R on Rohingya: Seesikatu luo uusia paketteja

BANGKOK – Kuusivuotiaat kaksoset Noor ja Aziz asuvat maailman suurimmalla pakolaisleirillä. He ovat rohingya-muslimeja, jotka pakenivat kotimaassaan Myanmarissa etnisestä puhdistuksesta turvaan naapurimaassa Bangladeshissa. He ovat myös Muppets.

Torstaina Sesame Workshop, voittoa tavoittelematon järjestö, joka johtaa varhaiskasvatuksen TV-ohjelmaa “Sesame Road” ja toimii yli 150 maassa, paljasti Azizin ja Noorin uusimpina Muppeteinä hahmossaan.

Kaksoset esiintyvät Elmon ja muiden tunnettujen Muppetsin kanssa matematiikkaa, luonnontieteitä, terveyttä ja muita leireillä esitettävissä aiheissa.

He puhuvat rohingyaa, ihmisryhmän kieltä, jonka Myanmarin viranomaiset ovat kieltäytyneet tunnustamasta lailliseksi etniseksi ryhmäksi. Seesamityöpajan opetussuunnitelmat kopioidaan Rohingyaksi.

“He ovat maan syrjäytyneimpiä lapsia”, sanoi Sherrie Weston, Sesame Workshopin sosiaalisten vaikutusten puheenjohtaja, joka matkusti useita kertoja Rohingyan pakolaisleireille auttaakseen muotoilemaan Muppet-kaksosien hahmoja ja tarinoita. “Useimmille rohingya-lapsille tämä on ensimmäinen kerta, kun median hahmot ovat näyttäneet heiltä, ​​ovat kuulostaneet heiltä ja heijastavat todella heidän rikas kulttuuriaan.”

Yli puolet Bangladeshin Rohingyan pakolaisasuntojen asukkaista on lapsia. Monet kärsivät traumasta sen jälkeen, kun Myanmarin turvallisuusjoukot pakottivat heidät pois kylistään, murhaten osan isistä ja raiskaamalla heidän äitinsä.

Lääkärit ilman rajoja -tutkimus, joka julkaistiin vuonna 2017 tehdyn julman kampanjan seurauksena, joka pakotti yli 750 000 rohingya pakenemaan maasta muutaman kuukauden kuluessa, osoitti, että vähintään 730 alle viiden vuoden ikäistä lasta tapettiin myöhään Kyseisen vuoden elokuusta syyskuun loppuun.

Väkivallan perintö viipyy Bangladeshissa, ja se on sisällytetty Muppettien historiaan. Noor, yksi Muppet-kaksosista, pelkää kovaa ääntä, aivan kuten monet rohingya-lapset ovat nykyään, kun heidän tullessa heittäytyvät ampuma-aseet.

Seesamityöpaja on pitkään pyrkinyt puolustamaan monimuotoisuutta ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Muppetilla ja heidän nuorilla leikkikavereillaan Sesame Streetillä on ollut autismi, HIV ja Downin oireyhtymä. He ovat olleet kodittomia ja taistelleet leimautuneen vanhemman saamiseksi. Afganistanilainen Muppet esimerkki tyttöjen kouluttamisen tärkeydestä.

Noor ja Aziz ovat Sesame Workshopin käsitteellisiä, leikkisiä ja sopivat hyvin yhteen. Poika Aziz auttaa perhettä kotitöissä ja on täynnä Rohingyan tarinankerronta. Tyttö, Noor, on luottavainen ja rakastaa oppimista. Ohjelmointi päätti kuvata heidät nimenomaan kaksosina, jotta he pystyisivät leikkimään yhdessä tytönä ja poikana tavalla, jolla muut sisarukset tässä perinteisessä muslimiyhteisössä eivät ehkä pysty yhtä helposti.

“Mallintamalla tyttöjen ja poikien tasa-arvoa, omistamalla hahmoja, jotka rakastavat oppimista, on tärkeää, että emme useless inspiroi nuoria tyttöjä, antaen heille mahdollisuuden tunteen, jota heillä ei ehkä ole ollut, mutta että näytämme vähän pojille, että tytöillä voi olla samat roolit ja vastuut ”, neiti Weston sanoi.

Ohjelma kuvailee Rohingya Muppetsin asuvan suuressa telttasuojien sarjassa, jossa yli miljoona enimmäkseen kansalaisuudettomia ihmisiä on täynnä vähän toivoa palata Myanmariin. Yhdistyneiden Kansakuntien virkamiehet ovat ehdottaneet, että heidän maastamuuttoonsa liittyy kansanmurhan tunnusmerkit.

Elämä Rohingyan pakolaisleireillä voi olla paljon ankarampaa kuin mitä Noorin ja Azizin tarinat kertovat. Tytöt, joita pidetään usein koulusta, menevät yleensä naimisiin ennen aikuisikäänsä helpottaakseen perheidensä taloudellista taakkaa. Tänä vuonna satoja Rohingya-tytöt viettivät kuukausia merellä ylikuormitetuilla kalastusaluksilla, jotka yrittävät päästä Malesiaan, jossa heille oli luvattu lapsimorsiamena rohingya-miehille, jotka työskentelevät asiakirjoittomina työntekijöinä. Kymmenet kuolivat matkan aikana.

Perjantaina Kutupalongissa, Bangladeshin Rohingyan pakolaisleireistä suurin, Ajmat Ara, 8, pudisti päätään, kun häneltä kysyttiin, onko hän tiennyt karvaisesta merkkikokoelmasta nimeltä Muppets. Toisin kuin monet tytöt, hänellä on onni ja hän käy koulua, jota johtaa koulutusjärjestö.

“Opimme englantia ja burmea koulussa”, hän sanoi, ennen kuin juoksi pelaamaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *