‘Tarralaput’ kylvävät kauhua reunalla sijaitsevassa kaupungissa

KABUL, Afganistan – Mahbubullah Mohibi lähti kodistaan ​​tiistaina aamulla valkoisella panssaroidulla maastoautolla, jossa oli hallituksen levyt, ja matkusti tehtäväänsä Kabulin maakunnan varakuvernöörinä.

Hänen kuljettajansa pyörähti Kabulin kapeilla kaduilla Makroanien naapurusto kun maastoautoa järkytti räjähdys. Herra Mohibi, 42, ja hänen sihteerinsä tapettiin ja kaksi henkivartijaa haavoittui, sisäministeriön tiedottaja sanoi.

Joku oli kiinnittänyt herra Mohibin ajoneuvoon kotitekoisen magneettipommin, joka on yhä yleisempi ja tappavampi taktiikka valtion virkamiehiin ja muihin pääkaupungin merkittäviin afgaaneihin.

Magneettisen pommiräjähdyksen tylsä, rypistyvä kaiku on viime aikoina tarjonnut päivittäisen ääniraidan Kabulin kiireiseen aamu-työmatkalle. Niin sanottu “tahmea pommi” räjähti melkein joka päivä jossain Afganistanissa tänä syksynä – New York Timesin laskelmien mukaan kymmeniä tällaisia ​​hyökkäyksiä pelkästään Kabulissa viimeisten kuuden kuukauden aikana.

Muutama tunti herra Mohibiin kohdistuneen hyökkäyksen jälkeen magneettipommi tappoi Keski-Afganistanin Ghorin maakunnan maakuntaneuvoston apulaispäällikkö Abdul Rahman Atshanin ja loukkaantui vakavasti hänen kanssaan ratsastaneessa neuvoston jäsenessä, maakunnan poliisin tiedottaja sanoi.

Ja keskiviikkona aamulla poliisi ja valtion tiedustelupäällikkö tapettiin Kabulissa erillisissä räjähdyksissä, jotka olivat heidän ajoneuvoihinsa kiinnitettyjen magneettipommien aiheuttamia, poliisi sanoi.

Magneettipommit ovat osa Talebanin strategiaa terrorin ja kaaoksen kylvämiseksi afganistanilaisten keskuudessa, erityisesti Venäjällä pääkaupunki, paikalliset turvallisuusviranomaiset sanovat. Yhdessä hallituksen työntekijöiden, turvallisuusjoukkojen ja siviilijohtajien salamurhien kanssa ampuvien aseiden avulla hyökkäykset ovat korostaneet hallituksen kyvyttömyyttä suojella omaa kansaansa – ja lisäävät polttoainetta kansalaisten kasvavaan tyytymättömyyteen ja epäluottamukseen Afganistanin johtajien keskuudessa heidän pyrkimyksissään neuvotella rauhansopimuksista Talebanin kanssa.

“Se on hieno tulos Talebanille – jokainen niistä on kuin uutispommi tiedotusvälineissä”, Afganistanin parlamentin turvallisuusvaliokunnan jäsen Mohammad Arif Rahmani sanoi magneettisista räjähteistä. “Nämä pommit levittävät suuria pelkoja yhteiskunnan läpi.”

Osana a Yhdysvaltojen kanssa allekirjoitettu sopimus Taleban lupasi hillitä helmikuussa Yhdysvaltojen lopullisen vetäytymisen Afganistanista aikataulun rajoittaa joukkotuhoisia, kuten kuorma-autojen pommituksia, mutta ryhmä on sen sijaan laajentanut magneettipommien käyttöä osoittaakseen päästä pääkaupunkiin sekä hallituksen haavoittuvuus, kun se pyrkii hyödyntämään seuraavaa rauhanneuvottelukierrosta, jonka on määrä kokoontua uudelleen Qatarissa tammikuussa.

Magneettipommeja on käytetty Afganistanissa kapinan alkuvuosista noin vuonna 2005, samoin kuin Irakissa. Mutta tällaisten hyökkäysten lisääntynyt vauhti tänä vuonna on siirtänyt Kabulin turvallisuusyhtälöä, pakottaen kaikki hallitukseen liittyvät henkilöt arvioimaan uudelleen, kuinka ja milloin he käyttävät ajoneuvoaan.

Kabulin kaoottinen liikenne toimii pommikoneiden eduksi. Ajoneuvot on usein kiinnitetty liikenneruuhkiin, joihin moottoripyörien hyökkääjät tai ohittavat jalankulkijat voivat helpottaa ohi ja kiinnittää turhaan magneettipommin.

Pääkaupunki tuntuu nyt a piiritetty kaupunki, jossa on jotain niin proosalista kuin työmatka pelon lähteenä, ja jokainen kadun auto on mahdollinen kuolemanloukku.

“Tilanne on niin arvaamaton – et tiedä, mitä tapahtuu huomenna, kun nouset autollesi”, sanoi 22-vuotias Aiman ​​Mayar, jonka isä, opetusministeriön virkamies, tappoi magneettipommin Kabulissa kolme kuukautta sitten .

Virkamies, tohtori Abdul Baqi Amin, ratsasti ministeriön ajoneuvolla, joka oli pysäköity edellisenä iltana ministeriön pysäköintialueelle, hänen poikansa sanoi. Kuten niin monien muiden pommitusten uhrien rakkaat ihmiset, herra Mayar jäi miettimään, miksi hänen isänsä oli kohdennettu – ja kuinka joku onnistui kiinnittämään räjähteen ajoneuvoonsa hallituksen henkivartijoista ja turvatoimista huolimatta.

“Haluan tietää, kuinka on mahdollista, että valtion rekisterikilvellä varustettu auto räjäytetään magneettipommilla eikä hallitus edes tiedä kuka sen teki tai miten”, herra Mayar sanoi. “On kulunut kolme kuukautta siitä, kun he lupasivat tutkinnan, mutta mitään ei ollut.”

Taleban on ottanut vastuun joistakin magneettipommien räjähdyksistä, mutta toiset jäävät vaatimattomiksi, kuten herra Mayarin isää ja herra Mohibiä vastaan ​​tehdyt hyökkäykset, mikä lisää yleisön pelkoa siitä, että ketään voidaan kohdistaa milloin tahansa syistä, joita ei koskaan selitetä.

Räikeät hyökkäykset jättävät pysyvän vaikutelman, että militantit voivat toimia hallituksen pääkaupungissa melkein rankaisematta, sanoi eläkkeellä oleva afganistanilainen kenraali Atiqullah Amarkhel, joka seurasi kapinaa kuristavan Kabulia hitaasti 1990-luvun alussa, kunnes Afganistanin Venäjän tukema hallitus romahti.

“Kabul on avoin kaupunki – nämä Talebanit asuvat täällä ja tekevät pomminsa täällä”, herra Amarkhel sanoi. “Jokaisen magneettisen pommiräjähdyksen jälkeen hallitusta arvostetaan enemmän.”

Magneettipommit kootaan tyypillisesti käyttämällä muovisia räjähteitä ja voimakkaita magneetteja, valtion tiedustelupäällikkö sanoi nimettömänä. Virkamiehen mukaan kapinalliset salakuljettavat räjähteitä Kabuliin tunnetulla maanalaisella kuriirijärjestelmällä belti.

Hyökkääjät yrittävät kiinnittää pommit mahdollisimman lähelle auton polttoainesäiliötä varmistaakseen, että ajoneuvo syttyy liekkeihin. Laitteet voidaan räjähtää etänä radiosignaaleilla tai aikaviiveellä varustetulla sulakkeella.

Samaan aikaan Taleban on lisännyt laajamittaisia ​​hyökkäyksiä hallitusjoukkoja vastaan ​​maaseudun maakunnissa ja syrjäisissä piirikeskuksissa. Afganistanilaiset siviilit tapetaan usein tulipalossa. Ainakin 212 siviiliä kuoli lokakuussa, joka on siviileille kuollein kuukausi syyskuusta 2019 lähtien, The New York Timesin keräämien tietojen mukaan.

Magneettipommit ovat kohdentaneet jopa hallitukseen liittyvät matalan tason toimihenkilöt. Lokakuussa Afganistanin itäosassa sijaitsevassa Khostin maakunnassa pommi, joka oli kiinnitetty hänen kuljetusajoneuvoonsa, tapettiin Afganistanin urakoitsija Yousaf Jan, joka oli palkattu toimittamaan polttoainetta poliisiautoihin.

Urakoitsijan serkku Gul Nawaz sanoi, ettei hänellä ollut aavistustakaan kuka hyökkäsi herra Janiin tai miksi.

“Tiedän useless, että kukaan ei ole tutkinut hänen tapaustaan ​​eikä kukaan ole auttanut hänen perhettään”, herra Nawaz sanoi.

Magneettipommi-iskut jatkuvat todennäköisesti. Laite on julmasti tehokas ase – halpa, tarkka ja tappava.

“Se ei maksa paljon ja vaatii vähän tilojen suhteen”, sanoi parlamentin turvallisuuden jäsen Rahmani. “Mutta sillä on erittäin suuri vaikutus.”

Fatima Faizi osallistui raportointiin Kabulista ja Farooq Jan Mangal Khostilta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *