Libanonin virkamiehet yrittävät rajoittaa tutkintaa Beirutin kuolemaan

BEIRUT, Libanon – Yli neljä kuukautta sen jälkeen Libanonin historian suurin räjähdys lähetti Beirutin kautta kuoleman ja tuhon aallon, kukaan virkailija ei ole ottanut vastuuta räjähdyksestä tai selittänyt julkisesti, kuinka räjähdysainevarasto jätettiin Beirutin satamassa suojaamattomaksi kuuden vuoden ajaksi.

Itse asiassa voimakkaat poliitikot pyrkivät estämään tutkinnasta vastaavan tuomarin kuulustelemasta vanhempia virkamiehiä ja vielä vähemmän pitämällä heitä vastuulla. Torstaina tuomari keskeytti tutkimuksen vastatakseen kahden virkamiehen ponnisteluihin saada hänet eroon tapauksesta.

Räjähdys – joka tappoi 200 ihmistä, loukkaantui tuhansia ja aiheutti miljardeja dollareita vahinkoja – oli vielä vakavin esimerkki vakavista vaaroista. krooninen korruptio ja huonosta hallinnasta, joka on jättänyt libanonilaisille toimintahäiriön, huonot palvelut ja romahtava talous.

Laaja vihaisten kansalaisten liitto on asettanut räjähdyksen vesipiiriksi, joka voi johtaa todelliseen muutokseen Libanonin hallintotavassa ja rikkoa rankaisemattomuuden kulttuurin, joka on pitkään suojellut poliitikkoja vastuusta. Mutta he kohtaavat kovaa vastustusta poliittiselta eliitiltä, ​​joka on päättänyt säilyttää sen etuoikeudet.

“Tämä räjähdys oli virstanpylväs Libanonin historiassa”, sanoi Nizar Saghieh, asianajaja, joka johtaa Oikeudellinen toimintaohjelma, oikeuksien valvoja. ”Kyse ei ole useless räjähdyksestä, vaan koko järjestelmästä. Jos epäonnistumme tässä taistelussa, emme pysty saamaan ketään vastuuseen maan romahduksesta. “

Elokuun katastrofista aiheutuneet vahingot ovat edelleen suuria määriä Beirutin keskustaa.

Sataman sisällä räjäytetyt viljasiilot kohoavat räjähdyskraatterin ja purettujen varastohallien yli. Keskustassa metallilevyt peittävät suolistettujen kauppojen ja hotellien sisäänkäynnit. Asuinalueilla rakennustelineet kiipeävät kerrostaloja, joissa perheet yrittävät edelleen korvata räjäytetyt ikkunat ja huonekalut.

Hallitus on tehnyt useless vähän eniten kärsineillä alueilla, joten hyväntekeväisyysjärjestöt ovat ottaneet johtoaseman hajanaisissa jälleenrakennustöissä.

Räjähdys lisäsi nykyisten poliittisten ja taloudellisten kriisien traumaa. Libanonin valuutta oli romahtamassa, sen pankit kieltäytyivät antamasta ihmisille rahaa, ja sen poliitikot eivät olleet toistuvasti epäonnistuneet uudistusten tekemisessä kansainvälisen avun saamiseksi.

Katuprotestit, joissa vaaditaan korruption lopettamista ja muutokset Libanonin poliittiseen järjestelmään, ovat hajottaneet Beirutin, mutta eivät onnistuneet ravistelemaan järjestelmää, jota hallitsevat lahkolaiset poliittiset puolueet, jotka käyttävät valtiota laajentamaan valtaansa ja rikastuttamaan itseään ja uskollisiaan.

Räjähdys johtui suuren ammoniumnitraattivaraston, räjähteiden valmistukseen käytetyn yhdisteen, äkillisestä palamisesta, joka oli varastoitu sattumanvaraisesti Beirutin satamaan huolimatta toistuvista varoituksista sen vaarasta.

Pääministeri Hassan Diab lupasi kattavan tutkinnan, ja tehtävä laski 60-vuotiaalle tuomarille, jolla ei ole julkista profiilia, Fadi Sawan. Tuomari Sawan alkoi kuulustella ihmisiä ikkunattomassa toimistossa oikeushallissa, joka oli niin pieni, että tuskin oli tilaa tapaustiedostoille, osakkuusyritys sanoi. Hän on sittemmin hankkinut enemmän tilaa, mutta hänen henkilökunnassaan on useless kaksi toimitsijaa, jotka tekevät muistiinpanoja käsin.

Hänen tehtävänsä on valtava: paitsi selvittää, mikä aiheutti räjähdyksen, myös etsiä todisteita rikollisuudesta, joka liittyy alus, joka toi kemikaalit Beirutiin vuonna 2013 päätös tallentaa ne satamaan vuotta myöhemmin ja niiden käsittely vuodesta.

Tuo tehtävä toi tuomarin törmäyskurssille voimakkaiden hahmojen kanssa. The New York Timesin ja muiden uutislähteiden räjähdyksen jälkeen saamat asiakirjat osoittivat, että joukko vanhempia virkamiehiä oli varoitettu ammoniumnitraatista – mukaan lukien presidentti, pääministeri, armeijan päällikkö sekä joukko tuomareita ja ministereitä – eikä sitä poistettu tai suojattu.

Tässä kuussa tuomari Sawan hämmästytti poliittista järjestelyä syytetään neljä voimakasta poliitikoa rikoksen laiminlyönnistä, joka aiheuttaa kuoleman: Herra Diab, joka erosi kabinettinsa räjähdyksen jälkeen, mutta on jatkanut talonmiehenä; kaksi entistä julkisten töiden ministeriä, jotka valvoivat satamaa; ja entinen valtiovarainministeri, joka johti tulliviranomaista.

Melkein välittömästi joukko poliittisia voimia yhtyi yhteen syyttääkseen tuomaria rajojensa ylittämisestä.

Presidentti Michel Aounin poliittinen puolue sanoi, että tuomari olisi saattanut rikkoa lakia. Hezbollah, voimakas shii-muslimimilisi ja poliittinen puolue, syytti häntä “poliittisesta kohdistamisesta”. Entinen pääministeri Saad Hariri, tunnetuin sunni-muslimi-poliitikko, tapasi herra Diabin osoittaakseen solidaarisuutta “perustuslain selväksi ja räikeäksi rikkomiseksi”.

Kukaan vastikään syytetyistä miehistä ei ole alistunut kuulusteluun, ja kaksi heistä, jotka ovat myös vaatineet koskemattomuutta istuvina parlamentin jäseninä, tekivät tuomioistuimen esityksen tuomari Sawanin korvaamiseksi. Torstaina tuomari keskeytti tutkimuksen 10 päiväksi vastaamiseksi.

Sisäministeri Muhammad Fahmi jatkoi viime viikolla, ettei hän pyydä turvallisuusjoukkoja pidättämään syytetyt ministerit, vaikka optioita annettaisiin.

Tuomarin arvostelijat väittävät, että nykyinen ja entinen hallitusministeri voidaan asettaa oikeuteen vasta erityistuomioistuimessa sen jälkeen, kun heille on asetettu syytteeseen kaksi kolmasosaa parlamentissa.

Tällaista tuomioistuinta ei ole koskaan aktivoitu Libanonin historiassa, eikä parlamentti ole pyrkinyt tekemään niin räjähdyksen jälkeen.

“Mitä suurempaa tapahtumaa kuin sataman ja puolet Beirutin tuhoamista heidän on tarvittava muodostamaan tämä neuvosto?” Charles Rizk, entinen oikeusministeri, sanoi haastattelussa. “Kaikki tämä on huijausta, petosta, joka saa kaikki unohtamaan, kuka todella oli vastuussa.”

Mutta Libanonin perustuslaki toteaa, että parlamentaarinen prosessi koskee useless syytöksiä maanpetoksesta ja virkatehtävien rikkomisesta. Oikeusasiantuntijoiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tuomarit voivat periä virkamiehiltä rikoksia, jotka eivät kuulu näihin luokkiin, mikä näyttää olevan tuomari Sawan tekemä, vaikka hän ei ole julkisesti perustellut perustelujaan.

Jotkut syytetyistä virkamiehistä ovat myös vaatineet parlamentaarista koskemattomuutta syytteeseen asettamisesta, minkä uhrien puolustajat ovat voimakkaasti hylänneet.

“Tällainen rikos, ja meidän on tutkittava, onko koskemattomuutta?” kysyi Beirutin asianajajaliiton presidentti Melhem Khalaf, jonka lakimiehet edustavat yli 800 räjähdysuhria, jotka hakevat korvausta. ”Emme voi hyväksyä perinteistä käyttäytymistä ei-perinteiselle rikokselle. Meidän on pyrittävä oikeudenmukaisuuteen. Tämä ei ollut auto-onnettomuus. “

Kuitenkin nämä väitteet ravistelevat, ne ovat asettaneet vastakkainasettelun oikeuslaitoksen ja parlamentin välille ja näyttävät heijastavan huippupoliitikkojen pyrkimyksiä viedä tapaus poliittiseen alueeseen, jota he hallitsevat ja joka on harvoin rankaissut omaa.

“Laillisuus on tärkeää, mutta olemme juuttuneet politiikkaan, ja politiikka on vahvempi täällä”, herra Rizk sanoi.

Poliittinen taistelu näyttää koskevan useless Libanonin johtajia.

Ennen viime viikkoa tuomari Sawan oli kuulustellut noin 80 ihmistä ja syyttänyt puolet heistä rikoksista. 25 epäiltyä on pidätetty, enimmäkseen matalan tai keskitason satama-, tulli- ja turvallisuusvirkailijoita.

Tuomari Sawan on jättänyt pidätyspyynnöt kansainväliselle poliisiorganisaatiolle Interpolille kyproksen aluksen omistajalle ja venäläiselle kapteenille ja pyytänyt tietoja Mosambikista, Belgiasta, Iso-Britanniasta ja muista maista. Hän on saanut teknisen raportin FBI: ltä ja odottaa raportteja Scotland Yardilta ja ranskalaiselta rikosteknisen tutkimusryhmältä, joka tutki räjähdyspaikkaa.

Tutkimus, jolla ei ole aikarajaa, saatetaan päätökseen, kun hän julkistaa havainnot ja ilmoittaa muodolliset syytteet aloittaen oikeudenkäynnin.

Asianajajaliitto ja muut uhrien puolustajat vaativat kuitenkin, että oikeutta ei voida saavuttaa, ellei vanhempien poliittisten ja sotilashenkilöiden mahdollisia rikoksia tutkita.

Ryhmät uhrien ja heidän perheidensä kanssa ovat jatkaneet hallituksen painostamista vastausten saamiseksi protestoimalla vanhempien virkamiesten, myös tuomari Sawanin, kodeissa.

“Varmasti heidän on ripustettava silmukat”, sanoi Mahdi Zahreldine, 21, mielenosoituksen järjestäjä, jonka veli kuoli räjähdyksessä. “Tarvitsemme verta verestä veljelleni.”

Hänen vaatimaton perheasunto oli täynnä kuvia veljestään Emadista, joka oli toiminut sataman ylläpitäjänä.

“Nostin hänet ja he toivat hänet palasiksi luokseni”, hänen äitinsä Alia Hatoun sanoi. “Jokainen, joka tiesi, että nuo materiaalit olivat satamassa, on rangaistava.”

Hwaida Saad ja Kareem Chehayeb osallistuivat raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *