Muinainen DNA osoittaa ihmisten asettuneen Karibialle kahdessa erillisessä aallossa

Kun tohtori Juan Aviles meni kouluun Puerto Ricossa, opettajat opettivat hänelle, että saaren alkuperäiset ihmiset, Taino, hävisivät pian sen jälkeen, kun Espanja oli asuttanut sen. Väkivalta, sairaudet ja pakkotyö pyyhkivät heidät tuhoamalla heidän kulttuurinsa ja kielensä, opettajat sanoivat, ja siirtomaa-asukkaat asuttivat saaren uudelleen orjiksi, mukaan lukien Keski- ja Etelä-Amerikan alkuperäiskansat ja afrikkalaiset.

Mutta kotona tohtori Aviles kuuli toisen tarinan. Hänen isoäitinsä kertoi hänelle, että he olivat polveutuneet Taino-esi-isistä ja että jotkut heidän käyttämistään sanoista polveutuivat myös Taino-kielestä.

“Mutta tiedät, isoäitini piti keskeyttää koulun toisella luokalla, joten en luottanut häneen alun perin”, kertoi tohtori Aviles, nyt lääkäri Goldsborossa, NC

Tohtori Aviles, joka on opiskellut genetiikkaa tutkijakoulussa, on ryhtynyt aktiivisesti käyttämään sitä yhdistämään Karibian ihmisiä heidän sukututkimushistoriaansa. Ja viimeaikainen tutkimus tällä alalla on johtanut hänet tunnistamaan, että hänen isoäitinsä oli jotain.

A esimerkiksi keskiviikkona Nature-lehdessä julkaistu tutkimus, osoittaa, että noin 14 prosenttia Puerto Ricon ihmisistä voi jäljittää esi-isänsä Taino-alueelle. Pienempi määrä ihmisiä Kuubassa (four prosenttia) ja Dominikaanisessa tasavallassa (6 prosenttia) voi sanoa saman.

Nämä tulokset ja muut niiden kaltaiset, jotka perustuvat muinaisten Karibian luurankojen DNA: han, tarjoavat uusia oivalluksia alueen historiaan. Ne osoittavat esimerkiksi, että Karibian saaret olivat asuttuina kahdesta erillisestä aallosta mantereelta ja että saarten ihmisväestö oli myös pienempi kuin kerran uskottiin. Mutta ne, jotka asuivat saarilla ennen siirtomaayhteyttä, eivät olleet täysin sammuneet; Miljoonat nykyään elävät ihmiset perivät DNA: n sekä jäljet ​​perinteistään ja kielistään.

Ennen Karibian geenitutkimusten alkua arkeologit antoivat suurimman osan vihjeistä alueen ihmisten alkuperästä. Karibian ensimmäiset ihmisasukkaat näyttävät asuneen lähinnä metsästäjien keräilijöinä, saalista riistaen ja kalastamassa merellä pitäen samalla yllä pieniä viljelypuutarhoja.

Arkeologit ovat löytäneet muutaman hautausmaan muinaisista ihmisistä. 2000-luvun alkupuolelta lähtien geenitieteilijät onnistuivat kalastamaan muutaman pienen palan säilyvää DNA: ta luistaan. Merkittävät edistysaskeleet viime vuosina ovat mahdollistaneet vetämisen kokonaiset genomit muinaisista luurankoista.

“Menimme nollasta täydet genomit kaksi vuotta sitten yli 200: een nyt”, sanoi Maria Nieves-Colón, antropologinen geneettikko Minnesotan yliopistosta, joka ei ollut mukana uudessa tutkimuksessa.

Karibian vanhimpien tunnettujen asukkaiden geenit yhdistävät ne varhaisiin Keski- ja Etelä-Amerikkaan asettuneisiin populaatioihin.

“Se on tietysti intiaani-väestö, mutta se on hyvin erottuva syvä suku”, sanoi David Reich, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja geneettinen tutkija Harvardin lääketieteellisessä koulussa.

Mutta ei ole vielä selvää tarkalleen mistä mantereelta nuo varhaiset alkuperäiskansojen amerikkalaiset purjehtivat korsuista kanootteihin päästäkseen Karibian saarille.

“En usko, että olemme niin lähellä kuin ajattelimme olevan vastausta”, kertoi tohtori Nieves-Colón, toinen laajamittainen geneettinen tutkimus heinäkuussa.

Osa ongelmasta on, että tiedemiehet eivät ole vielä löytäneet Karibialta muinaista DNA: ta, joka on yli 3000 vuotta vanha. Toinen ongelma on, että mantereen Karibian rannikolla on edelleen vähän muinaista DNA: ta. “Paljon emme näe, koska meillä ei ole vanhaa DNA: ta”, tohtori Nieves-Colón sanoi.

Noin 2500 vuotta sitten arkeologisten tietojen mukaan Karibian kulttuurielämässä tapahtui dramaattinen muutos. Ihmiset alkoivat asua suuremmilla asutusalueilla viljelemällä intensiivisesti viljelykasveja, kuten maissia ja Bataatit. Heidän keramiikka muuttui hienostuneemmaksi ja monimutkaisemmaksi. Arkeologien mielestä muutos tarkoittaa sen ajan päättymistä, jota he kutsuvat arkaalaiseksi aikakaudeksi ja keraamisen aikakauden alkua.

Tohtori Nieves-Colón ja muut tutkijat ovat havainneet, että myös Karibian saarien asukkaiden DNA muuttui samanaikaisesti. Keraamisia aikoja olevat luurankot saivat suurelta osin uuden geneettisen allekirjoituksen. Heidän DNA: nsa yhdistää heidät Kolumbiassa ja Venezuelassa edelleen eläviin pieniin heimoihin.

On mahdollista, että Etelä-Amerikan Karibian rannikolta tulleet maahanmuuttajat toivat mukanaan kielet, joita puhuttiin vielä, kun Columbus saapui 2000 vuotta myöhemmin. Emme tiedä paljon näistä kielistä, vaikka jotkut sanat ovat onnistuneet selviytymään. Esimerkiksi hurrikaani, tulee hurakánista, myrskyjen jumalan Taino-nimi.

Nämä sanat muistuttavat silmiinpistävästi Etelä-Amerikan Arawak-nimisen kieliperheen sanoja. Karibian keraamisen aikakauden DNA muistuttaa lähinnä elävien arawakilaisten puhujien DNA: ta.

Keraamiset aikakirjat, on vaikea löytää ihmisiä, joilla on paljon arkaaista syntyperää. He näyttävät selviytyneen muutamissa paikoissa, kuten Länsi-Kuubassa, kunnes ne katosivat noin 1000 vuotta sitten. Ihmiset, joilla on keraamiset ikät, tulivat hallitsemaan Karibiaa, eikä näiden kahden ryhmän välillä ollut lainkaan risteytyksiä.

“Näyttää siltä, ​​että keramiikka on useless arkeologien hukkua”, kertoi Floridan luonnonhistoriallisen museon arkeologi ja uuden tutkimuksen tekijä William Keegan.

Tohtori Keegan, joka on opiskellut Karibian arkeologiaa yli kolmen vuosikymmenen ajan, sanoi, että uudet DNA-löydökset ovat yllättäneet hänet monin tavoin, antamalla hänelle joukon uusia kysymyksiä tutkittavaksi.

Esimerkiksi keraamisella aikakaudella syntyi silmiinpistävän uusia keramiikkatyylejä muutaman vuosisadan välein. Tutkijat ovat pitkään arvanneet, että nämä muutokset heijastavat uusien ihmisryhmien saapumista saarille. Muinainen DNA ei kuitenkaan tue tätä ajatusta. Niiden dramaattisten kulttuurimuutosten kautta on geneettinen jatkuvuus. Vaikuttaa siltä, ​​että sama Karibian ihmisryhmä kävi läpi suuren joukon yhteiskunnallisia muutoksia, joita arkeologien ei ole vielä selitettävä.

Tohtori Reich ja hänen muut geenitieteilijänsä löysivät myös perhesiteet, jotka ulottuivat Karibialle keraamisella aikakaudella. He löysivät 19 paria ihmistä eri saarilta, joilla oli samat DNA-segmentit – merkki siitä, että he olivat melko läheisiä sukulaisia. Yhdessä tapauksessa he löysivät Bahaman ja Puerto Ricon kaukoserkkuja, joita erottaa yli 800 mailia.

Tämä havainto lentää arkeologian vaikuttavien teorioiden edessä.

“Alkuperäinen ajatus oli, että ihmiset aloittavat yhdessä paikassa, he perustavat siirtomaa jonnekin muualle, ja sitten he useless katkaisevat kaikki siteet mistä ovat tulleet”, tohtori Keegan sanoi. “Mutta geneettinen näyttö viittaa siihen, että nämä siteet säilyivät pitkään.”

Karibia oli toisin sanoen kiireinen, pitkän matkan verkosto, jota ihmiset muodostivat eristetyistä yhteisöistä, toisin sanoen ihmiset matkustivat säännöllisesti kana-kanootilla. “Vesi on kuin valtatie”, tohtori Nieves-Colón sanoi.

Geneettiset vaihtelut antoivat tohtori Reichille ja hänen kollegalleen mahdollisuuden arvioida Karibian alueen yhteiskunnan koko ennen eurooppalaista yhteyttä. Christopher Columbuksen veli Bartholomew lähetti kirjeet takaisin Espanjaan ja nosti luvun miljooniksi. DNA viittaa siihen, että se oli liioiteltua: geneettiset vaihtelut tarkoittavat, että kokonaisväestö oli niinkin alhainen kuin kymmenet tuhannet.

Kolonisaatio aiheutti valtavan sokin Karibian maailmalle muuttamalla dramaattisesti sen geneettistä profiilia. Mutta keraamiset aikakaudet onnistuivat edelleen välittämään geeninsä tuleville sukupolville. Noin 44 miljoonan asukkaan Karibia voi sisältää enemmän Taino-DNA: ta kuin vuonna 1491.

“Nyt meillä on tämä todiste siitä, että emme olleet sukupuuttoon, me useless sekoitimme ja olemme edelleen lähellä”, sanoi tohtori Aviles.

Hänen kiinnostuksensa Karibian DNA: n tutkimukseen sai hänet äskettäin auttamaan löytämisessä Native Caribbean Heritage -neuvosto. Järjestö auttaa ihmisiä löytämään omat yhteytensä Karibian kaukaisiin menneisyyksiin. Tohtori Aviles ja hänen kollegansa ovat neuvotelleet tohtori Reichin ja muiden tutkijoiden kanssa keskustellakseen tutkimuksen suunnasta ja käyttääkseen sitä oman historiansa ymmärtämiseen.

Tohtori Aviles ja hänen kollegansa ovat ladanneet muinaiset Karibian genomit sukututkimustietokanta nimeltä GEDMatch. Sukututkijoiden avulla ihmiset voivat verrata omaa DNA: ta muinaisiin genomeihin. He voivat nähdä geneettisen materiaalin vastaavat kohdat, jotka paljastavat heidän sukulaisuutensa.

Joskus tohtori Aviles kuvittelee selittävän kaiken tämän myöhäiselle isoäidilleen. “Mutta ensin pyysin anteeksi, etten usko häntä,” hän sanoi, “koska hän oli paikalla.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *