Bidenin odotettiin laajentavan Yhdysvaltojen ja Intian välisiä suhteita korostaen samalla ihmisoikeuksia

WASHINGTON – Trumpin hallinto on investoinut merkittävästi suhteisiinsa Intiaan viimeisten neljän vuoden aikana, nähdessään maan tärkeänä kumppanina Kiinan nousun vastapainossa.

Sotilaallinen yhteistyö ja henkilökohtainen ystävyys presidentti Trumpin ja Intian pääministeri Narendra Modin – molempien hallitsevien kansallismielisten – välillä ovat työntäneet New Delhia ja Washingtonia lähemmäs.

Nyt kun presidentiksi valittu Joseph R.Biden Jr. on siirtymässä Valkoiseen taloon, amerikkalaiset diplomaatit, intialaiset virkamiehet ja turvallisuusasiantuntijat palauttavat odotuksensa kahden maailman suurimman demokratian välisistä suhteista.

Toisaalta asiantuntijat sanoivat, että herra Bidenin hallinto kiinnittää todennäköisesti enemmän huomiota Intian kiistanalaisiin kotimaisiin tapahtumiin, joissa herra Modin oikeistopuolue on vakiinnuttanut valtaa tasaisesti ja muuttunut avoimesti vihamieliseksi muslimi vähemmistöjä kohtaan. Herra Trump on suurelta osin sulkenut silmänsä.

Toisten mielestä Yhdysvalloilla ei ole varaa muuttaa dramaattisesti New Delhia koskevaa politiikkaansa, koska Yhdysvallat tarvitsee Intian apua Kiinan torjunnassa ja arvostaa Intiaa yhä enemmän sotilaallisena ja kauppakumppanina.

“Todellinen avautuminen Yhdysvaltojen ja Intian välillä alkoi presidentti Clintonin johdolla, se kiihtyi presidentti Bushin johdolla, jatkui presidentti Obaman johdolla ja kiihtyy jälleen presidenttimme presidentti Trumpin johdolla”, sanoi Varaulkoministeri Stephen Biegun lokakuussa. “Yksi Yhdysvaltain ja Intian suhteiden vakioista on ollut, että jokainen presidentinhallinto täällä Yhdysvalloissa on jättänyt suhteet jopa parempaan kuntoon kuin perinyt.”

Useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että Kiina on liikkeellepaneva voima sille, kuinka Intian suhde Washingtoniin muuttuu Bidenin hallinnossa.

“Tarvitsemme Intiaa useista syistä”, sanoi Ashley J. Tellis, Washingtonin Carnegien kansainvälisen rauhanrahaston vanhempi stipendiaatti. “Tärkeintä on tasapainottaa Kiinan valtaa Aasiassa.”

Tänä vuonna Intian ja Kiinan välinen pahin rajayhdistelmä vuosikymmenien ajan jätti 20 intialaista sotilasta kuolleeksi. Uuden Delhin ja Pekingin välisten suhteiden heikentyessä Yhdysvaltain diplomaatit ovat nähneet Intian vahvistavan sitoutumistaan ​​monenkeskiseen kumppanuuteen Yhdysvaltojen, Intian, Japanin ja Australian välillä – joka tunnetaan nimellä nelikulmainen turvallisuusvuoropuhelu tai “Quad”.

Kiina on pilkannut tämän foorumin Aasian versiona Pohjois-Atlantin sopimusjärjestöstä, joka on suoraan tarkoitettu tasapainottamaan sen etuja. Intia, muodollisten liittoutumien valta ja häiritsevä kauppasuhde Pekingiin, oli aluksi epäröivä osallistumaan täysimääräisesti.

Herra Bidenistä, joka puhui kerran optimistisesti Kiinan noususta “suurvallana”, on tullut yhä kovempi joidenkin analyytikoiden mukaan hänen hallintonsa todennäköisesti käyttäisi Quadia keinona varmistaa, että voimatasapaino Indo-Tyynenmeren alueella ei kallistu liian pitkälle Kiinaa kohti.

“He pitävät neloset menossa”, sanoi Richard Fontaine, uuden amerikkalaisen turvallisuuden keskuksen toimitusjohtaja ja lisäsi, että tapahtumapaikka on muuttunut pitkälti “kokouksen etsimiseksi esityslistan mukaan jotain todelliseksi, joka tekee asioita”.

Jotkut intialaiset virkamiehet ovat huolissaan siitä, että seuraava hallinto ei tule olemaan yhtä kovaa Kiinaa kuin nykyinen ja että herra Biden ottaa vivahteikkaamman ja epäedullisemman aseman Intiaa kohtaan, analyytikot sanoivat.

“Jos hänen katsotaan pyrkivän pehmeämpään lähestymistapaan Kiinan kanssa, se saa New Delhin ajattelemaan pehmeää liittoutumaa”, sanoi Brahma Chellaney, strategisten tutkimusten professori Middle for Coverage Analysis -tietoryhmässä New Delhissä.

Herra Bidenin hallinto perii kasvavat sotilaalliset suhteet Intiaan. Viime kuukausina Yhdysvallat ja Intia ovat jakaneet enemmän älykkyyttä ja toteuttaneet koordinoidumpia sotaharjoituksia. Sotilaallinen yhteistyö on läheisintä kahden maan laivastojen kesken; juuri viime viikolla Merivoimien sihteeri Kenneth J.Braithwaite vieraili Intiassa.

Yhdysvallat on yrittänyt lisätä asekauppaa Intiaan, mutta Intian historia ostaa aseita muista maista, kuten Ranskasta, Israelista ja Venäjältä, on vaikeuttanut sitä. Amerikkalaiset virkamiehet ovat huolissaan arkaluonteisten laitteiden toimittamisesta Intiaan, jos on olemassa vaara, että Venäjän armeijan jäsenillä tai muilla ulkomaisilla agenteilla on pääsy samaan laitteistoon. Amerikan ja Intian viranomaiset allekirjoittivat sopimuksen reaaliaikaisen jakamisesta maantieteelliset tiedot satelliittikuvien kautta, kun ulkoministeri Mike Pompeo vieraili Intiassa lokakuussa.

Lämpenevistä siteistä huolimatta Intian viranomaiset huolestuvat myös siitä, että herra Biden saattaa olla vähemmän kriittinen Pakistania, Intian arkistointia kohtaan, kuin herra Trump. Herra Biden voi jopa ottaa yhteyttä Islamabadiin tuen saamiseksi Yhdysvaltoina vetää joukkoja Afganistaniin. Varhain presidenttikautensa aikana Herra Trump keskeytti sotilaallisen avun Pakistanille, syyttäen sitä terroristien tukemisesta ja antamalla Yhdysvalloille “muuta kuin valheita ja petoksia”.

Sitä vastoin herra Trump ei ole sanonut juurikaan lisääntyneestä vihamielisyydestä muslimeja kohtaan Intiassa ja herra Modin hindu-nationalistisen puolueen jakautuvasta politiikasta. Trumpin hallinto on pysynyt suurelta osin hiljaa Herra Modi ryhtyi viime vuonna Kashmiriin ja uuden siirtyminen räikeästi muslimien vastainen kansalaisuuslaki. Ja herra Modin äskettäin hyväksymä markkinoita suosiva maatalouspolitiikka on ruokkivat maanviljelijöiden kapinaa se on kiristänyt jokapäiväistä elämää maan pääkaupungissa ja herättänyt enemmän hallitusten vastaista tunnetta.

Sekä herra Biden – jota pidetään Intian vahvana ystävänä senaattorista lähtien, kun hän työskenteli maan merkittävän siviili-ydinsopimuksen hyväksymiseksi vuonna 2008 – että varapuheenjohtajaksi valittu Kamala Harris suhtautuvat todennäköisesti kriittisemmin Intian ihmisoikeuksiin sekä yksityisesti että julkisesti, asiantuntijat sanoivat.

Neiti Harris, jonka äiti oli intialainen ja joka on pysynyt lähellä perheensä toista puolta, on jo ilmoittanut olevansa huolissaan Kashmirista, pääasiassa muslimialueesta, joka on pitkään ollut leimahduspiste Intian ja Pakistanin välillä.

Herra Bidenin kampanja-asiakirjoissa kehotettiin erityisesti Intian hallitusta “toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet kaikkien ihmisten oikeuksien palauttamiseksi” Kashmirissa. Hänen kampanjansa lisäsi, että herra Biden oli myös “pettynyt” herra Modin kansalaisuuslakiin.

Jotkut aktivistit Yhdysvalloissa haluavat Bidenin hallinnon menevän vielä pidemmälle, ja varoittavat Intian virkamiehiä siitä, että tyytymättömyys joidenkin sen nykyisten politiikkojen suhteen saattaa heikentää kuinka vahva kumppani Intia voi olla Yhdysvalloille.

“Ihmisoikeudet ovat ensinnäkin yhtä tärkeitä”, sanoi Simran Noor, Yhdysvaltain edunvalvontaryhmän johtava Etelä-Aasian amerikkalaisten johtaja. “Sen puuttumisen vaikutukset nyt voivat johtaa paljon huonompiin olosuhteisiin tulevaisuudessa.”

Toinen haastava kysymys on viisumit. Mr. Trump keskeytti tänä vuonna H-1B-viisumit korkeasti koulutetuille työntekijöille. Tämä oli suuri takaisku amerikkalaisille teknologiayrityksille, jotka työllistävät monia intiaaneja, ja Intian laajemmalle diasporalle Yhdysvalloissa.

Nämä kaksi maata ovat myös pyrkineet allekirjoittamaan kattavan kauppasopimuksen neuvottelujen keskeytyessä amerikkalaisten maitotuotteiden ja lääkinnällisten laitteiden, kuten sepelvaltimoiden stenttien, tuonnista. Kahden vuosikymmenen ajan sen jälkeen, kun Intia on löysentänyt kaupan rajoituksiaan, länsimaisten virkamiesten mukaan Intia on tiukentanut niitä viimeisten kahden vuoden aikana ja omaksunut herra Modin mantran “omavaraiseksi Intiaksi”.

Ja monet herra Bidenin prioriteetit – mukaan lukien ilmastonmuutos – edellyttävät todennäköisesti Intian yhteistyötä, varmistaen, että New Delhi pysyy mielessä herra Bidenin päädiplomaattien keskuudessa.

“Nykyään kahden maan välillä ei ole yhtä tärkeätä suhdetta kuin Yhdysvaltojen ja Intian välinen suhde”, sanoi Nisha D.Biswal, Presidentti Barack Obaman avustava ulkoministeri Etelä- ja Keski-Aasian asioissa. “Kumpikaan meistä ei voi mennä yksin.”

Pranshu Verma raportoi Washingtonista ja Jeffrey Gettleman Mumbaista, Intiasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *