EU: n kannalta Brexit-sopimus on aika hyvä

BRYSSEL – Euroopan unioni on tullut raskaista neuvotteluista Ison-Britannian kanssa sen poistumisesta blokista tyydyttävällä tavalla – että se on säilyttänyt yhtenäisyytensä ja perusperiaatteensa, erityisesti nykyään 450 miljoonan kuluttajan sisämarkkinoiden eheyden sen vaikutuksesta.

Ja se odottaa nyt elämäänsä ilman Britanniaa.

Ursula von der Leyen, kolmikielinen saksalainen, joka on Euroopan komission päällikkö, blokin voimakas byrokratia, nousi kävelemään hänen poliittisen profiilinsa ja maineensa parantamisen myötä.

Normaalisti neuvottelujen lopussa hän tunsi iloa, von der Leyen sanoi torstai-iltana. Mutta tänään hän sanoi: “Tunnen useless hiljaisen tyydytyksen ja rehellisesti sanottuna helpotuksen.”

Oli aika “katsoa tulevaisuuteen”, hän sanoi. “On aika jättää Brexit taakse. Tulevaisuutemme tehdään Euroopassa. ”

Se on ollut tyydyttävä loppu vaikealle vuodelle rouva von der Leyenille ja koko Euroopan unionille. Blokki oli täynnä vakavia haasteita, jotka vaihtelivat pandemiasta uuden seitsemän vuoden talousarvion ja mittavan virusten palautusrahaston turvaamiseen pahimmin kärsineiden maiden auttamiseksi. Rahasto edustaa ensimmäistä kertaa yhteistä eurooppalaista velkaa.

EU: n on myös täytynyt selviytyä oikeusvaltioperiaatteen sisäisistä haasteista ja presidentti Trumpin jatkuvasta antagonismista; luoda tiukempi asenne Kiinaan ja Turkkiin; sopia Valkovenäjää koskevista pakotteista; yrittää löytää johdonmukainen vastaus strategisen autonomian ja eurooppalaisen puolustuksen lisäämistä koskeviin vaatimuksiin; tulla yhteen ilmastotavoitteiden suhteen; ja valmistella kantoja valitun presidentin Joseph R. Biden Jr.

Verrattuna moniin näistä aiheista, Brexit oli aina “kolmannen asteen ongelma”, sanoi Brysselin tutkimuslaitoksen Bruegel johtaja Guntram Wolff.

Silti hän sanoi, “kauppa on varsin saavutus”, jonka hän ja monet muut olivat pitäneet epätodennäköisinä jopa viikko sitten.

Mutta Saksan liittokansleri Angela Merkel, jonka maa on blokin pyörivä puheenjohtajakausi vuoden loppuun asti, “todella halusi sopimuksen”, Wolff sanoi. Saksalaiset, joissa Eurooppa ja Nato ovat kansallisia etuja, pitävät Britanniaa liian lähellä, liian suurena ja liian tärkeänä, jotta sen sallitaan ajautua pois ilman yhtä.

Merkelin kabineteissa toiminut ja hänen lähellä oleva rouva von der Leyen, joka sai tämän työn ranskalaisen presidentin Emmanuel Macronin kannustamana, oli ihanteellisessa asemassa tekemään lopulliset kompromissit – tarkastelemaan takaisin Euroopan pääkaupunkien kanssa – jotka ovat vihdoin tuottaneet sopimuksen.

“Olen varma, että saksalaiset tekivät toiveensa selväksi” rouva von der Leyenille, herra Wolff sanoi. “Mutta tarvitset komission puheenjohtajan soittamaan suoraan Elyséelle ja kansliaan ja tekemään sopimuksen.”

Viimeinen kauppa on vapaakauppasopimus, jossa tunnustetaan Britannian halu poistua sisämarkkinoilta ja tulliliitosta säilyttäen samalla tulliton ja kiintiötön tavarakauppa Euroopan unionin kanssa.

Tätä varten Britannia sopi välimiesmenettelyllä ja rikkomusten mahdollisilla tariffeilla, jotka pitävät sen määräykset ja tuet suunnilleen Brysselin sääntöjen mukaisina epäterveen kilpailun estämiseksi. Kauppa vaatii kuitenkin tavaroiden tarkastuksia erityisesti elävien eläinten salakuljetuksen estämiseksi.

Kauppa kattaa myös monia arkipäivän mutta ratkaisevan tärkeitä viisumeja, sairausvakuutusta sekä lento-, rautatie- ja maantieliikennettä. Siinä Pohjois-Irlantia, joka on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, kohdellaan EU: n tullialueella estääkseen saaren kovan rajan tarpeen, mutta se vaatii Britannian Pohjois-Irlantiin suuntautuvien tavaroiden tarkastuksia.

Ja kauppa kohdistaa kalastusalueet ja kiintiöt uudelleen, koska Britannia on nyt itsenäinen rannikkovaltio.

Todellinen valta Euroopan unionissa on jäsenvaltioilla, mutta ne valtuuttivat komission ja pääneuvottelijan, Michel Barnierin, lyödä pois monimutkaisen sopimuksen ja samalla asettamaan punaiset viivat.

Herra Barnier, joka työskenteli monipuolisten kollegojen kanssa Britannian hallitusten muuttuessa, toi jäsenmaat yhteen. Tiedottamalla heitä ja Euroopan parlamenttia hän onnistui pitämään blokin yhtenäisenä huolimatta Ison-Britannian pyrkimyksistä toimia suoraan eri pääkaupunkien kanssa.

Kun vaikeimmat poliittiset päätökset oli tehtävä, Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin oli puhuttava rouva von der Leyenille. Vaikka heidän suhde on viileä – hän näyttää rokotetulta herra Johnsonin hämmentävältä viehätykseltä – hän toimitti.

Jos Henry Kissinger valitti aiemmin, että Euroopan unionilla ei ollut puhelinnumeroa, 11 vuotta sitten voimaan tullut Lissabonin sopimus teki paljon asioiden selventämiseksi ja ryhmän yksilöimiseksi kolmeksi presidentiksi – Charles Michel Eurooppa-neuvostosta. jäsenmaat ja David Sassoli Euroopan parlamentista sekä rouva von der Leyen.

Joten vaikka herra Johnsonin edeltäjillä oli tapana valittaa katkerasti rouva von der Leyenin edeltäjän Jean-Claude Junckerin voimasta ja mielikuvituksesta, herra Johnsonilla oli puhelinnumero.

Loppujen lopuksi kyseessä on kapea vapaakauppasopimus, mutta se antaa Britannialle enemmän kauppaoikeuksia Euroopan unionissa kuin mikään muu kolmas maa. Mutta se luo paljon paperityötä ja viivästyksiä eikä sisällä palveluja, jotka muodostavat noin 80 prosenttia Britannian taloudesta.

Ja sillä on väistämättä suurempi ja kielteisempi vaikutus Isoon-Britanniaan, kun otetaan huomioon näiden kahden yksikön vertailukoko. Britannia ansaitsee noin 13 prosenttia bruttokansantuotteestaan ​​viennistä Euroopan unioniin, mikä ansaitsee useless three prosenttia bruttokansantuotteestaan ​​viennistä Britanniaan.

Mutta sopimus luo pohjan uusille keskusteluille ja paremmille suhteille. Entinen Ison-Britannian Eurooppa-ministeri Denis MacShane kutsuu tätä “Brexiternity” ottaen huomioon monien vuosien keskustelun, joka on vielä tulossa.

Neiti von der Leyenin toimikausi alkoi rajusti ja keskittyi muuttoliikkeeseen, kun virus tarttui Eurooppaan ja alkoi halventaa tavaroiden ja ihmisten liikkumista jopa vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella. Terveys ei koskaan ollut Brysselin keskeinen toimivalta, joka jätettiin valtioille, ja rouva von der Leyen ja komissio näyttivät usein tappiolta.

Häntä kritisoitiin myös siitä, että hän oli liian syrjäinen, työskenteli liian pienen neuvonantajaryhmän kanssa ja että hän sitoutti yksityisen yrityksen parantaakseen suhdettaan.

Mutta läheisen suhteensa Saksan ja Ranskan johtajiin suureksi avuksi hän vetää komission yhteen parantamaan tavaroiden ja ihmisten liikkumista ja järjestämään henkilökohtaisten suojavarusteiden ja sitten mahdollisten rokotteiden kollektiiviset hankinnat edulliseen hintaan.

Hän myös nautti Saksan ja Ranskan välisen kompromissin hehkusta, joka mahdollisti lopulta kollektiivisen velan syntymisen virusten palautusrahastolle. Se johti myös juuri tässä kuussa sopimukseen seitsemän vuoden talousarviosta, rahastosta ja kyvystä asettaa ehdolliseksi tuleville menoille jäsenvaltioiden – erityisesti Unkarin ja Puolan – oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen.

Myös ilmastotavoitteista käydyissä pitkissä keskusteluissa päästiin yksimielisyyteen toivoa realistisemmaksi tulla hiilineutraaleiksi vuoteen 2050 mennessä. Suuri osa tästä pohjatyöstä oli tehty komissiossa.

Kuten tavalliseen tapaan EU: n 27 jäsenmaassa, voitot ovat vaikeita ja niitä ei aina voida selittää helposti. Mutta Brexit-sopimus oli joko tehtävä vuoden loppuun mennessä tai ei. Ja neiti von der Leyen toimitti.

“Tarkoittaako se, että hänestä on tullut vahva komission puheenjohtaja?” Mr. Wolff, Bruegel-analyytikko, sanoi. “En ole varma, että menisin niin pitkälle. Mutta tämä oli tärkeää, se toimitettiin, ja se olisi ollut sotku, jos sitä ei olisi toimitettu, ja Euroopan kansalaiset eivät olisi ymmärtäneet epäonnistumista viruksen jo aiheuttaman taloudellisen vahingon lisäksi. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *