Navalny sanoo, että venäläinen agentti tunnusti juonittelevan häntä

Moskova – Aleksei A.Navalny, hermostohyökkäyksestä toipuva venäläinen oppositiojohtaja, on tehnyt uransa tarvettaakseen maansa leviävää turvallisuuslaitosta.

Maanantaina hän tuotti kenties kaikkein rohkeimman liikkeensa: videon, jonka hän sanoi soittavan Venäjän tiedustelupäällikölle ja huijata hänet tunnustamaan juoni Navalnyn tappamiseksi istuttamalla myrkkyä alushousuihinsa.

“Ensisijaisena tavoitteena oli maksimaalinen salassapito”, miehen kuulee kertovan herra Navalnylle puhelimitse. “Jotta kukaan ei voisi tallentaa sitä, kukaan ei nähnyt mitään, mitä heidän ei tarvinnut nähdä, ja niin edelleen.”

Herra Navalny ja Bellingcat, julkaistu avoimen lähdekoodin tutkintatoimi raportti maanantaina videon ohella mies tunnisti Konstantin Kudryavtsevin, kemiallisten aseiden asiantuntijan Venäjän sisäisessä tiedustelupalvelussa, liittovaltion turvallisuuspalvelussa tai FSB: ssä

Ei ollut riippumatonta vahvistusta siitä, että herra Navalny olisi todella puhunut herra Kudryavtseville. FSB, lausunnossa, nimitti herra Navalnyn videota väärennöksi RIA Novostin valtion uutistoimiston mukaan. Hänen tutkimuksensa oli “suunniteltu provokaatio, jonka tarkoituksena oli heikentää FSB: tä”, lausunnossa sanottiin, “jota ei olisi voitu toteuttaa ilman kansainvälisten tiedustelupalvelujen organisatorista ja teknistä tukea”.

Silti herra Navalnyn video väitetystä 49 minuutin puhelusta oman mahdollisen salamurhaajansa kanssa yhdessä Venäjän salaisimmista ja tehokkaimmista tiedustelupalveluista järkytti Venäjän internetiä ja sai yli seitsemän miljoonaa katselukertaa YouTubessa muutamassa tunnissa. Se oli viimeisin jakso lävistää Venäjän vakoojapalveluiden voiman ja ammattitaidon aura, mikä on selvä vastakohta uutisille laajamittainen tietoverkkojen tunkeutuminen Yhdysvalloissa johtuen venäläisistä hakkereista.

Ja se nosti Kremlin jälleen puolustuskykyyn herra Navalnyn myrkytyksen takia. Tapahtuma nousi keskeiseksi hetkeksi presidentti Vladimir V.Putinille tullessaan 22. hallitusvuoteensa.

Viime viikolla, Bellingcat julkaisi tutkimuksen Venäjän uutistoimisto The Insider, joka käytti vuotaneita puhelinluetteloita osoittaakseen, että myrkkyjä tuntevat FSB: n upseerit olivat vedelleet herra Navalnya vuosia ja olivat lähellä, kun hänet altistettiin armeijaluokan hermostoaineelle, joka melkein tappoi hänet Siperiassa viime kesänä.

Vastauksena herra Putin kielsi olevansa merkittävimmän poliittisen vastustajansa melkein tappavan myrkytyksen takana, kertomalla toimittajille nauramalla että jos venäläiset agentit olisivat halunneet tappaa herra Navalnyn, “he olisivat todennäköisesti lopettaneet työn”.

FSB: stä, KGB: n seuraajavirastosta, jonka Putin juoksi ennen presidentiksi tulemista, on tullut hallitseva kulissien takana Venäjän politiikassa ja liiketoiminnassa. Herra Navalnyn maanantaina julkaisema kutsu lisäsi todisteita siitä, että virasto oli järjestänyt – ja torjunut – salamurhayrityksen maan tunnetuinta oppositiopoliitikkoa vastaan.

Viime viikolla julkaistun Bellingcat-raportin mukaan kolme FSB: n upseeria seurasi herra Navalnya Siperiaan elokuussa, missä hän tapasi kannattajien kanssa valmistautuessaan paikallisvaaleihin. He vetivät hänet Siperian kaupunkiin Tomskiin, missä heti 20. elokuuta keskiyön jälkeen puhelimen metatiedot osoittivat yhden operatiivisen henkilöstön edustajista hotellin lähellä, jossa herra Navalny ja hänen tiiminsä oleskelivat, kerrottiin raportissa.

Tuntia myöhemmin, pian sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt Tomskista Moskovaan suuntautuneelle lennolle, herra Navalny kuultiin huutavan lentokoneen kylpyhuoneessa ennen kaatumista. Ohjaaja teki hätälaskun Omskiin, toiseen Siperian kaupunkiin. Siihen mennessä, kun herra Navalny saapui siellä olevaan sairaalaan, hän oli koomassa.

Päiviä myöhemmin toinen FSB: n upseeri – herra Kudryavtsev – lensi Omskiin Moskovasta ja viipyi siellä useless 10 tuntia Bellingcatin mukaan.

Herra Navalny soitti miehelle, jonka hän sanoi olevan Kudryavtsev, viime maanantaina tunteja ennen kuin hän ja Bellingcat julkaisivat tutkinta tunnistamalla herra Kudryavtsev ja seitsemän muuta FSB-ryhmän jäsentä, jotka tiettävästi yrittivät myrkyttää herra Navalnya.

Herra Navalny käytti soittajan henkilöllisyyden väärentämisohjelmistoa saadakseen sen näyttämään siltä kuin hän soittaisi FSB: n lankapuhelimelta, ja esitteli itsensä avustajana Venäjän vanhalle turvallisuusvirkailijalle, joka valmisteli kiireellistä raporttia missiossa menneestä pieleen.

Herra Navalny yritti samalla tavoin huijata toisen FSB: n upseerin joukkueessa, joka vastasi: “Tiedän tarkalleen kuka olet” ja katkaisi puhelun Bellingcatin mukaan. Mutta herra Kudryavtsev otti ilmeisesti syötin.

Kudryavtseviksi tunnistettu mies kuulusteli herra Navalnya, joka teeskentelee olevansa hölynpölyä virkamies, joka kiirehtii täyttämään määräaikaa, että operaation tavoitteena oli tappaa herra Navalny. Hän sanoo, että herra Navalnyn pelasti hätälaskua suorittanut kaupallisen lentoyhtiön lentäjä ja ambulanssityöntekijät, jotka hoitivat herra Navalnya Omskin asfaltilla.

“Joten uskot, että tämä kiinnostava henkilö selviytyi useless siksi, että he laskeutuivat koneeseen liian aikaisin?” Herra Navalny kysyy videolta.

“Uskon niin, kyllä”, herra Kudryavtseviksi tunnistettu mies vastaa videon kaiutinpuhelimesta. “Jos se olisi kestänyt useless vähän kauemmin, mahdollisesti kaikki olisi päättynyt toisin. Näet, että sattuma on pahin tekijä, joka meillä voi olla työssämme. “

Herra Kudryavtsev ei istuttanut myrkkyä itse, mutta puhelun mukaan häntä syytettiin auttamalla poistamaan sen jäljet ​​herra Navalnyn vaatteista. Mies Kudryavtseviksi tunnistettu mies kertoo herra Navalnylle puhelussa, että hän lensi kahdesti Omskiin hakemaan herra Navalnyn vaatteita paikallisilta viranomaisilta, jotta heitä voitaisiin hoitaa poistamaan mahdolliset myrkyt.

Saksalaiset armeijatutkijat totesivat syyskuussa, että herra Navalny oli myrkytetty yhdellä Venäjällä valmistetulla Novichok hermostoaineiden perhe. Maanantaina julkaistussa videossa herra Navalny houkuttelee uuden yksityiskohdan: että myrkky istutettiin herra Navalnyn sinisten alushousujen sisäpuolelle.

“Alushousujen nivusalueella?” Herra Navalny kysyy.

“No, niin kutsuttu koodipala”, mies vastaa. “Siellä on saumoja, se oli saumojen varrella.”

Herra Navalny pysyy Saksassa, jonne hänet lennätettiin hoitoon elokuun hyökkäyksen jälkeen, mutta viime viikolla hän uudisti lupauksensa palata Venäjälle toipumisensa jälkeen.

Myöhään maanantaina herra Navalnyn huippuliittolainen Lyubov Sobol yritti vierailla herra Kudryavtsevin luona hänen kotonaan Moskovassa. Poliisi pidätti hänet ja joutui määrittelemättömien rikossyytteiden kohteeksi, herra Navalny sanoi Twitterissä.

Kreml on pitkään yrittänyt minimoida herra Navalnyn merkityksen ja vaatii samalla, että amerikkalaiset tiedustelupalvelut tukevat häntä. Venäjän viranomaiset välttävät mainitsemasta hänen nimeään julkisesti. Viime viikolla Putinin edustaja Dmitri S.Peskov sanoi hän ei enää kommentoi potilasta.

Mutta maanantaina video oli varmasti uusi kysymys herra Navalnysta, samalla kun se heikensi FSB: n kuvaa yhtenä maailman johtavista vakoojavirastoista.

“Olen pahoillani, minulla on kysymys”, herra Kudryavtseviksi tunnistettu mies sanoo puhelun lopussa herra Navalnyn kanssa. “Onko OK, että puhuimme normaalilla puhelinlinjalla?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *