Trumpin kannustimet rauhansopimusten allekirjoittamiseen Israelin kanssa voivat olla vaarassa

WASHINGTON – Sudanille suostumus normalisoida suhteet Israeliin oli hinnan poistaminen Yhdysvaltojen luettelosta terrorismin valtion sponsoreista.

A vastaavanlainen diplomaattinen sopimus Israelin kanssa sinetöi Marokon vaatimuksen, että Yhdysvallat tunnustaisi Länsi-Saharan alueen itsemääräämisoikeuden.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien virkamiesten, jotka halusivat ostaa varastamattomia F-35-hävittäjiä Yhdysvalloista, piti ensin kirjaudu Abrahamin sopimukseen, presidentti Trumpin kampanjan tuote, jolla edistetään vakautta Israelin ja vieraantuneiden tai jopa vihamielisten muslimivaltioiden välillä.

Kummassakin tapauksessa kannustimet, jotka Trumpin hallinto ripustaa vastineeksi kuolemantapauksesta, voivat pudota – joko kongressi hylkäsi ne tai valitsi valitun presidentin Joseph R. Biden Jr.

Tämä vaarantaa paitsi lähentymistä koskevien alueellisten sopimusten sarjan myös pahentaa maailmankatsomusta, jonka mukaan Yhdysvaltoja ei voida pitää riippumattomana diplomaattisten sopimusten päättymisestä.

Abraham Accords, Trumpin allekirjoittama ulkopoliittinen saavutus, ovat joko välittäneet tai aloittaneet uudelleen Israelin taloudelliset ja poliittiset siteet Bahrainin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Sudanin ja Marokon kanssa. Hallinnon ponnisteluihin perehtyneiden virkamiesten mukaan Oman ja Tunisia voivat olla seuraavat liittymässä olevat valtiot, ja lämpenemistä voidaan laajentaa Aasian ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maihin myös sen jälkeen, kun Mr. Trump jättää virkansa tammikuussa.

Israelin ja sen naapureiden välisten jännitteiden lieventäminen muodollisesti on menestys, varma, että entiset republikaanien ja demokraattien presidentit ovat pitkään pyrkineet edistämään.

“Kaikki diplomatia on kaupallista, mutta nämä toimet sekoittavat asioita, joita ei olisi pitänyt sekoittaa”, sanoi kansainvälisen kriisiryhmän presidentti ja toimitusjohtaja Robert Malley, joka on lähellä Antony Blinken, Herra Biden valitsi ulkoministeriksi.

Herra Malley ennusti, että tuleva Bidenin hallinto yrittää palata takaisin tai laimentaa osia normalisointisopimuksista, jotka ovat ristiriidassa kansainvälisten normien kanssa, kuten Marokon Länsi-Saharan suvereniteetin tapauksessa, tai muutoin haastaa Yhdysvaltojen pitkäaikaisen politiikan, kuten F- 35 myyntiä Emiratesille.

Kongressi on myös osoittanut huolta kaupan tekemisestä.

Senaatti viime viikolla kapeasti hyväksytty Emirates osti varkain suihkukoneita, droneja ja muita tarkkuusaseita, mikä merkitsi huolta laajennetuista asekaupoista Persianlahdelle. Se voidaan kääntää, jos demokraatit ottavat kammion haltuunsa Georgiassa seuraavassa kuussa järjestettyjen valumisvaalien jälkeen; huolimatta Bidenin hallinto tarkistaa muutoksen varmistaakseen, että 23 miljardin dollarin myynti Arabiemiirikunnille ei heikennä Israelin sotilaallista etua alueella.

Päivä senaatin äänestyksen jälkeen asevoimien komitean republikaanien puheenjohtaja, senaattori James M. Inhofe Oklahomasta sanoi, että oli “järkyttävää ja pettymystä” siitä, että Trumpin hallinto oli päättänyt tunnustaa Marokon itsemääräämisoikeuden Länsi-Saharassa ja ennusti sen olisi päinvastainen. Yhdistyneet kansakunnat, Euroopan unioni ja Afrikan unioni kaikki pitävät Länsi-Saharaa kiistanalaisena alueena.

“Olen surullinen siitä, että Länsi-Saharan kansan oikeudet on vaihdettu pois”, herra Inhofe sanoi lausunto. “Hänen tiiminsä on neuvonut presidenttiä huonosti; hän olisi voinut tehdä tämän sopimuksen ilman kauppaa äänettömän kansan oikeuksilla. “

Marokon ulkoministeri Saad Eddine el-Othmani sanoi tiistaina, että hänen hallituksensa “ei halunnut sen olevan vaihto”.

“Emme käy kauppaa Saharan kanssa”, herra Othmani sanoi haastattelu Al Jazeeran kanssa. “Mutta voitto tässä taistelussa vaati samanaikaisuutta.”

Diplomaattisopimus ei ole missään vaiheessa osoittautunut herkemmäksi kuin Sudan.

Ulkoministeriö oli jo päättänyt poistaa Sudanin terrorismin valtion sponsoreiden luettelosta vastineeksi Khartumille korvaukseksi Kenian ja Tansanian Yhdysvaltojen suurlähetystöihin kohdistuneiden pommitusten uhreille vuonna 1998. Osana näitä neuvotteluja Sudanin siirtymävaiheen hallitus oli vaatinut kaikkien muiden terroristioikeudenkäyntien hylkäämistä, joita se joutui kohtaamaan luettelossaan olleiden 27 vuoden aikana tehdyt hyökkäykset.

Ulkoministeriö sopi ja vastasi viime kesänä omalla ehdollaan: että Sudan alkaa sulattaa puolen vuosisadan ajan Israelin kanssa käydyt vihollisuudet.

Ainoastaan ​​kongressi voi myöntää Sudanille haluamansa laillisen rauhan. Viime kuukausien aikana lainsäätäjät ovat joutuneet umpikujaan tekemällä niin, koska se kieltää 11. syyskuuta 2001 uhrien perheiden hyökkäykset heidän päivänsä oikeudessa.

“Olemme aina halunneet kaikkien terroristien olevan vastuussa tekemistään syyskuun 11. päivänä”, sanoi asianajaja Kristen Breitweiser, jonka aviomies tapettiin New Yorkin iskuissa, sanoi viime viikolla julistuksessa, joka käytiin raivoissa neuvotteluissa kongressissa.

Sudan vaatii, ettei se ole vastuussa syyskuun 11. päivän hyökkäyksistä, koska Qaidan johtaja Osama bin Laden jätti pyhäkönsä maassa viisi vuotta ennen niiden toteuttamista. Mutta virkamiesten ja muiden neuvotteluihin lähellä olevien henkilöiden mukaan on selvää, että mikä tahansa kongressin kompromissi antaa melkein varmasti mahdollisuuden jatkaa syyskuun 11. päivän oikeusjuttuja, mikä saattaa Sudanin joutua maksamaan miljardeista dollareista uhrien korvauksia.

Sudanin Washingtonin-suurlähetystön edustajat kieltäytyivät kommentoimasta, mutta ovat aiemmin sanoneet maan olevan poistua rauhansopimuksista Israelin kanssa ellei sille anneta immuniteettia terrorismikanteista. Kun Trumpin hallinto yrittää estää sopimuksen hajoamisen, virkamies vahvisti a Bloombergin raportti että Yhdysvallat oli tarjonnut Sudanille miljardin dollarin lainan maksurästien selvittämiseksi ja jopa 1,5 miljardin dollarin vuotuisen kehitysavun saamiseksi. Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin odotetaan vierailevan Sudanissa, Israelissa ja Emirateissa korkean tason valtuuskunnassa alueella ensi kuussa.

Bahrain näyttää olevan yksinäinen poikkeus maista, joille tarjottiin kannustimia osana normalisointisopimuksia Israelin kanssa, vaikka tällä viikolla ulkoministeriö nimitti Iraniin Saraya al-Mukhtar terroristiryhmänä, osittain sen tavoitteen vuoksi, että kukistetaan pieni sunnien monarkia.

Se on myös herättänyt nykyisten ja entisten hallituksen virkamiesten ja konfliktianalyytikkojen huolta siitä, että Yhdysvallat nimeää Jemenissä olevat Houthi-kapinalliset ulkomaiseksi terroristijärjestöksi osittain saadakseen Saudi-Arabian allekirjoittamaan sopimuksen Israelin kanssa.

Päätöksen lähellä olevat virkamiehet sanoivat, että ulkoministeri Mike Pompeo oli taipuvainen antamaan nimityksen keskeyttääkseen Iranin tuen Houthille, joka on tarttunut suurimman osan Jemenistä, syrjäyttänyt sen hallituksen ja hyökännyt naapurimaiden Saudi-Arabiaan viiden vuoden rajallaan sota. Se voisi myös kieltää humanitaarisen avun toimittamisen Jemenin suurimpiin satamiin, joista suurin osa on houthien valvonnassa, ja puolestaan ​​pahentaa nälänhädää yhdessä maailman köyhimmistä maista.

On kuitenkin epäilyttävää, että pelkkä terrorismin nimeäminen saisi Saudi-Arabian – Lähi-idän voimakkaimman monarkian – normalisoimaan suhteet Israeliin. Sula voi kestää vuosia, jos se tapahtuu lainkaan, ja siihen mennessä siihen saattaa vaikuttaa enemmän kasvava määrä nuoria aikuisia valtakunnassa, jotka ovat enemmän huolissaan työpaikoista ja taloudellisesta vakaudesta kotona kuin sukupolvien vanha konflikti Israelin ja Palestiinan välillä. .

Nikki Haley, joka oli herra Trumpin ensimmäinen suurlähettiläs Yhdistyneissä Kansakunnissa, sanoi salaisen matkan, jonka israelilainen pääministeri Benjamin Netanyahu teki viime kuussa Saudi-Arabiaan tapaamaan kruununprinssi Mohammed bin Salmania, oli rohkea signaali henkivakuutuksesta.

“Nämä arabimaat haluavat olla ystäviä Israelin kanssa”, Haley kertoi keskiviikkona israelilaisessa DiploTech World Summit -huippukokouksessa.

Vaikka he eivät hyväksyisikään herra Trumpin kauppadiplomatiaa, herra Biden ja herra Blinken ovat myös varovaisia ​​näyttäessään vetäytyvän Israelista, joka on Yhdysvaltojen vahvin liittolainen Lähi-idässä ja jolla on huomattava poliittinen vaikutusvalta amerikkalaisten evankelisten ja juutalaisten suhteen. äänestäjät.

“Luulen, että valittu presidentti Biden yrittää jatkaa vauhtia, koska se on hyödyllistä Yhdysvalloille, se on hyödyllistä Yhdysvaltojen liittolaisille, ja mielestäni se on oikea tapa tehdä”, sanoi Danny Danon, joka jäi eläkkeelle vuoden Israelin suurlähettiläänä Yhdistyneissä Kansakunnissa.

Alan Rappeport osallistui raportointiin Washingtonista ja Aida Alami Rabatista, Marokosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *