Unohdettu Ei enempää: Clarice Lispector, kirjailija, joka vangitsi Brasilian

Kaukana Brasiliasta Lispector putosi hämärään, vaikka hän jatkoi kirjoittamista, tuottaen kielellisesti monimutkaisia ​​romaaneja “O Luster” (“Kattokruunu”) vuonna 1946 ja “A Cidade Sitiada” (“Piiritetty kaupunki”) vuonna 1949.

Hän ja hänen aviomiehensä erosivat vuonna 1959, ja hän palasi Rio de Janeiroon, jossa hän vuokrasi huoneiston tyylikkäässä Lemen merenrantakaupungissa ja aloitti sanomalehtipylväiden kirjoittamisen, toisinaan salanimillä. Esimerkiksi Helen Palmer tarjosi kosmeettisia ja elämänneuvoja. (Lispectorille maksoi salaa Pond’s, amerikkalainen kauneusbrändi, Benjamin Moserin mukaan, jonka Lispectorin vuoden 2009 elämäkerta “Why This World” kannusti uutta kierrosta englanninkielisiä käännöksiä ja kiehtovaa työtä Brasilian ulkopuolella.)

Lispector palasi pian maineeseen omalla nimellään. Hänen novellikokoelmansa “Laços de Familia” (“Perhesiteet”), julkaistiin vuonna 1960, oli bestseller Brasiliassa. Vuoden 1961 romaani “A Maça No Escuro” (“Omena pimeässä”), joka kerrottiin vaimon juuri tappaneen miehen näkökulmasta, kuuluisa käänsi sen englanniksi Gregory Rabassa ja julkaissut Alfred A.Knopf vuonna 1967.

Rabassa muisteli muistelmissaan, että Lispector “näytti Marlene Dietrichiltä ja kirjoitti kuin Virginia Woolf” – kommentin, jonka Lispector piti seksistisenä, vaikka monet hänen kriitikoistaan ​​ja ihailijoistaan ​​toistivat sen.

“En pidä siitä, kun he sanovat, että minulla on suhde Virginia Woolfiin”, Lispector kirjoitti yhdessä sarakkeessa ja lisäsi, että hän oli kohdannut Woolfin teoksen vasta oman oman romaaninsa julkaisemisen jälkeen. “En halua antaa hänelle anteeksi itsemurhan. Kauhea velvollisuus on mennä loppuun. ”

Myöhempinä vuosina seurasi luovuuden räjähdys, mukaan lukien hänen mestariteoksena pidetty O Oxxao Segundo GH (“Ardour GH: n mukaan”), joka julkaistiin vuonna 1964. Romaanissa nimettömän naisen kerrotaan tulleen palvelijansa tyhjään makuuhuoneeseen , josta hän löytää useless muutakin kuin salaperäinen piirustus ja yksi torakka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *