1998 Yhdysvaltojen suurlähetystö pommittaa uhreja taataan tasa-arvoinen korvaus Sudanissa

WASHINGTON – Yhdysvaltojen kahden Itä-Afrikan suurlähetystön vuonna 1998 tapahtuneiden pommitusten uhrit saavat pian jopa 485 miljoonan dollarin korvauksen osana laaja-alaista ratkaisua poistaa Sudan terrorismin valtion sponsoreiden luettelosta ja puolestaan ​​edistää rauhaa Israelin kanssa.

Mutta kauppa, joka on osa 2,three biljoonan dollarin menopakettia, jonka kongressi on valmis hyväksymään maanantaina, jättää Sudanin vastuuseen mahdollisesti miljardien dollareiden lisämaksuista 11. syyskuuta 2001 surmattujen perheiden perheille. .

Sopimuksella lepotaan pitkälti Trumpin hallinnon ja kongressin välisten raivokkaiden neuvottelujen avulla siitä, miten Sudanin hauras siirtymäkauden hallitus ja velkaantunut talous voidaan auttaa ratkaisemalla monet oikeusjuttuista, joissa maata syytetään Al-Qaidan peittämisestä, lähinnä 1990-luvulla.

Se varmistaa myös, että Kenian ja Tansanian suurlähetystöpommitusten amerikkalaiset uhrit – olivatpa he sitten Yhdysvaltain kansalaisia ​​hyökkäysten aikaan tai naturalisoituivat myöhemmin – aikovat saada kohtuullista korvausta lisäämällä jopa 150 miljoonaa dollaria maksuja Sudanin tekemien 335 miljoonan dollarin lisäksi.

Rahat on vapautettava pommitusten uhreille lähipäivinä ja viikkoina neuvotteluihin lähellä olevan henkilön mukaan, joka puhui nimettömyydellä keskustellakseen vireillä olevasta lainsäädännöstä.

“Lopuksi voin kääntää sivua ja jatkaa koko loppuelämäni kanssa”, sanoi entinen kauppaministeriön työntekijä Ellen Bomer, joka sokaistui ja koki traumaperäisen stressin räjähdyksen jälkeen Nairobissa sijaitsevassa Yhdysvaltain suurlähetystössä Keniassa. 7. elokuuta 1998.

“Uskon, että oikeudenmukaisuus vallitsee”, hän lisäsi.

Syyskuun 11. päivän uhrien sukulaiset kiittivät myös sopimusta, joka antoi heidän omien oikeusjuttujensa Sudania vastaan ​​- jotka nostettiin Manhattanin liittovaltion tuomioistuimessa vuosina 2002-2004 – jatkua Trumpin hallinnon ja Khartumin hallituksen jyrkästä vastustuksesta huolimatta.

“Valkoinen talo on työskennellyt koko vuoden ajan kauppaaakseen oikeuksiamme ilmeisellä pyrkimyksellä turvata etuyhteydetön diplomaattinen voitto”, sanoi Terry Strada, jonka aviomies Tom Strada tapettiin hyökkäyksessä New Yorkin Maailman kauppakeskukseen. . “Voimme nyt palata pyrkimyksiämme oikeudenmukaisuuteen ja vastuuseen niitä kohtaan, jotka mahdollistivat rakkaamme murhat.”

Sudanin johtajat olivat vaatineet koskemattomuutta kaikkiin terrorismiin liittyviin oikeusjuttuihin vuoden 1993 jälkeen – mukaan lukien syyskuun 11. päivän perheet – osana laajempaa sopimusta, joka sitoi myös sen poistamisen Yhdysvaltojen terroristi-luettelosta sopimukseen normalisoida suhteita Israeliin. Presidentti Trump ilmoitti lokakuussa Sudan oli kolmas arabivaltio, joka allekirjoitti Abraham-sopimuksen, hänen allekirjoittama diplomaattikampanja Israelin jännitteiden lievittämiseksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

Diplomaattisten neuvottelujen tuntevat henkilöt, jotka puhuivat nimettömyydestä keskustellakseen arkaluonteisesta diplomatiasta, sanoivat tässä kuussa, että Sudan oli uhannut poistua sopimuksesta ellei se saisi kongressilta täydellistä koskemattomuutta huolestuneisuudesta siitä, että oikeusjutut voivat herättää ulkomaisia ​​sijoittajia, jättäen useless vähän toivoa laajalle levinneen köyhyyden ja epävakauden lievittämisestä.

Siitä neuvotteluista tuntevien ihmisten mukaan Sudanin pääkaupungissa Khartumissa keskusteltiin kiivaasti viime viikolla. Vaikka he olivat pettyneitä siihen, että heidän maansa eivät saisi vaadittua ns. Laillista rauhaa, virkamiesten mukaan Sudanin johtajat päättivät lopulta pysyä rauhansopimuksissa Israelin kanssa vastineeksi 931 miljoonan dollarin amerikkalaisesta avusta, lainoista ja velkahuojennuksista, jotka sisältyvät menolasku – ja kohdata 9/11-perheet tuomioistuimessa.

“Sudan on varma, että se voittaa nämä vaatimukset”, sanoi Washingtonissa toimiva asianajaja Christopher M. Curran, joka oli Sudanin edustajien joukossa neuvotteluissa.

Hänen mukaansa Sudan väitti, ettei se tue Al-Qaidaa syyskuun 11. päivän iskuissa, ja hänet todettiin vastaavan suurlähetystön pommituksista Itä-Afrikassa vasta sen jälkeen, kun sen entisen presidentin ja diktaattorin Omar Hassan al-Bashirin hallitus ei pystynyt puolustautumaan Yhdysvaltain tuomioistuimet.

Keskustelun kaikkien osapuolten virkamiehet toivovat uuden avun auttavan vakauttamaan Sudanin ja mahdollisesti pitämään sitä ääriliikkeiden kasvualustana.

Yhdysvalloilla “on kriittisiä strategisia ja kansallisen turvallisuuden etuja tuettaessa Sudanin haurasta siirtymistä demokratiaan”, sanoivat senaattorit Chuck Schumer New Yorkista ja Bob Menendez New Jerseystä, molemmat demokraatit. “Tuen ei kuitenkaan tule eikä tule tulla terrorismin uhrien oikeuksien suojaamisen kustannuksella.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *