George Blake, brittiläinen vakooja, joka petti lännen, kuoli 98-vuotiaana

Hän syntyi George Behar Rotterdamissa 11. marraskuuta 1922. Hänen äitinsä oli hollantilainen protestantti; hänen isänsä, Albert, oli Turkissa syntynyt espanjalainen juutalainen, joka taisteli Ottomaanien valtakuntaa vastaan ​​ensimmäisessä maailmansodassa ja oli haavoittunut, siteerattu galantiaan ja saanut Ison-Britannian kansalaisuuden. Hän asui Alankomaissa liikemiehenä.

Kun hänen isänsä kuoli vuonna 1934, George meni Kairoon asumaan sukulaisiinsa, mukaan lukien serkku Henri Curiel, josta tuli Egyptin kommunistijohtaja. Hän vieraili Alankomaissa toisen maailmansodan alkaessa vuonna 1939. Hänen äitinsä ja kaksi sisartaan pakenivat Englantiin, mutta hän liittyi hollantilaiseen vastarintaan, välitti viestejä ja keräsi tiedustelua kahden vuoden ajan.

Vetäytyessään Britanniaan hän muutti sukunimensä Blakeksi, liittyi kuninkaalliseen laivastoon, koulutettiin sukellusveneisiin ja Britannian sodan salainen salaiset tiedustelupalvelut värväsivät hänet aloittelevaksi agentiksi. Sujuvasti hollannin, saksan, arabian ja heprean sekä englannin kielillä hän käänsi saksankielisiä asiakirjoja ja kuulusteli saksalaisia ​​vankeja.

Sodan jälkeen hän opiskeli venäjää Cambridgessä – silloin Philby, Burgess ja Maclean olivat valmistuneet vakoojakauppaan – ja hänen opettajansa, joka on kotoisin vallankumousta edeltävästä Pietarista, innoitti hänessä rakkautta venäjän kieleen ja kulttuuriin, askel hänen kääntymyksessään. Sitten hänet lähetettiin Saksaan rakentamaan brittiläisten vakoojien verkko Berliiniin ja Hampuriin. Käyttämällä merivoimien atašeen kantta hän värväsi joukon agentteja.

Juuri ennen Korean sodan alkua vuonna 1950 herra Blake lähetettiin Souliin, Etelä-Korean pääkaupunkiin, diplomaattisuojan alla järjestämään toinen vakoojaverkosto. Mutta hyökkäävät Pohjois-Korean joukot vangitsivat hänet. Kolme vuotta Pohjois-Koreassa ollut kommunistinen indoktrinaatio.

Myöhemmin hän kielsi, että tämä olisi vaikuttanut hänen kääntymykseensä, ja vaati, että Pohjois-Korean pommitukset Yhdysvalloissa olivat olleet tärkein tekijä. “Pienten korealaisten kylien armoton pommittaminen valtavien amerikkalaisten lentolinnoitteiden avulla” tappamalla “naisia, lapsia ja vanhuksia” kauhisteli häntä, hän sanoi. “Se sai minut häpeään”, hän lisäsi. “Tunsin olevani sitoutunut väärälle puolelle.”

Herra Blake kertoi tapaavansa KGB: n upseerin Pohjois-Koreassa, suostuneensa tulemaan Neuvostoliiton edustajaksi ja aloittamaan välittömästi salaisuuksien paljastamisen. Hän ei halunnut palkkaa, ja epäilyjen välttämiseksi hän vaati, ettei hänelle anneta etuoikeuksia ja että hänet vapautettiin muiden vankeudessa olevien diplomaattien kanssa. Korean sodan loppuessa vuonna 1953 hänet palautettiin Britanniaan ja otettiin vastaan ​​kansallisena sankarina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *