Brexitin jälkeinen kauppa: 5 takeawaya

Isossa-Britanniassa ja Euroopan unionissa solmi kauppasopimuksen torstaina asettamalla kauppasuhteensa sen jälkeen, kun Britannia on saattanut kovan taistelunsa irti Euroopan unionista 31. joulukuuta.

Brittiläiset lainsäätäjät olivat vuosien varrella käyneet läpi avioeroa, joka tunnetaan nimellä Brexit. Iso-Britannia virallisesti poistui Euroopan unionista 31. tammikuuta, joka sulkee kirjan lähes puolen vuosisadan ajan läheisistä siteistä Eurooppaan, mutta se jatkoi blokin sääntöjen noudattamista siirtymäkauden aikana, jonka tarkoituksena oli antaa osapuolille aikaa neuvotella tällä viikolla syntyneestä kauppasopimuksesta.

Tässä ovat sopimuksen ehdot.

Brittiläiset yritykset ovat jo pitkään voineet siirtää tavaroita Euroopan unioniin ja sieltä pois maksamatta veroja tai tulleja. Jos osapuolet eivät olisi päässeet sopimukseen ennen 31. joulukuuta määräaikaa, tullit olisi asetettu, mikä nostaisi autojen hintaa huomattavasti ja tekisi brittiläisten maanviljelijöiden kannalta paljon vaikeampi myydä lihaaesimerkiksi Euroopan markkinoille.

Sopimattomuuserotus näytti myös todennäköiseltä luoda tukos Britannian satamissa ja säiliöautot rajan kummallakin puolella.

Uusi sopimus tarkoittaa, että Britannia välttää raskaita tavaroita tai tariffeja. Mutta rajalla voi silti esiintyä ongelmia, kun tarkastukset lisääntyvät ja kauppiaiden on täytettävä uudet tulli-ilmoitukset.

Ja kaupallisilla suhteilla on enemmän rajoituksia. Talousarvion vastuuvirasto on arvioinut, että Ison-Britannian bruttokansantuote voisi olla seuraavien 15 vuoden aikana kumulatiivisesti four prosenttia pienempi kuin jos Yhdistynyt kuningaskunta olisi pysynyt Euroopan unionissa. Ilman sopimusta tuon pudotuksen ennustettiin olevan vielä suurempi.

Sopimus ei ollut täysin yllätys. Joillekin kommentaattoreille sopimuksettomana pidetty Brexit oli aina ollut pikemminkin hyödyllinen vaikutusvalta poliittisiin tarkoituksiin kuin neuvottelujen todennäköinen tulos.

Ison-Britannian kalastusteollisuudessa työskentelevien ihmisten määrä on vähentynyt viime vuosikymmeninä, ja Ison-Britannian hallitus antoi irtautumisensa Euroopan unionista mahdollisuuden elvyttää teollisuutta vähentämällä eurooppalaisten yritysten pääsyä Britannian vesille. Alun perin Iso-Britannia pyrki vähentämään 80 prosentilla kalojen osuutta, jonka Euroopan unionin veneet saisivat saada Britannian vesillä.

Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson teki merkittäviä myönnytyksiä tältä osin: Euroopan unionin kalastuskiintiötä Ison-Britannian vesillä leikataan 25 prosenttia brittiläisten uutisraporttien mukaan. Mutta Bryssel myös kompromissi: Kiintiöiden alentaminen tulee voimaan viiden ja puolen vuoden aikana, suunnilleen puolet niin kauan kuin Euroopan unioni alun perin halusi.

Brittiläiset työntekijät, jotka ovat tyytymättömiä siihen, että heillä ei ole yksinoikeutta kaloihin Britannian vesillä, voivat valittaa sopimuksesta. Mutta analyytikot ovat sanoneet, että brittiläisillä veneillä ei olisi kapasiteettia tarttua kaikkeen, mikä kerran meni eurooppalaisten veneiden joukkoon, vaikka heillä olisi siihen mahdollisuus.

Ei-kauppa -skenaario olisi myös pakottanut tullit brittiläisiin kalastusyrityksiin, mikä olisi vaikeuttanut saaliidensa myyntiä Euroopan unionille kilpailukykyisin hinnoin.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden kansalaiset voivat etsiä työpaikkoja muualta blokista, työskennellä siellä ilman erityislupia ja jäädä työpaikansa jälkeen. Mutta kauppasopimus lopettaa ihmisten vapaan liikkuvuuden Britannian ja maanosan välillä.

Sekä yhtenäismarkkinoina että tulliliittona Euroopan unioni sopi myös hyväksyvänsä samat säännöt ja määräykset, jotta tavarat, palvelut ja pääoma voivat liikkua vapaasti blokin sisällä olevien maiden rajojen yli. Ja se suostui soveltamaan samoja veroja blokin ulkopuolelta tuleville tavaroille, mikä tarkoittaa, että ne voidaan kuljettaa Euroopan unionin sisällä ilman lisämaksuja.

Mutta Britannia jättää nyt sekä sisämarkkinat että tulliliiton ja voi harjoittaa kauppaa muiden maiden kanssa. Nämä seikat olivat yksi Britannian aggressiivisimpien Eurooppa-vastaisten lainsäätäjien vaatimuksista.

Vastineeksi siitä, että brittiläiset yritykset voivat välttää tariffeja, Euroopan unioni halusi varmistaa, etteivät nämä yritykset saisi epäoikeudenmukaisia ​​etuja kilpailijoihinsa nähden. Blokin johtajat olivat huolissaan siitä, että Britannia antaisi omille yrityksilleen jalan ylimääräisellä valtiontuella tai alentamalla ympäristö- tai työvaatimuksia.

Britannia ei halunnut, että Euroopan unioni voi automaattisesti määrätä pakotteita, jos se päättää poiketa eurooppalaisista säännöistä. Joten molemmat osapuolet pyrkivät kehittämään mekanismin, jolla jompikumpi voisi nostaa kantelun, jos sillä olisi todisteita siitä, että toinen on muuttanut säännöksiä tavalla, joka asettaa toisen yrityksen epäedulliseen asemaan.

Viimeisenä keinona, ellei Britannia ja Euroopan unioni pystyisi löytämään yhteisymmärrystä tällaisessa tilanteessa, tulleilla voitaisiin määrätä sen varmistamiseksi, että yhdellä osapuolella ei ole liian suurta etua.

Kauppasopimus koski ensisijaisesti tavaroiden ylittämistä. Mutta Ison-Britannian talous on erittäin riippuvainen palvelusektoristaan, eikä kaupan ansiosta brittiläisten yritysten ollut helpompaa myydä rahoitus- ja muita palveluita eurooppalaisille naapureilleen.

Siirtymäkauden päättyessä 31. joulukuuta Lontoon kauppiaat lähtevät Euroopan unionin rahoituspalvelujen sisämarkkinoilta.

Molemmat ovat sanoneet haluavansa tulevaisuudessa arvioida, olivatko toisen osapuolen rahoituspalvelusäännöt yhtä tiukat ja voisivatko he edelleen ostaa ja myydä palveluja rajojen yli.

Mutta järjestelmä ei ole yhtä suoraviivainen pankeille ja kauppiaille kuin nykyinen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *