Kerran yhtenäisyyden iskulause Je Suis Charlie jakaa nyt Ranskan

PARIISI – Tunteina vuoden 2015 islamistisen terroristin jälkeen hyökkäys ranskalaisessa satiirilehdessä Charlie Hebdo, syntyi iskulause surevien suremiseksi ja sananvapauden puolustamiseksi, joka levisi taikuisena kaikkialla Ranskassa ja maapallolla yhdistävän voimansa kautta.

“Je suis Charlie.”

Kuvia iskulauseesta “Minä olen Charlie” – valkoisilla ja vaaleanharmailla kirjaimilla mustalla taustalla – innoittivat miljoonia, jotka marssivat Ranskassa ja joihin liittyivät sekä maailman johtajat länsimaista että muslimeista. Hollywoodin A-listaajat pitävät george Clooney julisti: “Je suis Charlie.” Niin teki MaggieSimpsonit. ” Kaikki seisovat yhdessä Charliena terroristeja vastaan, jotka uskoivat, että lehti oli loukannut islamia profeetta Muhammadia valaisevilla sarjakuvillaan.

Mutta kerran yhdistävästä iskulauseesta on tullut yksi jako Ranskassa – kehittää monimutkaisia ​​keskusteluja jokapäiväisissä keskusteluissa ja populaarikulttuurissa, sosiaalisessa mediassa ja jopa osana koulun opetussuunnitelmia.

“Minä olen Charlie” synnytti “En ole Charlie”, mikä herätti kysymyksen, joka vaatii leirien poimintaa: Oletko vai etkö Charlie? Vastaus asettaa ihmiset kummallekin puolelle Ranskan tärkeimpiä rivejä, mukaan lukien sananvapaus, sekularismi, rotu, kansallinen identiteetti ja tietysti islam.

Iskulauseen metamorfoosi paljastaa poliittisen keskustelun polarisaation Ranskassa, jota syventää keskikoulunopettajan päähänotto ja kaksi muuta äskettäistä islamistia hyökkäykset joka seurasi karikatyyrien uudelleenjulkaisu profeetta Muhammadin Charlie Hebdo syyskuussa. Mutta koska se sai oman elämänsä, iskulause itsessään auttoi terävöittämään Ranskan erimielisyyksiä.

“Toivon, että tämä iskulause lakkaisi olemasta, koska nykyisessä muodossaan se syventää kuilua”, sanoi iskulauseen luonut graafinen suunnittelija Joachim Roncin, jonka hän piti “turvahuopana:” Je suis Charlie – me “olemme siinä yhdessä.” “

Nykyään joku, joka on Charlie, on todennäköisesti valkoinen ja kannattaa karikatyyrijulkaisua. Äärimmäisenä, henkilö voi tukea tiukkaa sekularismia, joka toisinaan on suoja islamin vastaiselle. Joku, joka ei ole Charlie, on usein valkoinen ja vastustaa sarjakuvien julkaisua. Henkilö voi mennä niin pitkälle kuin perustella islamistisen terrorismin tai kieltää kaiken uskonnollisen kritiikin.

Aikaisemmin iskulause, joka ylitti poliittisen pilkkomisen, “Je Suis Charlie” on nyt pitkälti omistettu oikealle ja luonut halkeamia vasemmalle.

Gérôme Truc, kansallisen tieteellisen tutkimuksen keskuksen sosiologi, sanoi, että iskulause on jatkuvasti aseistettu osana “poliittista taistelua, jolla pyritään luomaan erimielisyyksiä erottamaan kanssamme olevat ja meitä vastaan ​​olevat”.

Iskulause poltti öljyä tulessa Ranskassa, herra Truc sanoi viitaten asioihin, joita hänen mukaansa maa ei ollut onnistunut ratkaisemaan viimeisten viiden vuoden aikana, kuten islamismi, sananvapaus ja uskonnon paikka julkisessa elämässä .

Sen potentiaalinen räjähtävyys oli esillä a viime haastattelu jonka presidentti Emmanuel Macron antoi nuorille suunnatulle online-uutissivustolle Brut. Lukija, jolla on arabialainen nimi, Karim, kysyi häneltä: ”Olen ranskalainen, rakastan kotimaatani. Mutta en ole Charlie. Saanko olla? ”

Herra Macron vastasi Karimiin, mutta lisäsi sitten: “Luulen, että meidän on päästävä eroon iskulauseesta.”

Keskiviikkona Pariisin tuomioistuin totesi syylliseksi 14 ihmistä avustamisesta Charlie Hebdon pääkonttoria ja a Juutalainen grocery store. Vaikka tuomio johtaisi lailliseen lopettamiseen, karikatyyrien vaikutukset Ranskan yhteiskuntaan tuntuvat edelleen.

Kun Charlie Hebdo julkaisi ensimmäisen kerran sarjakuvia vuonna 2006, tuolloin konservatiivinen presidentti Jacques Chirac tuomitsi niiden julkaisemisen ja vaati suvaitsevaisuutta ja kaikkien uskontojen kunnioittamista. Vuonna 2015 sosialistien, presidentti François Hollande’n johtama hallitus reagoi samana vuonna tehtyihin hyökkäyksiin, mukaan lukien yksi Bataclan-konserttisali, jolla on vahva kansallisen yhtenäisyyden viesti.

Tänä syksynä, äskettäisten kolmen hyökkäyksen jälkeen, Macron puolusti painokkaasti karikatyyrien uudelleenjulkaisemista “oikeutena jumalanpilkkaan”. Että asenne johti mielenosoituksiin muslimeissa, saivat kritiikkiä tai hiljaisuutta lännessä, ja lähti Ranskasta eristetty.

Sciences Po Bordeaux’n yliopiston sosiologi Vincent Tiberj sanoi, että ranskalaisen yleisen mielipiteen oli muuttanut vähemmän hyökkäysten luonne kuin seurannut poliittinen keskustelu ja toiminta.

Vuoden 2015 iskujen jälkeen – joissa kuoli noin 150 ihmistä verrattuna neljään syksyn kolmesta hyökkäyksestä – hallituksen painopiste kansallisessa yhtenäisyydessä johti suvaitsevaisuuden lisääntymiseen muslimeja kohtaan, herra Tiberj tutkimusta osoitti. Mutta hän sanoi, että viimeaikaisten hyökkäysten jälkeinen poliittinen reaktio kielellä, joka näytti sekoittavan islamin uskonnon islamistiseen ääriliikenteeseen, vaarantaa erimielisyyksiä.

Nämä halkeamat ovat laajentuneet muuttuvan “Je suis Charlie” -kaaressa.

Graafinen suunnittelija Roncin, 44, loi iskulauseen puolitoisen tunnin sisällä vuoden 2015 hyökkäyksestä Charlie Hebdoon. Hän ei ollut lehden lukija, mutta varttuessaan hänen kotinsa ympärillä oli säännöllisiä kopioita. Hänen isänsä, toukokuun 1968 sosiaalisen vallankumouksen lapsi, piti lehden perustamisen vastaisesta hengestä, hän sanoi.

Tunne, että hyökkäys “otti pois osan lapsuudestani, osan siitä, mikä muodosti minut”, herra Roncin ladattu iskulause Twitterissä 400 seuraajalleen. Noin seitsemän minuuttia myöhemmin luotiin ensimmäinen hashtag #JeSuisCharlie, a tutkimus Twitterissä hashtagit.

Muutamassa tunnissa se oli rikostettu ympäri maailmaa, ja herra Roncinia valtasi uutismedian haastattelupyynnöt. Sinä iltana, kymmeniä tuhansia kokoontui Pariisin Place de la République -kadulla monilla oli merkkejä iskulauseesta, jonka he olivat painaneet koti-tietokoneisiin.

Mutta jo ensimmäisen tunnin aikana twiittinsä jälkeen herra Roncin huomasi kriittisiä viestejä sosiaalisessa mediassa. Hashtag #JeNeSuisPasCharlie ilmestyi, ensimmäinen merkki politisoitumisesta, joka lopulta muuttaisi hänen luomuksensa “oikeiston iskulauseeksi”, hän sanoi.

Hän ei ollut ainoa levoton.

Christophe Naudin, 45, selviytyi vuoden 2015 terrori-iskusta Bataclan konserttisali, jossa 90 tapettiin, piiloutumalla yli kahden tunnin ajan varastotilaan.

Poliittitietoisessa perheessä kasvanut Naudin muistaa, että isoäiti puolustaa intohimoisesti kirjailija Salman Rushdieä, jota uhkasi kuolema loukattuaan monia muslimeja romaanissaan “Saatanan jakeet”. Naudin sanoi, että hän oli tilannut Charlie Hebdon vuonna 2006 osoittaakseen tukea lehden tuolloin tekemälle päätökselle julkaista Muhammadin sarjakuvia.

Mutta hän sanoi peruuttaneensa tilauksen viime vuonna sen jälkeen, kun lehden toimitussävy oli yhä epämiellyttävämpi. Lehti tuotti joskus sisältöä, jota hän piti islamofobisena, kertoi Naudin, joka opettaa historiaa lukiossa ja julkaisi äskettäin kirja, “Bataclanista selviytyneen päiväkirja”.

A kannen kuva elokuussa 2017 Barcelonan terrori-isku ja Pääkirjoitus lehden toimittaja Laurent Sourisseau näytti sekoittavan islamin islamiin, Mr. Naudin sanoi.

Lehti ei vastannut useisiin haastattelupyyntöihin. Vastauksena rasismiin, herra Sourisseau, kertoi ranskalainen sanomalehti, että osa vasemmistosta oli loukussa tiukoissa ideologisissa käsitteissä ja sensuroi itseään. “Meidän on sanottava asioita, vaikka ne olisivatkin epämiellyttäviä”, hän sanoi.

Charlie-iskulause työntää ranskalaiset kahteen ääripäähän, herra Naudin sanoi ja lisäsi: “Olemme valitettavasti saavuttaneet paluun, jossa vivahteikas puhe ei ole enää kuultavissa.”

Iskulause on jopa päässyt luokkahuoneeseen.

Lokakuun alussa Samuel Paty, opettaja keskikoulussa Pariisin lähellä, järjesti sananvapauden luokan sen ympärille, jota hän kutsuiDilemma: Olla tai olla olematta Charlie. ” Päiviä sen jälkeen, kun hän oli esittänyt kaksi karikatyyriä Muhammadista Charlie Hebdosta, hän oli tappoi islamistinen ääriliike.

Charlien oleminen tarkoitti lehdistönvapauden, karikatyyrien ja pilkkaamisoikeuden tukemista kahden kyseiseen luokkaan osallistuneen opiskelijan käsinkirjoitettujen muistiinpanojen mukaan, jotka toimittivat kopioita The New York Timesille. Ei oleminen Charlie tarkoitti sitä, että uskoi, että lehti ei kunnioita uskontoa, julkaisee jumalanpilkkaa, provosoi islamisteja ja voi aiheuttaa hyökkäyksiä.

Opiskelijat keskustelivat, he muistivat, ja sitten heitä pyydettiin sopimaan ehdotetusta ratkaisusta.

Luokan muistiinpanojen alaosassa heidän ehdotuksensa luki: “Älä julkaise tällaista karikatyyriä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *