Merivoimien sota-aluksen salainen tehtävä Länsi-Afrikan ulkopuolella pyrkii auttamaan Venezuelan rankaisemisessa

WASHINGTON – Viimeisen kuukauden aikana laivaston risteilijä San Jacinto oli purjehtinut Länsi-Afrikan Kap Verden saarivaltiosta salaisella tehtävällä, jonka tarkoituksena oli auttaa antamaan suuri isku Venezuelan presidentille Nicolás Madurolle, Trumpin hallinnon tunnustetulle vastustajalle.

Tehtävä aloitettiin kesäkuun alussa, kun kolumbialainen liikemies Alex Saab, jonka uskotaan yleisesti olevan Maduron hallituksen ylläpitävien taloudellisten sopimusten arkkitehti, pidätettiin Kap Verdessä, kun hänen yksityinen kone pysähtyi tankkaamaan fi reitti Iraniin Venezuelasta. Yhdysvallat pyysi hänen luovuttamistaan Amerikkalaiset rahanpesusyytteet, ja oikeudenkäynnit alkoivat.

“Saab on kriittisen tärkeä Madurolle, koska hän on ollut Maduron perheen frontman jo vuosia”, sanoi Moises Rendon, Venezuelan asiantuntija Washingtonin strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksessa. “Saabilla on pääsy etuoikeutettuun tietoon Maduron korruptiojärjestelmistä Venezuelassa ja sen ulkopuolella.”

Amerikkalaisen sota-aluksen myöhempi varkain saapui samaan aikaan presidentti Trumpin kanssa puolustusministeri Mark T. Esperin erottaminen marraskuun alussa. Kuukausien ajan herra Esper oli puolustanut valtion- ja oikeusministeriöiden vetoomuksia merivoimien aluksen lähettämisestä Kap Verdelle estääkseen Venezuelaa ja Irania suunnitelmasta herättää Saab poissa saarelta. Herra Esper pilkasi huolta viitta-tikari-vankilasta ja sanoi, että laivaston lähettäminen oli Yhdysvaltojen armeijan väärinkäyttöä. Rannikkovartioston leikkuri lähetettiin sen sijaan elokuussa.

Herra Esperin ollessa poissa tieltä, hänen sijaisensa, entinen Valkoisen talon terrorismin vastainen avustaja, puolustusministeri Christopher C. Miller hyväksyi nopeasti San Jacinton lähettämisen Norfolkista, Va. Alus purjehti Atlantin yli pitääkseen lähellä silmä yksinäiseen vankiin.

Herra Trumpin kauden laskuhetki, tarina San Jacintosta ja sen epätodennäköisestä kuukausittaisesta tehtävästä kuvaa kriitikojen mielestä hallinnon asevoimien kapriittista käyttöä – joukkojen sijoittamista lounaisrajalle jonain päivänä, muiden joukkojen jenkkimistä äkillisesti koillisesta Syyria seuraava.

Se on myös Herra Trump puhdistaa Pentagonin ylimmän johdon ja hänen eränsä suurelta osin kovan linjan uskollisista. Kun herra Esper on poissa, herra Miller on määrännyt joukkojen supistamisen Afganistanissa, Irakissa ja Somaliassa; syrjäytti poliittisen virkamiehen, joka valvoi armeijan pyrkimyksiä torjua Islamivaltiota; ja harkitaan vetämällä takaisin sotilaallista tukea CIA: lle, mukaan lukien sen drone-laivasto.

Saabin näyttely on viimeisin käänne Yhdysvaltojen ja Venezuelan välillä. Vuonna 2017 herra Trump sanoi olevansa ei sulje pois ”sotilaallista vaihtoehtoa” tukahduttaa kaaos Venezuelassa. Vuonna 2018 Trumpin hallinto piti salaisia ​​kokouksia kapinallisten sotilaiden kanssa Venezuelasta keskustelemaan heidän suunnitelmistaan ​​kaataa herra Maduro.

Joten ei ollut mikään yllätys, että hallintoavustajat olivat ylpeitä, kun Kap Verden virkamiehet pidättivät Saabin polttoainepysäkillä vastaten Interpolin pyytämään ilmoitukseen, joka tunnettiin punaisena ilmoituksena ja joka oli ollut voimassa amerikkalaisten rahanpesusyytteiden vuoksi. .

Tuolloin antamassaan lausunnossa herra Maduron ulkoministeri Jorge Arreaza sanoi, että herra Saab oli pysähtynyt Kap Verdessä “välttämättömällä kerralla” matkalla “taatakseen ruoan ja lääkkeiden saannin” Venezuelalle.

Herra Arreaza tuomitsi pidätyksen ja kutsui sitä “kansainvälisten normien ja lain rikkomiseksi” ja sanoi, että Maduron hallitus tekisi kaikkensa “Alex Saabin ihmisoikeuksien” suojelemiseksi.

Tällaiset uhat huolestuttivat kovan linjan matkustajia oikeusministeriössä, mukaan lukien Elliott Abrams, ulkoministeriön erityislähettiläs Iranissa ja Venezuelassa. He ilmaisivat huolensa siitä, että iranilaiset tai venezuelalaiset operaattorit voisivat auttaa Saabia pakenemaan saaristosta 350 mailia Senegalista länteen Pohjois-Atlantilla, ja että Yhdysvallat menettäisi epätavallisen mahdollisuuden rangaista herra Maduroa.

Saabin kuukausia kestävä pidätys on riisuttu Madurolta tärkeästä liittolaisesta ja merkittävästä rahoituksen korjaajasta, kun vähemmän maita haluaa tai pystyy tulemaan Venezuelan apuun. Jos herra Saab tekee yhteistyötä amerikkalaisten virkamiesten kanssa, hän voisi auttaa purkamaan Maduron taloudellisen tukiverkoston ja auttaa viranomaisia ​​syyttämään muita Venezuelan hallituksen liittolaisia.

Washington on syyttänyt Saabia “hyötymisestä nälkään” osallistumalla järjestelmään, jossa häntä ja muita epäillään suorittaneensa suuria summia julkisia varoja Venezuelan nälkäisen väestön ruokkimiseksi. Amerikkalaiset virkamiehet ovat sanoneet, että tämä oli osa suurempaa järjestelmää, jossa herra Maduron liittolaiset ostivat vähemmän tai huonolaatuisempaa ruokaa kuin mitä sopimuksissa edellytettiin ja jakoivat ylimääräistä rahaa uskollisille.

Herra Saab on yksi monista Maduroon liittyvistä virkamiehistä ja liikemiehistä, joita Yhdysvaltojen hallitus on syyttänyt viime vuosina, mukaan lukien herra Maduro itse. Yhdysvallat ja yli 50 muuta maata pitävät Maduron hallitusta laittomana ja tunnustavat poliittisen kilpailijan Juan Guaidón maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Washingtonissa tänä kesänä herra Esper pysyi lujana: Saabin luovuttaminen oli kelvollinen ponnistelu. Mutta se olisi suoritettava ilman laivaston sotalaivaa. Sen sijaan Trumpin hallinto lähetti rannikkovartioston leikkurin Karhun Kap Verdelle elokuussa. Cmdr. Rannikkovartioston tiedottaja Jay W. Guyer sanoi, että Karhu toteutti Kap Verden rannikkovartioston kanssa partioinnin “torjuakseen laitonta, sääntelemätöntä ja ilmoittamatonta kalastusta”. Hän kertoi Karhun osallistuneen myös etsintä- ja pelastusmielenosoitukseen Kap Verden lähellä.

Kun herra Trump erotti herra Esperin, laivaston sota-alus oli jälleen toiminnassa. Eikä hetkeä liian aikaisin, hallintovirkailijat sanoivat.

Kansainvälisen draaman lisäksi kaksi Länsi-Afrikan maata kielsi ulkoministeriön pyynnöstä viime kuussa lentoasemillaan tankkausluvan Iranin koneelle Kap Verdelle. Virkamiesten mukaan oli mahdollista, että kone kuljetti iranilaisia ​​vakoojia, kommandoja tai ehkä useless lakimiehiä, jotka yrittivät kumota Saabin luovuttamisen. Kone lensi takaisin Teheraniin.

Viime viikolla San Jacinto sai uudet tilaukset: Palaa takaisin Norfolkiin varmistaaksesi, että 393-jäseninen miehistö on kotona jouluna ja muina juhlapäivinä.

Merivoimien käyttöönoton kannattajat, kuten herra Abrams, ilmaisivat luottamuksensa siihen, että San Jacinton läsnäolo – laivaston toisen laivaston mukaan 52 000 dollarin päivittäisellä toimintakustannuksella – oli estänyt kaikki ilkeät väärinkäytökset.

Pentagonin Afrikan komento ei tunnustanut aluksen salaista tehtävää sanoen useless, että se lähetettiin Kap Verdelle “laittoman kansainvälisen merenkulun torjumiseksi” alueella, komennuksen edustaja Kelly Cahalan sanoi sähköpostissa.

Loppujen lopuksi herra Esperin pahimmat pelot – tahaton laivaston taistelu Iranin tai Venezuelan operaattoreiden kanssa asiassa, joka parhaiten sopii diplomaateille ja kansainvälisille asianajajille – eivät toteutuneet.

Kap Verdessä amerikkalaisten virkamiesten mukaan luovuttamisprosessi jatkuu Saabin vetoomusten kanssa, joiden odotetaan kestävän ainakin vuoden 2021 alkupuolelle. Herra Saabin asianajaja ei palauttanut sähköpostikommentteja. Vanhempi Pentagonin virkamies kertoi, ettei mitään päätöstä ollut tehty San Jacinton korvaamisesta toisella laivaston aluksella lomien jälkeen.

Eric Schmitt raportoi Washingtonista ja Julie Turkewitz Bogotasta Kolumbiasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *