Blackwaterin luoteja arpia irakilaiset. Trumpin armahdus uudisti kipua.

BAGHDAD, Irak – Haider Ahmed Rabia juuttui Bagdadin liikenteeseen 13 vuotta sitten, kun amerikkalaisen turvallisuusurakoitsijan Blackwaterin vartijat avasivat tulen konekivääreillä ja kranaatinheittimillä ja tappoivat tai haavoittivat vähintään 31 irakilaista siviiliä. Hänellä on edelleen joitain noista luoteista jaloissaan.

Vuonna 2014 hän oli yksi selviytyneistä ja perheenjäsenistä, joka lensi Yhdysvaltoihin todistamaan neljän Blackwater-vartijan oikeudenkäynnissä, kertoi, että todisteet hänen loukkaantumisestaan ​​ja hänen kertomuksensa tästä kuolettavasta päivästä voivat auttaa saattamaan oikeuden eteen.

“Menin Amerikkaan ja näin tappajat kävelevän vapaasti, yllään puvut”, hän sanoi haastattelussa Bagdadissa keskiviikkona. “Sanoin:” Huomenna palaan kotimaahani, mutta kohtaavatko nämä tappajat oikeudenmukaisuuden? “”

“Tänään”, hän lisäsi, “he osoittivat minulle, että se oli useless teatteria.”

Hän puhui Presidentti Trump armahtaa tällä viikolla nämä neljä entistä Blackwater-turvallisuusurakoitsijaa, ketkä olivat tuomittu vuonna 2014 Yhdysvaltain tuomioistuin totesi, että Nisour Squarella oli provosoimattomia ampumisia.

Tapot heittivät ankaran valon siihen, kuinka raskaasti aseistetut amerikkalaiset turvallisuusurakoitsijat toimivat rankaisematta Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen Irakiin, mikä vihastaa Irakin viranomaisia, joiden omat Tutkimuksessa ei myöskään löytynyt todisteita Blackwaterin väitteiden tueksi että saattue oli ensin tulipalon alla.

Se oli ensimmäinen kerta, kun monet amerikkalaiset alkoivat tarttua Blackwaterin kasvavaan rooliin – perustaja Erik D. Prince, entinen Navy SEAL -jäsen ja presidentti Trumpin tuleva liittolainen – kävi Yhdysvaltain räjähtävää terrorismia vastaan ​​taistelua ja voitti miljardeja dollareita sopimuksissa, kun yritys hakeutui. väärinkäytöksistä, joilla on useless vähän seurauksia.

Yhdysvaltojen ja Irakin jo kireät suhteet katkerivat. Ja murhien takaisku vaikutti osaltaan nopeuttamaan Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymistä Irakista vuonna 2011, kun Irakin poliittiset johtajat hylkäsivät Yhdysvaltojen vaatimukset koskien kaikkia Yhdysvaltain joukkoja.

Irakin ulkoministeriö kehotti keskiviikkona Yhdysvaltain hallitusta harkitsemaan uudelleen päätöstä anteeksi neljälle entiselle Blackwater-vartijalle, sanomalla lausunnossaan, että liike oli ristiriidassa Yhdysvaltain hallinnon julistaman sitoutumisen kanssa ihmisoikeuksien, oikeudenmukaisuuden ja oikeusvaltioperiaatteen arvoihin. laki.”

Tutkimus oli yksi logistisesti ja oikeudellisesti vaikeimmista oikeusministeriön viimeaikaisissa historiassa, suoraan asiaan työskennelleiden entisten osastovirkailijoiden mukaan.

“Emme olleet koskaan ennen tehneet mitään tällaista”, sanoi Ronald C. Machen, Yhdysvaltojen asianajaja Columbian piirikunnasta ja virkailija, joka valvoi tapausta. “Meidän oli lähetettävä FBI: n agenttien ja syyttäjien joukot sinne rakentamaan asia alusta asti – heidän oli vaarannettava henkensä kerätäkseen todisteita. Meidän oli suostuteltava irakilaiset, jotka menettivät rakkaansa, tulemaan todistamaan. “

“Ja ajatella, että kaikki heitetään pois”, hän lisäsi.

Asiaa valvova oikeusministeriön ylin kansallisen turvallisuuden syyttäjä Amy Jeffress sanoi, että armahduksilla olisi pysyvä vaikutus Yhdysvaltojen käsitykseen ulkomailla. “Nämä armahdukset lähettävät kauhean viestin oikeusministeriölle ja irakilaisille kumppaneillemme, jotka auttoivat tässä erittäin vaikeassa asiassa – ja tietysti uhreille”, hän sanoi.

Nisour Squaren tapahtumat 16. syyskuuta 2007 alkoivat räjähdyksellä muualla: tienvarsipommi räjähti muutaman sadan metrin päässä voimakkaasti vartioidusta yhdyskunnasta, jossa Yhdysvaltain kansainvälisen kehityksen viraston virkamiehet olivat tapaaminen.

Kaupungissa, jossa turvallisuusurakoitsijat viittasivat melkein koko Bagdadiin riskialttiiksi punaiseksi alueeksi, panssaroitujen ajoneuvojen Blackwater-vartijat pysäyttivät liikenteen aukiolla, vilkkaalla risteyksellä noin kilometrin päässä räjähdyksestä evakuoidakseen amerikkalaiset virkamiehet Saddam Husseinin entinen palatsiyhdistelmä, jossa Yhdysvallat perustettiin.

Blackwaterin vartijat sanoivat uskovansa joutuneensa tulen alle ensin, vaikka sekä Irakin että Yhdysvaltojen tutkimukset hylkäsivät heidän tilinsä. Muut todistukset osoittivat, että Blackwaterin vartijan ensimmäinen laukaus tappoi kuljettajan, jonka auto liikkui jatkuvasti. Se sai aikaan konekiväärien ja rakettikäyttöisten kranaattien salkun turvaurakoitsijoilta, jotka pysähtyivät vasta 17 siviilin kuollessa.

Yli 30 irakilaista todistajaa matkusti Yhdysvaltoihin, mitä oikeusviranomaiset kuvasivat eniten ulkomaalaisia ​​todistamaan Yhdysvaltain rikostutkinnassa.

Oikeudenkäynnin aikana selviytyneet kuvasivat kaaosta ja kauhua, kun perheenjäsenet tapettiin, kun luoteja ja kranaatteja repi halpojen autojen ohut metalli. Yksi isä, Mohammed Hafedh Abdulrazzaq Kinani, nyökkäsi hallitsematta todistaessaan kuolemansa 9-vuotias poika, Ali.

Lääketieteellinen opiskelija Ahmed Haithem Ahmed ja hänen äitinsä Mohassin Kathim tapettiin ensimmäisinä, kun heidän ajoneuvonsa lähestyivät aukiota. Herra Ahmed ammuttiin päähän, ja neiti Kathim kehti kehoaan huutaen apua. Vartijat jatkoivat ampumista – kierros toisensa jälkeen ja sitten sytyttimen, joka tappoi myös hänet.

Herra Ahmedin isä laski myöhemmin 40 luodinreikää ajoneuvon hylkyissä.

Neljä entistä Blackwater-vartijaa, Nicholas A.Slatten, Paul A.Slough, Evan S.Liberty ja Dustin L.Heard, tuomittu liittovaltion tuomaristo vuonna 2014. Vaikka 17 irakilaista tapettiin, miehiä syytettiin 14 kuolemantapauksesta, jotka FBI havaitsi rikkoneen sääntöjä tappavasta voimankäytöstä.

Hra Slatten, entinen armeijan ampuja, jota syytettiin ensimmäisten laukausten ampumisesta, tuomittiin murhasta ja tuomittiin elinkautiseen, kun taas kolme muuta tuomittiin 30 vuoden vankeuteen taposta ja aseista. Vuonna 2019 nämä kolme miestä vankiloissa leikattiin suunnilleen puoleen sen jälkeen kun edellinen tuomioistuimen tuomio vapautti alkuperäisen tuomion.

Joillekin hyökkäyksestä selvinneille presidentti Trumpin armahtaminen Blackwater-urakoitsijoille oli katkera muistutus siitä, mitä irakilaiset ovat aina pitäneet huolestuneisuutena irakilaisten elämästä.

Herra Rabia, joka on nyt 45-vuotias ja työskentelee sähköministeriön työntekijänä, kamppailee edelleen hermovaurioiden kanssa jaloissaan.

Hän ajoi taksillaan Nisour-aukiolla, kun Blackwater-saattue tuli läpi. Se oli neljä vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen hyökkäys kukisti Saddam Husseinin. Maa oli joutunut julmaan sisällissotaan, ja pääkaupungissa Yhdysvaltain joukot ja turvallisuusurakoitsijat hallitsivat teitä. Joissakin ajoneuvoissa oli kylttejä, joissa oli jyrkät varoitukset: “Pysy 100 metrin päässä, muuten sinut ammutaan.”

Herra Rabia sanoi, että irakilaiset kuljettajat olivat jumissa ja odottivat Blackwater-saattueen kulkemista, kun urakoitsijat alkoivat avautua aseillaan. Hän osui, kun hän ryömi ryömimään taksin matkustajan puolelle paeta.

Toinen selviytynyt, Jasim Mohammad al-Nasrawi, 41, ammuttiin päähän. Hän selviytyi sen jälkeen, kun Sahib Fakhir otti hänet ja heitti hänet omaan autoonsa, kun hän ajoi haavoittuneen poikansa sairaalaan. Herra Fakhirin poika Mahdi Sahib, 23, kuoli saapuessaan.

“Olin yllättynyt heidän armahduksestaan”, sanoi al-Nasrawi, joka oli ajautunut Nisour-aukion läpi matkalla jakamaan postia. “Tämä on terroriteo. Missä ovat Trumpin ja tappajien ihmisoikeudet? “

Nimi Blackwater – herra Prince, opetusministeri Betsy DeVosin veljen perustama yritys, joka on rakennettu CIA: n entisten virkamiesten avulla, on tullut synonyymiksi sille, mitä irakilaiset muistavat Nisour Squaren verilöylystä. Herra Prince nimitti yrityksen uudelleen ja myi sen vuonna 2010, minkä jälkeen se nimettiin uudelleen Academiksi.

Mutta Nisour-aukiolla ei ole tänään näkyvää jälkeä vuoden 2007 tappamisesta. Nuoret irakilaiset tekevät selfietä pronssipatsaan tyylitetyistä kotkoista, jolle aukio on nimetty, kun taas liikenne kulkee kodinkoneita ja puhelinyhtiöitä mainostavien valaistujen mainostaulujen ohi.

Saad Eskander, historioitsija ja entinen Irakin kansallisten arkistojen päällikkö, sanoi, että monille irakilaisille Nisour-aukion murhat nähdään useless uudessa huolestuttavassa luvussa, joka aiheuttaa jatkuvaa epäluottamusta amerikkalaisista. .

“Irak on nähnyt paljon surullisia tapahtumia viimeisten neljän vuosikymmenen aikana, jolloin syttyi Iranin ja Irakin sota”, hän sanoi.

Armahdus on kuitenkin avannut joitain vanhoja haavoja, ja se on päivittänyt Irakin irtautumiskyvyn Yhdysvaltoihin.

Yksi Irakin suurimmista iranilaisten tukemista miliiseistä, Kataib Hezbollah, vaati Yhdysvaltojen joukkoja lähtemään Irakista estääkseen Nisour-aukion murhat.

“Rikollinen Trump armahti tarkoituksellisesti Nisour-aukion verilöylystä vastuussa olevan terroristiryhmän palkkasotureita”, ryhmä sanoi lausunnossaan. “Tämä mielivaltainen ja epäoikeudenmukainen toimenpide vahvistaa amerikkalaisen vihamielisyyden laajuuden irakilaisia ​​kohtaan.”

Tunnettu irakilainen asianajaja Tariq Harb sanoi: “On erittäin tuskallista nähdä tappajat vapautetuiksi.”

“Tosiasiassa heitä ei rangaistu, koska he tappoivat irakilaisia”, hän sanoi. “Heitä rangaistiin Yhdysvaltojen sitoutumissääntöjen rikkomisesta.”

Irakin ihmisoikeustoimikunnan jäsen Ali al-Bayati sanoi, että armahdukset osoittivat, ettei yksikään maa suhtaudu vakavasti sotarikosten nostamiseen.

“Tämä satuttaa meitä paljon”, herra al-Bayati sanoi. “Mutta syytetyt ovat amerikkalaisia, ja laki on amerikkalaista, ja presidentti on amerikkalainen, emmekä voi tehdä mitään.”

Michael S.Schmidt osallistui raportointiin Washingtonista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *