Ezra F.Vogel, Kiinan ja Japanin merkittävä tutkija, kuoli 90-vuotiaana

Ezra F.Vogel, merkittävä Itä-Aasian tutkija Harvardin yliopistossa, jonka kirjoitukset nykyaikaisesta politiikasta ja yhteiskunnasta Kiinassa ja Japanissa auttoivat muokkaamaan, kuinka maailma ymmärsi näiden kahden aasialaisen vallan nousun, kuoli sunnuntaina Cambridgen osavaltiossa. .

Kuoleman sairaalassa vahvisti hänen poikansa Steven, jonka mukaan syy oli leikkauksen komplikaatioita.

Vuonna 1979, kun Japani oli nousemassa taloudellisena voimana, professori Vogel julkaisi kirjan “Japani numero yksi: Amerikan oppitunnit.”Se oli provosoiva otsikko vivahteikkaalle kirjalle, jossa hän esitteli ei-hölynpölyisessä proosassa, miten ja miksi Japani oli saavuttanut Yhdysvallat ja joissakin tapauksissa ylittänyt sen. Hän mainitsi muun muassa Japanin kyvyn hallita ja kouluttaa kansalaisiaan tehokkaasti ja hallita rikollisuutta.

Kaksi vuosikymmentä ja useita kirjoja myöhemmin, professori Vogel aloitti kattavan tutkimuksen, jossa tarkasteltiin vielä yhden nousevan Aasian suurvallan: Kiinan taloudellista muutosta.

“Kun ajattelin vuonna 2000 mitä kirja kirjoittaa auttaakseni amerikkalaisia ​​ymmärtämään Kiinassa tapahtuvaa, ajattelin, että tärkein asia oli tämä joulukuussa ’78 alkanut uusi politiikka avaamisesta ja uudistamisesta”, hän muisteli luento viime vuonna Ohio Wesleyanin yliopistossa, hänen alma mater. “Tunsin tavan kuvata sitä kertomalla johtaja, joka johti sitä.”

Tuloksena oli 876 sivua kirja noin Deng Xiaoping, yksi tähän mennessä syvällisimmistä elämäkerroista käytännön johtajalta, joka paimensi Kiinan Mao-vuosien kaaoksesta ja ajautui uudistuksiin, jotka auttoivat satoja miljoonia kiinalaisia ​​pääsemään köyhyydestä. Julkaistu vuonna 2011,Deng Xiaoping ja Kiinan muutos”Käytti vuosikymmenen tutkimusta ja haastatteluja kommunistisen puolueen avainhenkilöiden tunnetusti yksityisten lasten kanssa Zhao Ziyang, Hu Yaobang ja Deng itse. Professori Vogel haastatteli myös entistä Kiinan johtajaa Jiang Zeminiä.

Kirja voitti vuoden 2012 Lionel Gelber -palkinnon ja oli finalisti Nationwide Guide Critics Circle -palkinnossa elämäkerrasta muiden arvosanoin. Mutta se herätti myös kritiikkiä jonkin verran Hänen mukaansa professori Vogel oli ollut liian anteeksiantavainen arvioidessaan Dengiä, mukaan lukien johtajan rooli vuonna 1989 verisissä demokratian kannattajien mielenosoituksissa Tiananmenin aukiolla Pekingissä.

Professori Vogel puolusti työtään vuonna 2011 haastatella The New York Timesin kanssa. “Tämä on epäreilua, koska joissakin paikoissa olen erittäin kriittinen”, hän sanoi. ”Tiananmenin aukio värittää niin paljon amerikkalaisten näkemyksiä Dengistä. Heidän mielestään se oli kamalaa. Minulla on sama näkemys. Mutta objektiivisen näkemyksen saaminen on tutkijan vastuulla. “

Sekä “Japani numero yksi” että “Deng Xiaoping” oli kirjoitettu amerikkalaisia ​​lukijoita ajatellen, ja molempia myytiin hyvin Yhdysvalloissa. Mutta ulkomaalaiset japanilaiset ja kiinalaiset lukijat kirjasivat eniten: professori Vogel oli nostanut peiliä mailleen ja antanut heille mahdollisuuden tutkia yhteiskuntansa muutosta uudessa valossa.

Japanissa ”Japan as Quantity One” myynti kääpiö Yhdysvalloissa ja kirjasta tuli suosittu aihe japanilaisissa televisio-ohjelmissa

“Se oli täydellinen ajoitus”, Glen S.Fukushima, Washingtonin American Progress -keskuksen vanhempi stipendiaatti ja professori Vogelin entinen jatko-opiskelija, kertoivat puhelinhaastattelussa. “Harvardin professorin julkaista kirja, jossa sanottiin” Japani ykköseksi “- se teki hänestä melko kuuluisan.”

Kiinassa ”Deng Xiaopingista” tuli bestseller, vaikka kirjassa oli useita kohtia leikattu tai muutettu hallituksen sensuurit. Kiinalaiset lukijat söivät kirjan ja kuulemma katkaisi 500000 kappaletta julkaistessaan maassa vuonna 2013.

Professori Vogelin laaja-alaisen vaikutuksen merkkinä kiinalaiset hahmot ilmaisivat surunvalittelunsa koko poliittisella kirjoilla hänen kuolemansa sanasta, myös entinen Taivaallisen rauhan aukion opiskelijoiden mielenosoittaja ja Kiinan ulkoministeriön tiedottaja.

“Professori Ezra Vogel on pyrkinyt edistämään viestintää ja vaihtoa Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä sekä parantamaan molempien kansojen keskinäistä ymmärtämystä”, ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin sanoi tiedotustilaisuudessa kutsumalla professori Vogelia “vanhaksi ystäväksi”. kiinalaisia. “

Ezra Feivel Vogel syntyi 11. heinäkuuta 1930 Delawaressa Ohiossa Joe ja Edith (Nachman) Vogelilta, juutalaisista maahanmuuttajista Yhdysvaltoihin. Hänen isänsä johti miesten ja poikien vaatekauppaa kaupungissa. Hänen äitinsä oli paikkakuvaaja ja toimittaja, joka myöhemmin työskenteli kirjanpitäjänä ja kassana kassalla.

Valmistuttuaan Ohio Wesleyanin yliopistosta vuonna 1950 professori Vogel palveli kaksi vuotta armeijassa. Sitten hän ilmoittautui tohtoriksi. sosiologiaohjelma Harvardissa, jossa hän opiskeli amerikkalaista perhettä. Ohjelman puolivälissä hänet haastoi Florence Kluckhohn, Harvardin antropologi ja yksi opinnäytetyön neuvonantajista.

“Hän sanoi minulle:” Olet niin provinssinen, et ole koskaan käynyt Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kuinka voit puhua amerikkalaisesta yhteiskunnasta, jos sinulla ei ole mitään verrata sitä? “, Hän muisteli vuonna 2019 Ohio Wesleyan -luento.

Professori Vogel ja hänen vaimonsa tuolloin, Suzanne Corridor Vogel, josta myöhemmin tuli japanilaisen kulttuurin tutkija, pakkasivat pian laukkunsa ja lähtivät Japaniin.

Nuori pari uppoutui Tokion lähiöön haastattelemalla kuutta perhettä noin kerran viikossa vuodessa. Tuloksena oleva kirja “Japanin uusi keskiluokka” (1963) dokumentoi toimistotyöntekijän eli “palkkamiehen” syntymisen sekä arjen perhe-elämän sodanjälkeisessä Japanissa. Siitä tuli välitön klassikko.

Palattuaan Yhdysvaltoihin 1960-luvun alussa professori Vogel työskenteli lyhyesti apulaisprofessorina Yalen yliopistossa. Mutta McCarthyn aikakauden vetäytyessä tutkijoille syntyi uusia mahdollisuuksia tutkia Kiinaa. Pian professori Vogel oli Harvardissa, jossa hän opiskeli kiinan kieltä ja historiaa tutkijatohtorina vuosina 1961–1964. Hänestä tuli lehtori 1964 ja professori 1967.

Hän on toiminut useissa tehtävissä yliopistossa vuosien varrella, mukaan lukien Ohjelma Yhdysvaltojen ja Japanin suhteista Vuosina 1980–1987 ja Asia-keskuksen johtaja 1997–1999. Vuonna 1993 hän otti kahden vuoden poissaolon Harvardilta palvelemaan Itä-Aasian kansallisena tiedustelupäällikkönä Washingtonin kansallisessa tiedusteluneuvostossa. Hän jäi eläkkeelle opetuksesta vuonna 2000.

Harvardissa toimimisensa aikana professori Vogelilla oli laaja nuorten tutkijoiden verkosto, mukaan lukien niin kutsuttu “juku” (japaninkielinen tutkimusryhmä), joka toi japanilaiset opiskelijat usein kotiinsa Cambridgessa.

Thomas B.Kulta, entinen opiskelija ja eläkkeellä oleva sosiologian professori Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä, muistutti kokoontumisestaan ​​professorin kodin uudistetussa ullakossa seminaareihin pikakahvin ääressä.

“Hän istuisi ensimmäisenä lattialla”, professori Gold muisteli. “En voinut uskoa, kuinka vaatimaton hän oli, iso laukaus kuin hän Harvardissa.”

Yli kuuden vuosikymmenen aikana professori Vogel matkusti usein Aasiaan, tapaa ihmisiä erilaisista taustoista ja piti luentoja kiinaksi ja japaniksi.

Tutkijana professori Vogel kieltäytyi olemasta mukana metodologialla, eikä hän ollut suurelta osin kiinnostunut tyylikkäistä teorioista tai kvantitatiivisesta mallinnuksesta. Ensimmäisestä Kiinaa käsittelevästä kirjastaan julkaistu vuonna 1969Hän luotti ensisijaisesti sanomalehtien tutkimiseen ja haastatteluihin Hongkongissa pakolaisten kanssa, jotka olivat paenneet läheiseltä Guangzhouselta maalatakseen kuvan alueesta kommunismin alla. Toisen kirjan kohdallaYksi askel eteenpäin Kiinassa”(1989), Guangdongin hallituksen johtajat kutsuivat hänet omakohtaisesti näkemään, kuinka Maon jälkeiset talousuudistukset toteutetaan paikallisella tasolla.

Hän julkaisi viimeisen kirjansaKiina ja Japani: Historiaa edessään,”Vuonna 2019 89-vuotiaana ilmaisten toivonsa siitä, että kirja – katsaus maiden ja maiden välisten poliittisten ja kulttuuristen siteiden historiaan yli 1500 vuoden ajan – auttaisi parantamaan ymmärrystä tässä kireässä suhteessa.

Hän oli työskennellyt kuoleman aikaan useissa projekteissa: henkilökohtaiset muistelmat; kirja Hu Yaobangista, Kiinan suositusta uudistusmielisistä johtajista; ja Harvardin politologin kanssa kirjoitettu paperi Graham Allison, joka sisältää suosituksia uudelle presidentinhallinnolle Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden parantamiseksi.

Professori Vogelin ensimmäinen avioliitto päättyi avioeroon. Poikansa Stevenin, valtiotieteiden professorin ja Japanin asiantuntijan Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä, lisäksi hänestä jäi toinen vaimo, Charlotte Ikels, jonka kanssa hän meni naimisiin vuonna 1979; toinen poika, David; tytär Eve Vogel; sisar Fay Bussgang; ja viisi lastenlasta.

Kuten monet muutkin pitkäaikaiset Kiinan tutkijat, professori Vogel oli seurannut Yhdysvaltain ja Kiinan suhteiden viimeaikaista laskusuuntaa kanssa kauhistunut.

Ja silti hän pysyi optimistisena.

Vuonna 2018 Zhao Wuping, Shanghai Translation Publishing Companyn varapäätoimittaja, ilmaisi professori Vogelille huolensa siitä se oli yhä vaikeampi Kiinan kustantamolle kääntää ja julkaista amerikkalaisten kirjoittajien teoksia.

Professori Vogel välähti muutamilla rohkaisevilla sanoilla.

“Koet varmasti vaikeuksia tällä alueella”, herra Zhao muisteli häntä sanomasta. “Mutta älä menetä itseluottamustasi; teet oikein. “

Hän lisäsi: “Meidän on oltava kärsivällisiä.”

Amy Chang Chien osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *