‘Field’ vai helmi? Ristiriita Aasian modernististen rakennusten pelastamiseksi

HONG KONG – Kun pääpostitoimisto avasi Hongkongin rannalla vuonna 1976, paikallinen sanomalehti ennustettu että modernistisesta rakennuksesta tulisi “varmasti yhtä maamerkki” kuin sen viktoriaanisen aikakauden edeltäjä.

Ei aivan.

Rakennus – valkoisella betonijulkisivullaan, karkeilla kulmillaan ja sävytetyllä lasillaan – tuli Hong Kongin keskustan kiinnitys. Mutta sitä ei koskaan lisätty kaupungin suojattujen maamerkkien rekisteriin. Nyt, kun Hongkongin virkamiehet ovat painostuneet tuottamaan tuloja, lähes 12 hehtaarin alue, jonka arvo on yli 5 miljardia dollaria, saatetaan myyntiin tässä kuussa.

Rakennuksen kannattajat pyrkivät pelastamaan sen, koska jokaisella, joka ostaa alla olevan maan, on kaikki oikeudet repiä posti.

“Jotkut Hongkongin ihmiset saattavat ajatella, että se on useless valkoinen laatikko”, sanoi Charles Lai, Hongkongin, Kiinan alueen arkkitehti, syksyn iltapäivällä postitoimiston ulkopuolella, jossa ihmiset olivat rivissä postilaatikoihin.

“Mutta itse asiassa tämä yksinkertainen esteettisyys on juuri siellä, missä arvo on”, hän lisäsi.

Aasian kaupungeissa asukkaat ja suunnitteluharrastajat kokoontuvat tallentamaan tai dokumentoimaan sodanjälkeisiä rakennuksia, joita virkamiehet pitävät liian uusina, liian rumaina tai liian merkityksettöminä suojatakseen purkamiselta. Monet rakennuksista olivat kunnallisia rakennuksia, jotka palvelivat keskustan keskustan keskuksena. Kampanjat ovat tavallaan yritys säilyttää kollektiiviset muistot, jotka on tallennettu sisälle.

Ponnistelut heijastavat myös vastenmielisyyttä geneerisen näköisillä ostoskeskuksilla ja osakehuoneistoilla, jotka ovat korvanneet modernistisia rakennuksia Aasian kaupunkialueilla, samoin kuin kaupunkien asukkaiden nostalgia, jotka seuraavat niiden horisontteja jatkuvasti.

Mr. Lai sanoi, että hallituksen arkkitehdin suunnittelema viisikerroksinen Hongkongin postitalo on mielenkiintoinen, koska sen muoto määrittelee toiminnot – modernistisen liikkeen periaate, joka oli suosittu 1920-luvulta 1970-luvulle. Asiakkaiden lattialla on esimerkiksi korkeammat katot ja suuremmat ikkunat kuin postilajittelukoneiden.

”Nämä ovat paikkoja, jotka ovat osa ihmisten jokapäiväistä elämää; heidän ei tarvitse välttämättä olla hyvin kauniita ollakseen merkittäviä ”, Haider Kikabhoy, joka johtaa kulttuurikävelyretkiä Hongkongissa, kertoi kaupungin sodanjälkeisistä maamerkeistä.

Vanhempien rakennusten kohdalla viranomaiset “keskittyvät yleensä arkkitehtuurin harvinaisuuteen, rakennuksen hyvin suunnitteluun tai historialliseen merkitykseen”, Kikabhoy sanoi. “Mutta on monia tapoja ymmärtää historiaa, ja sosiaalinen historia on yhtä tärkeä asia.”

Arkkitehtuurissa modernismi ilmaistiin “brutaalisuuden” ja muiden tyylien avulla, jotka pyrkivät saamaan aikaan koneen aikakauden olosuhteet ja tukeutuen voimakkaasti betoniin materiaalina. Barbican Middle Lontoossa, joka avattiin vuonna 1982, on klassinen esimerkki Brutalist-estetiikasta – ja se äänestettiin kerran kaupungin rumin rakennukseksi.

Aasiassa modernismi vaikutti Tokion kaltaisten maamerkkien suunnitteluun Hotelli Okura, joka avattiin ennen kaupunkia, jossa järjestettiin vuoden 1964 olympialaiset, ja dramaattisesti kaarevat betonirakennukset, jotka arkkitehti Leandro V.Locsin suunnitteli Filippiineille.

Jotkut alueen modernistisista rakenteista tulivat heti kuuluisiksi, mutta toisilla ei ollut seuraajia vasta äskettäin. Kiinnostus näyttää johtuvan osittain brutalismin laajempi uudelleenarviointi Euroopassa ja sen ulkopuolella, ja sosiaalisen median buzz kun ihmiset löytävät uudelleen epätavalliset muotoiluominaisuutensa.

Joissakin tapauksissa 1900-luvun puolivälistä loppupuolelle rakennetut rakennukset herättävät yleistä mielenkiintoa juuri siksi, että rakennukset puretaan.

Viime vuodesta lähtien kaksi Hongkongissa – a Toimistotorni 1967 ja a 1973 hotelli – hajotettiin, prosessi, joka sai aikaan niiden arkkitehtuuriperinnön uudelleenarvioinnin.

Thaimaassa omituisen modernistisen suunnittelun yleiset symbolit – erilliset elokuvateatterit – on melkein poistettu. Useat sadat olivat pistäneet maiseman kukoistuksensa aikana, 1980-luvulla, kertoi Philip Jablon, riippumaton tutkija, joka kirjoitti heistä kirjan. Viimeinen, La Scala, piti paikkansa viimeinen seulonta Bangkokissa heinäkuussa, mikä sai elokuvateatterit valittamaan aikakauden loppua.

Kambodžan pääkaupungissa, Phnom Penhissä, vuosikymmeniä kestäneessä projektissa, jossa dokumentoitiin kymmeniä modernistisia rakennuksia, todettiin, että suurin osa oli tuhottu tai muutettu merentakaisten kehittäjien rahoittaman rakennusaallon keskellä, kertoi Phnom Penhin arkkitehti Pen Sereypagna. tutkimustyötä.

Noin 30 rakennusta on suunnitellut Kambodžan tunnetuin arkkitehti, Vann Molyvann, joka opiskeli Pariisissa modernismia Le Corbusier.

Joissakin tapauksissa kiinnostus modernistisia rakennuksia kohtaan on johtanut suojelun voittoihin.

Tänä kesänä ryhmittymä suostunut säilyttämään Hongkongin valtionteatteri, a omituinen elokuvan talo vuonna 1952, osana kunnostushanketta. (Herra Kikabhoy, joka edusti rakennuksen pelastamista, on nyt uuden maailman kehityksen konglomeraatin palkattu konsultti.)

Singaporessa kaupunkien kunnostamisviranomainen ilmoitti lokakuussa ehdottavansa suunnitelma säästää Golden Mile Advanced – runsas, sekakäyttöinen rakennus, joka valmistui vuonna 1973 ja jota hollantilainen arkkitehti Rem Koolhaas ylisti kerran “ainutlaatuiseksi teokseksi” – osana rakennuksen uudistamista, jolla se istuu.

Vaikka kaikki Singaporen modernistiset rakennukset eivät ansaitse pelastamista, kertoi Karen Tan, paikallisen suunnittelukonsultoinnin Pocket Projectsin perustaja, Golden Mile Complexin suojelusuunnitelma on “todellinen vahvistus tällaisten rakennusten merkityksestä kansakunnan sosiaaliselle alalle. kulttuurinen identiteetti. “

Historiallisesti hän lisäsi, että kaupunkivaltioiden kaupunkikehitysmalli on ollut “puolueellinen kohti hyvin tabula rasa, repiä-alas-ja-rakentaa eräänlaista lähestymistapaa”.

Hongkong on toisinaan sitoutunut säilyttämään modernistiset rakennukset hajallaan keskustassaan. Heidän joukossaan ovat poliisin naimisissa olevat asunnot, vuoden 1951 rakennus, jossa kerran asuivat naimisissa olevat poliisin henkilökunnan jäsenet ja heidän perheensä Murray, vuoden 1969 hallituksen rakennus, jonka kaakeloitu ristikko lepää valtavien valkoisten kaarien päällä.

Mutta tallentaminen Yleinen posti sivusto esittää uusia haasteita.

Hongkongin kehityssihteeri Michael Wong on kutsunut sivustoa “erittäin arvokkaaksi ja erittäin strategiseksi”.

Sivusto on poliittisesti herkkä, koska se sijaitsee Hongkongin rannan sydämessä, lähellä Kansan vapautusarmeijan omistamaa kiinteistöä, kun Kiinan hallitus on murtamaan alueen demokratiaa edistävässä liikkeessä ja täytäntöönpanossa kansallisen turvallisuuden laki joka tuli voimaan kesän aikana.

Rakennuksen kannattajat odottavat ostajan olevan Method-Kiinan kehittäjä, joka ei ehkä ole halukas säilyttämään pyhäinettä Britannian siirtomaa-ajanjaksosta, joka päättyi vuonna 1997.

Katty Regulation, merkittävä kaupungin modernistisen arkkitehtuurin puolestapuhuja, sanoi postista: “He tarkastelevat rahapuolta, lattiapinta-alaa, jonka he voivat tuottaa, ja kuinka paljon kehittäjä voi rakentaa. He eivät katso rakennusta. ”

Suunnittelulyhyt vaatii joidenkin postilaitosten sisällyttämistä kaikkiin sivuston uusiin rakenteisiin, mutta puolestapuhujien mukaan nykyisellä postitoimistolla on itsessään arvoinen.

He vetoavat kaupungin antiikkineuvontaneuvostoon kumoamaan vuoden 2013 päätöksen, jonka mukaan vuonna 1970 tai myöhemmin rakennetut rakennukset jätetään suojelutason ulkopuolelle. Rakennukset, kuten Basic Put up Workplace, voidaan heidän mukaansa kohdentaa “mukautuvaan uudelleenkäyttöön” tavalla, joka tuottaa uusia tuloja – aivan kuten The Murray tuli luksushotelli ja poliisin naimisissa olevat asuinalueet muutettiin a Warren korkealaatuisia putiikkeja.

Hongkongin kehitysvirasto sanoi lyhyessä lausunnossaan, että neuvottelukunnan politiikka ei ole muuttunut. Joten postirakennus voi olla hämärässä.

Hongkongin arkkitehti Lai sanoi sanoi olevansa epävarma siitä, mitä mieltä olisi hallituksen kannasta rakennukseen.

“Hallitus kohtelee tätä joko tahallaan tai tahattomasti korvattavana”, hän sanoi. “He eivät todellakaan näe sitä symbolina tai maamerkkinä, mikä saa ihmiset ajattelemaan:” Teetkö tämän tarkoituksellisesti pyyhkäisemään siirtomaahistoriaa vai etkö yksinkertaisesti pysty näkemään arvoa? “”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *