Somaliassa tapahtunut itsemurhapommittaja osuu pääministerin kokoukseen

Yhdistyneiden Kansakuntien Somalia-edustusto, joka tukee 19 000 hengen Afrikan unionin rauhanturvaoperaatiota Somaliassa, tuomitsi hyökkäyksen ja vaati syyllisten saattamista oikeuden eteen.

Shabab karkotettiin pääkaupungista Mogadishusta vuonna 2011, mutta sillä on edelleen vaikutusvaltaa Somalian maaseudun laajalla alueella, mikä vaikuttaa vaikutusvaltaan kiristämisen ja yhteyksien kautta yritysmaailmaan jopa paikoissa, joissa se ei hallitse aluetta.

Yhdysvaltain lähestyvä joukkojen vetäytyminen on rohkaissut Shababia lisäämään hyökkäyksiään, sanoi Matt Bryden Sahan Researchista, Afrikan sarviin erikoistuneesta tutkimuskonsulttiyrityksestä. “Tietysti Shabab tehostaa sitä osoittaakseen olevansa olemassa”, hän sanoi.

Vaikka amerikkalaiset drone-iskut ja erityisoperaatioiden hyökkäykset Somalian sisällä jatkuvat todennäköisesti vetäytymisen jälkeen, vetäytymisellä on todennäköisesti suurin vaikutus Danabiin, tuhannen vahvuiseen Somalian yksikköön, jonka joukot toimivat tyypillisesti läheisellä amerikkalaisella tuella.

“Ilman mentorointia voit jo nähdä, miten niitä käytetään terrorismin vastaisiin tarkoituksiin, kuten seisomaan jonossa pääministerin”, herra Bryden. “Ja nyt kaksi heidän komentajaansa on tapettu.”

Vaikka Shabab taistelee enimmäkseen Somalian sisällä, se on toteuttanut hyökkäyksiä muualla Itä-Afrikassa ja saanut aikaan joitain tavoitteita iskeä Yhdysvaltoihin. Tällä viikolla syyttäjät Manhattanilla syytti Shababin operaattoria Cholo Abdi Abdullahia Keniasta, suunnittelemalla 9/11-tyylisen hyökkäyksen Yhdysvaltojen kaupunkiin.

Syyttäjät sanoivat, että Abdullah toimi saman Shababin komentajan käskyn mukaan, joka suunnitteli hyökkäys hotelliin Keniassa vuonna 2019 pidätettiin, kun hän koulutti Filippiineillä kaappaamaan lentokoneen ja lentämään sen rakennukseen Yhdysvalloissa.

Hussein Mohammed kirjoitti raportteja Mogadishusta, Somaliasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *