paaville, jota valtiosihteeri oli aiemmin hallinnoinut, “Vatikaanin lausunnon mukaan” paremman valvonnan ja paremman näkyvyyden varmistamiseksi. Vatikaanin talousministeriö valvoo menoja.

Vatikaanin mukaan muutos vapauttaa valtiosihteeristön avustamaan paavia ja hänen seuraajiaan “asioissa, jotka ovat tärkeämpiä kirkon hyväksi”.

“Se on askel, joka määrittää melko selkeän valtiosihteeristön supistamisen”, sanoi Sandro Magister, joka kirjoittaa paljon lukea blogi Vatikaanissa. “Paavi on hahmotellut prosessin varsin tarkasti ja pätevällä tavalla” Vatikaanin lain säännösten suhteen, hän sanoi.

Laki muodostaa sen, mitä paavi aloitti viime elokuussa kirjeessään ulkoministerille, kardinaali Pietro Parolinille ja vaatien sihteeristön omaisuuden siirtämistä Apostolisen Tuolin perinnehallinnolle. Kirjeessään Francis viittasi “maineriskeihin”, jotka ulkoministerille oli aiheutunut sijoittamalla Lontoon kiinteistökauppaan sekä Maltalla sijaitsevaan sijoitusvälineeseen.

Viime syyskuussa, Francis erotettiin äkillisesti Kardinaali Giovanni Angelo Becciu, valtion entinen pääsihteeristön sihteeristö, syytti korruptiosta Lontoon kiinteistösopimuksessa, jonka mukaan Vatikaanin syyttäjien mukaan verenvuoto kirkon rahasta rikastuttaen välittäjiä. Vatikaanin ja Italian oikeusviranomaiset jatkavat kyseisen sopimuksen sekä muiden rahoitustoimien tutkimista. Kardinaali Becciu on kiisti väärinkäytökset.

Marraskuussa Francis toisti vaatimuksensa, että valtiosihteeri hajauttaa varansa nimittämällä sen toteuttamiseen komission. Paavin viikonloppuna allekirjoittaman uuden lain myötä Francis antoi tarkat ohjeet siitä, miten tämä siirto tapahtuu.

Vaikka skandaali näytti saavan aikaan paavin päätöksen, Francis on asettanut Vatikaanin hallinnon ja sen talouden uudistamisen keskeiseksi osaksi hänen paavinvaltaansa.

Perugian yliopiston oikeustieteen professori Francesco Clementi, joka on kirjoittanut kirjan Vatikaanin organisaatiosta ja laeista, sanoi, että “rakennettaessaan Vatikaanin taloutta Francis valitsi kriteerit, jotka maailman talous- ja finanssiyhteisö ymmärtäisi. strategia selkeydestä ja avoimuudesta. “

Siitä lähtien, kun Francisista tuli paavi, hän sanoi: “Hänen kirkkonsa on hyväksynyt sarjan sopimuksia ja asiakirjoja saadakseen Vatikaanin taloudellisen ja finanssipolitiikan yhdenmukaiseksi muun maailman kanssa.

Uudessa laissa hyväksytään tehokkaasti kardinaali George Pellin suositukset, Francisin ensimmäinen talousministeri, joka on toistuvasti törmännyt valtiosihteeristön virkamiehiin yrittäessään saada enemmän valvontaa Vatikaanin taloudesta. Vuonna 2014 esseessä kardinaali Pell valitti, että joillakin Vatikaanin osastoilla oli “lähes vapaat kädet” talouteensa.

Kardinaalin uudistuspyrkimykset keskeytyivät, kun hänet pakotettiin palaamaan Australiaan vuonna 2017 syyttää alaikäisen seksuaalista hyväksikäyttöä. Hän oli syytteeseen aiemmin tänä vuonna ja palasi Roomaan syyskuussa.

“Palataan takaisin alkuperäiseen hankkeeseen, jonka Pell oli toteuttamassa ja jonka sihteeristö ja muut Vatikaanin yksiköt estivät voimakkaasti, jopa voimakkaasti”, herra Magister sanoi.

“Pell kohtasi takaiskuja ja on sanottava, että paavi jatkoi näitä yrityksiä estää hänet ottamalla takaisin vallan, jonka hän oli ensin antanut kardinalille. Nyt Pell on todistettu ”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *