Vapautuneet Nigerian koulupojat tapaavat presidentti Muhammadu Buharin

DAKAR, Senegal – Sadat viime viikolla siepatut pojat koillisuudestaan ​​Luoteis-Nigeriassa sijaitsevasta sisäoppilaitoksestaan ​​vapautettiin torstai-iltana kuuden päivän vankeudessa. Mutta heillä oli joitain suhdetoimia hallituksen hyväksi ennen kuin he voisivat mennä kotiin.

Kamerat pyörivät perjantaina, kun kivääriä kantavat ja balaklavia käyttävät sotilaat johtivat paljain jaloin Katsinassa, 80 mailia Kankarasta etelään sijaitsevasta kaupungista, jossa he olivat opiskelleet.

Näyttyessään hämmästyneiltä ja edelleen pölyisillä vaatteillaan ne pakattiin kokoushuoneeseen, joista osa kyyristyi lattialla, toisten kääpiöinä suuret nahkatuolit. Tv toimittajat työntömikrofonit heille.

Sitten heille annettiin uudet vaatteet vaihdettaviksi ja vietiin tapaamaan Nigerian presidentti Muhammadu Buhari.

“Te lapset ovat hyvin onnekkaita”, hän kertoi heille.

Aseiden miehet sieppasivat Joulukuun 11. päivän hyökkäyksessä valtion luonnontieteelliseen lukioon Kankarassa, kaupungissa Luoteis-Suomessa, opiskelijat olivat käyneet läpi kauhistuttavan, uuvuttavan koettelemuksen.

Sieppaajat tappoivat heitä, marssivat heitä päivien ajan säkkien läpi ja antoivat heille hyvin vähän syötävää ja juotavaa, he kertoivat paikallisille toimittajille. Heitä kivensi yläpuolella kiertävät armeijan suihkukoneet.

Boko Haram, islamistinen ryhmä, joka on terrorisoinut Nigerian koillisosaa, oli väittänyt olevansa Kankaran joukkosieppauksen takana, mikä herätti huolestuttavaa mahdollisuutta, että heidän ulottuvuutensa olisi laajentunut kauas kotimaansa ulkopuolelle. Vaikka satojen mailien päässä, hyökkäys viime viikolla oli silmiinpistävää samankaltaisuutta ryhmän suorittamien joukkotyttöjen sieppausten kanssa Chibokissa vuonna 2014 ja Dapchi vuonna 2018.

Yksi Kankaran opiskelija pakotettiin jopa nauhoittamaan videoviesti, jossa sanottiin, että “Abu Shekaun jengi” tarttui heihin – viitaten Boko Haramin pitkäaikainen johtaja.

Mutta hallitus ja monet vanhemmista eivät kuvanneet sieppaajia terroristina vaan “rosvoina”, paikallisena terminä rikollisjoukoille, jotka järjestävät usein iskuja maan luoteisosassa.

Ja perjantaina, niin teki poika, jolla oli videossa pakko, kuvasi sieppaajia Boko Haramin jäseninä.

“Vilpittömästi, he eivät ole Boko Haram”, poika tunnisti perheenjäsen kuten Sani Abdulhamid kertoi Nigerian televisiokanavalle vapauttamisen jälkeen, näyttäen järkyttyneeltä ja hämmentyneeltä huonehuoneesta luokkatovereistaan, kun toimittajat ja virkamiehet heittivät häntä.

Hän sanoi, että joka päivä heitä ruokittiin useless kerran ja heille annettiin vettä kahdesti, mutta heitä lyötiin jatkuvasti. Hänen mukaansa jengin jäsenet voittivat pienimmät pojat isoilla aseilla. “Pienet, pienet pojat”, hän sanoi pudistaen päätä. “En tiedä miten selittää.”

Hallitus vaati, ettei se ollut maksanut lunnaita poikien vapauttamisesta. Katsina-osavaltion kuvernööri Aminu Masari, missä heidät siepattiin, sanoi: “Se oli puhtaasti neuvotteluja.” Hänen kollegansa, kuvernööri Zamfaran osavaltiossa, jossa heidät vapautettiin, väitti suostuttelevansa henkilökohtaisesti sieppaajat vapauttamaan heidät vahingoittumattomina.

Sieppaus on kasvava huoli Nigeriassa, jossa jengiväkivalta, aseellinen ryöstö, terrorismi ja piratismi ovat yleisiä. Nigerian konsulttiyrityksen SB Morgenin raportin mukaan vuosina 2011–2020 maksettiin sieppaajille yli 18 miljoonaa dollaria, jonka mukaan lunnaiden sieppaukset ovat nopeutuneet voimakkaasti viimeisten neljän vuoden aikana.

Ja sieppaajat eivät enää kohdista useless rikkaita. Myös köyhät kyläläiset siepataan, lunnaat vaihtelevat 1000 ja 150 000 dollarin välillä. Joukkotappiot ovat yleisimpiä pohjoisessa, missä tapettujen uhrien määrä tapahtumaa kohti on myös paljon suurempi.

Länsi-Afrikan maan ylisuurten, alipalkkaisten ja usein poliisin väärinkäyttöä ei ole pystynyt suojelemaan monia kansalaisiaan, jengit ovat yhä enemmän pystyneet toimimaan valvomatta. Ja valppaita ryhmiä on muodostettu suojelemaan yhteisöjä, mikä pahentaa usein jännitteitä ja johtaa vielä suurempaan epävarmuuteen.

Hallitus väittää pyrkivänsä tähän.

“Lastemme ei pitäisi joutua käymään koulua peloissaan”, sanoi Nigerian tiedotusministeri Lai Mohammed perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa pääkaupungissa Abujassa. “Emme anna periksi, ennen kuin kaikki nigerialaiset voivat mennä nukkumaan yöllä silmät kiinni.”

Kankaran ja koko maan luoteeseen asukkailla on kuitenkin todennäköisesti enemmän unettomia öitä. Maiden ja laiduntamisoikeuksien välinen ristiriita, jota ruokkivat rajojen yli kulkevat aseet, on aiheuttanut kuoleman, vamman ja siirtymään joutumisen siellä viime vuosina.

Mutta koulupoikien vanhemmille heidän vapauttamisensa on tervetullutta.

Monet vanhemmista eivät vastanneet puheluihin perjantai-iltana. Epätoivoisesti nähdäkseen poikansa, he olivat kiirehtineet Hallituksen taloon, kuvernöörin viralliseen asuinpaikkaan Katsinaan, jossa pojat järjestettiin kuvavalokuvauksesta toiseen.

Mutta Abdulkadir Musbau, jonka 12-vuotias poika Abdullahi oli otettujen lasten joukossa, otti puhelimen. Hän ei ollut saanut nähdä poikaansa, hän sanoi. Sen oli odotettava, kunnes presidentti oli lopettanut puhumisen heidän kanssaan, ja kunnes lääkärintarkastukset oli tehty. Mutta hänelle oli annettu muutama minuutti Abdullahin kanssa puhelimessa.

“Olin niin onnellinen, kun puhuin hänelle”, herra Musbau sanoi. “Se on valtava helpotus minulle.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *